Echografie

Echografie is een goede en weinig belastende manier om een eventuele diagnose te stellen bij uw kat. Bij een echo wordt er door middel van ultrasone geluidsgolven een doorsnede van de organen gemaakt. Door in verschillende richtingen te scannen kunnen we zo de vorm, grootte en structuur van weefsels beoordelen. Onze praktijk is  in het bezit van een geavanceerd echoapparaat en 2 ervaren dierenartsen die de echo’s maken.

Met een echo kunnen we bijvoorbeeld goed de lever, milt, nieren, blaas, prostaat of baarmoeder van uw kat beoordelen. Ook voeren we met behulp van echografie drachtigheid onderzoeken uit;  dit kan vanaf circa 23 dagen dracht. Tot slot kunnen we onder geleide van een echo een punctie nemen van bepaalde organen, vocht of urine. Dit punctaat sturen we vervolgens voor verder onderzoek naar het laboratorium. Voor een echo van het hart sturen wij u door naar een specialist.

Krijgt uw kat een echo? Het kan dan nodig zijn dat uw kat nuchter is en/of een aantal uur niet heeft geplast. Uiteraard wordt u hierover voorgelicht bij het maken van de afspraak. De buik van uw kat wordt geschoren en ingesmeerd met echogel. Het maken van een echo is niet pijnlijk en kan in principe gewoon bij het wakkere dier uitgevoerd worden. Uw kat moet wel een tijdje rustig op zijn rug liggen. Als hij hiervoor te onrustig is, brengen wij uw kat onder narcose.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.