Direct contact: 033 - 246 03 05
Kennis, behandelingen & FAQ2020-06-04T06:26:05+00:00

Kennis, behandelingen & FAQ

Chippen kat2020-06-03T06:57:59+00:00

Chippen

Een chip, of transponder, is een buisje zo groot als een rijstkorrel dat door de dierenarts met een naald onder de huid van uw huisdier wordt gebracht, links tussen de schouderbladen. Voor katten is er (nog) geen verplichting om ze te chippen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dit wel verplicht worden.
Per 1 april 2013 geldt er al wel een chip- en registratieverplichting voor alle pups.

Het inbrengen van de chip (het chippen) is relatief pijnloos voor het huisdier en te vergelijken met andere injecties. Vaak combineren we dit met bijvoorbeeld de castratie of sterilisatie op 6 maanden leeftijd.
In de chip zit een microchip waarop het registratienummer is opgeslagen. Met behulp van een speciaal afleesapparaat kan dit nummer worden afgelezen. De dierenartsen en dierenambulances beschikken over een afleesapparaat. Met behulp van het registratienummer kunnen de gegevens van de eigenaar van de kat worden opgevraagd. Wij zorgen als wij uw dier chippen dat we altijd uw gegevens aan het registratienummer koppelen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Laboratorium hond2020-06-03T06:57:59+00:00

Laboratorium

In ons moderne laboratorium kunnen wij veel verschillende onderzoeken uitvoeren. Onderzoek van bloed, ontlasting en urine geeft veel informatie over bepaalde ziekten en de gezondheid van uw dier.

Als wij bij uw hond een bloedonderzoek uitvoeren, hebben we dezelfde dag nog een beeld van hoe de organen functioneren en of er sprake is van bloedarmoede of een ontstekingsbloedbeeld. Onze praktijk is in het bezit van een modern bloedonderzoekapparaat. Soms sturen we aanvullende bloedonderzoek op naar een gespecialiseerd laboratorium, dan volgt de uitslag binnen enkele dagen.

Zo is het voor oudere honden en (oudere) honden die onder narcose gaan verstandig een bloedonderzoek uit te voeren om tijdig eventuele aandoeningen aan het licht te brengen. De waardes in het bloed kunnen afwijkend zijn, zonder dat de hond klachten heeft. Indien nodig kun je bij een narcose rekening houden met deze afwijkende waardes en indien nodig een behandeling starten.

Ook voor ontlastingonderzoek en urineonderzoek kunt u bij ons terecht. Een deel van deze onderzoeken doen wij direct in de praktijk. Andere onderzoeken vinden plaats in een gespecialiseerd laboratorium.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Echografie kat2020-06-03T06:57:59+00:00

Echografie

Echografie is een goede en weinig belastende manier om een eventuele diagnose te stellen bij uw kat. Bij een echo wordt er door middel van ultrasone geluidsgolven een doorsnede van de organen gemaakt. Door in verschillende richtingen te scannen kunnen we zo de vorm, grootte en structuur van weefsels beoordelen. Onze praktijk is  in het bezit van een geavanceerd echoapparaat en 2 ervaren dierenartsen die de echo’s maken.

Met een echo kunnen we bijvoorbeeld goed de lever, milt, nieren, blaas, prostaat of baarmoeder van uw kat beoordelen. Ook voeren we met behulp van echografie drachtigheid onderzoeken uit;  dit kan vanaf circa 23 dagen dracht. Tot slot kunnen we onder geleide van een echo een punctie nemen van bepaalde organen, vocht of urine. Dit punctaat sturen we vervolgens voor verder onderzoek naar het laboratorium. Voor een echo van het hart sturen wij u door naar een specialist.

Krijgt uw kat een echo? Het kan dan nodig zijn dat uw kat nuchter is en/of een aantal uur niet heeft geplast. Uiteraard wordt u hierover voorgelicht bij het maken van de afspraak. De buik van uw kat wordt geschoren en ingesmeerd met echogel. Het maken van een echo is niet pijnlijk en kan in principe gewoon bij het wakkere dier uitgevoerd worden. Uw kat moet wel een tijdje rustig op zijn rug liggen. Als hij hiervoor te onrustig is, brengen wij uw kat onder narcose.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Oogheelkunde kat2020-06-03T06:57:59+00:00

Oogheelkunde

Het oog is een bijzonder orgaan waar we zuinig op moeten zijn. Als u kat knijpt met het oog of u ziet andere afwijkingen, denk hier dan niet te licht over! Simpele infecties en beschadigingen kunnen erg pijnlijk zijn en soms tot ernstige gevolgen leiden. Gelukkig zijn de meeste oogproblemen met de juiste behandeling goed te genezen en er zal dan meestal geen sprake zijn van blijvende schade.

Erfelijke afwijkingen

Bij veel rassen komen erfelijke oogafwijkingen voor. Hierbij kun je denken aan het naar binnen (entropion) krullen van het ooglid en haartjes op de binnenkant van het ooglid. Maar ook problemen met traanproductie, traanbuizen of problemen in het oog zoals bijvoorbeeld glaucoom (een hoge oogboldruk) komen veel voor. Deze afwijkingen geven vaak grote problemen maar kunnen, mits in vroeg stadium waargenomen, middels operatie of andere behandeling verholpen of verbeterd worden. Wij hebben de juiste kennis en apparatuur in huis om snel diagnoses te kunnen stellen. Zo kunnen wij met een moderne oogboldrukmeter direct de druk in het oog bepalen, zonder dat uw kat daarvoor doorgestuurd hoeft te worden!

Chirurgie

Bij een aantal oogproblemen kan een operatie nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan bovengenoemde erfelijke afwijkingen, hoornvliesafwijkingen (corneasequester) of kleine tumoren aan het ooglid. Maar ook bij niet genezende beschadigingen van het hoornvlies. Binnen onze praktijk hebben wij de beschikking over een loepbril en de juiste chirurgische oogapparatuur, zodat wij dit soort operaties met grote precisie kunnen uitvoeren om een optimaal resultaat te krijgen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Orthopedie kat2020-07-15T10:18:19+00:00

Orthopedie

Kreupelheid is een veel voorkomend probleem, waarvoor cliënten met hun dier naar de praktijk komen. Onze praktijk beschikt over digitale röntgenapparatuur, waarmee we uitgebreid nader onderzoek kunnen doen.

Veel orthopedische operaties worden ook op onze praktijk uitgevoerd. Zo worden vaak voorkomende orthopedische ingrepen zoals bepaalde knie- en heupoperaties uitgevoerd. Het betreft vooral knieoperaties n.a.v. een kapotte kruisband en/of meniscus. Bepaalde knieschijfproblemen, m.n. patella-luxaties kunnen ook door ons operatief hersteld worden. Dit geldt ook voor katten met heupproblemen, waarbij in bepaalde gevallen een heupkopresectie de oplossing kan bieden. We zoeken altijd de beste oplossing voor uw huisdier!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Röntgenologie kat2020-06-03T06:57:59+00:00

Röntgenologie

Wij hebben op de vestigingen in Nijkerk en Bunschoten-Spakenburg een modern digitaal röntgenapparaat. Na het maken van een röntgenfoto kunnen wij deze meteen voor u beoordelen, zodat er ook meteen een eventuele behandeling gestart kan worden.

Wanneer maken we een röntgenfoto?

Met name afwijkingen aan het skelet zijn goed te zien op een röntgenfoto. Bijvoorbeeld als er een vermoeden is van een botbreuk.
Ook van borst- en buikorganen kunnen we een foto maken. Zo kan bij benauwdheid en hoesten een röntgenfoto van de borstholte een diagnose geven.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Röntgenologie hond2020-06-03T06:57:59+00:00

Röntgenologie

Wij hebben op de praktijk een modern digitaal röntgenapparaat. Na het maken van een röntgenfoto kunnen wij deze meteen voor u beoordelen.

Wanneer maken we een röntgenfoto?

Met name afwijkingen aan het skelet zijn goed te zien op een röntgenfoto. Bijvoorbeeld botbreuken, heupdysplasie en elleboogdysplasie. Maar ook van borst- en buikorganen kunnen we een foto maken. Zo kan bij benauwdheid en hoesten een röntgenfoto van de borstholte een diagnose geven. Bij een acuut brakende hond kan een foto van de buik helpen bij het stellen van de diagnose.

Officiële HD- en ED foto’s

Bij veel rashonden is het verplicht om foto’s van heupen en ellebogen te maken, alvorens je mag fokken met de hond. Voor het maken van deze officiële HD- en ED foto’s kunt u ook bij ons terecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Oogheelkunde hond2020-06-03T06:57:59+00:00

Oogheelkunde

Het oog is een bijzonder orgaan, waar we zuinig op moeten zijn. Als u dier knijpt met het oog of u ziet andere afwijkingen, denk hier dan niet te licht over! Simpele infecties en beschadigingen kunnen erg pijnlijk zijn en soms tot ernstige gevolgen leiden. Gelukkig zijn de meeste oogproblemen met de juiste zalf goed te genezen en is er meestal geen sprake van blijvende schade.

Erfelijke afwijkingen

Bij veel rassen komen erfelijke oogafwijkingen voor. Hierbij kun je denken aan het naar binnen (entropion) of naar buiten (ectropion) krullen van het ooglid en haartjes op de binnenkant van het ooglid. Maar ook problemen met traanproductie, traanbuizen of problemen in het oog zoals bijvoorbeeld glaucoom (een hoge oogboldruk) komen veel voor. Deze afwijkingen geven vaak grote problemen maar kunnen, mits in vroeg stadium waargenomen, middels operatie of andere behandeling verholpen of verbeterd worden. Wij hebben de juiste kennis en apparatuur in huis om snel diagnoses te kunnen stellen. Zo kunnen wij met een moderne oogboldrukmeter direct de druk in het oog bepalen, zonder dat uw huisdier daarvoor doorgestuurd hoeft te worden!

Chirurgie

Bij een aantal oogproblemen kan chirurgie nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan bovengenoemde erfelijke afwijkingen, cherry eye (dit is een traanklier die in het 3e ooglid zit, die kan uitpuilen en dan lijkt op een “kers”) of kleine tumoren aan het ooglid, maar ook niet genezende beschadigingen van het hoornvlies. Binnen onze praktijk hebben wij de beschikking over een loepbril en de juiste chirurgische oogapparatuur, zodat wij dit soort operaties met grote precisie kunnen uitvoeren om een optimaal resultaat te krijgen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Laboratorium kat2020-06-03T06:57:59+00:00

Laboratorium

In ons moderne laboratorium kunnen wij veel verschillende onderzoeken uitvoeren. Onderzoek van bloed, ontlasting en urine geeft veel informatie over bepaalde ziekten en de gezondheid van uw kat. Onze praktijk is in het bezit van moderne bloedonderzoekapparatuur.

Als wij bij uw kat bloedonderzoek uitvoeren, hebben we dezelfde dag nog een beeld van hoe de organen functioneren en of er sprake is van bloedarmoede of een ontstekingsbloedbeeld. Soms sturen we aanvullende bloedonderzoek op naar een gespecialiseerd laboratorium, dan volgt de uitslag binnen enkele dagen.

Zo is het voor oudere katten en (oudere) katten die onder narcose gaan verstandig een bloedonderzoek uit te voeren om tijdig eventuele aandoeningen aan het licht te brengen. Zo komt bijvoorbeeld nierfalen veel voor bij de kat. De waardes in het bloed zijn dan al afwijkend, terwijl de kat nog geen klachten heeft hiervan. Zo kun je ziekte en schade aan organen voorkomen.

Ook voor ontlastingonderzoek en urineonderzoek kunt u bij ons terecht. Een deel van deze onderzoeken doen wij direct in de praktijk. Andere onderzoeken vinden plaats in een extern laboratorium.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Echografie hond2020-06-03T06:57:59+00:00

Echografie

Echografie is een goede en weinig belastende manier om een eventuele diagnose te stellen bij uw hond. Bij een echo wordt er door middel van ultrasone geluidsgolven een doorsnede van de organen gemaakt. Door in verschillende richtingen te scannen kunnen we zo de vorm, grootte en structuur van weefsels beoordelen. Onze praktijk is  in het bezit van een geavanceerd echoapparaat en 2 ervaren dierenartsen die de echo’s maken.

Met een echo kunnen we bijvoorbeeld goed de lever, milt, nieren, blaas, prostaat of baarmoeder van uw hond beoordelen. Ook voeren we met behulp van echografie drachtigheid onderzoeken uit;  dit kan vanaf circa 23 dagen dracht. Tot slot kunnen we onder geleide van een echo een punctie nemen van bepaalde organen, vocht of urine. Dit punctaat sturen we vervolgens voor verder onderzoek naar het laboratorium.
Voor een echo van het hart sturen wij u door naar een specialist.

Krijgt uw hond een echo? Het kan dan nodig zijn dat uw hond nuchter is en/of een aantal uur niet heeft geplast. Uiteraard wordt u hierover voorgelicht bij het maken van de afspraak.
De buik van uw hond wordt geschoren en ingesmeerd met echogel. Het maken van een echo is niet pijnlijk en kan in principe gewoon bij het wakkere dier uitgevoerd worden. Uw hond moet wel een tijdje rustig op zijn rug liggen. Als hij hiervoor te onrustig is, brengen wij uw hond onder narcose.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Blaasproblemen konijn2020-06-03T06:58:00+00:00

Blaasproblemen

Blaasontsteking en blaaszand komen regelmatig voor bij het konijn. We leggen u graag uit hoe u dit bij uw konijn kan herkennen.

Blaasontsteking

Als het konijn een blaasontsteking heeft ziet u dat het konijn vaker kleine beetjes plast. De urine kan rood of oranje zijn en het konijn heeft pijn bij het plassen. Middels urineonderzoek is een blaasontsteking aan te tonen. Als therapie wordt een antibioticakuur gegeven.

Blaaszand

Doordat een konijn te veel biks eet krijgt hij te veel calcium binnen. Dit teveel aan calcium wordt in de urine uitgescheiden als kristallen. Deze kristallen zien eruit als zand. Bij het urineren kunt u dan dus zien dat hij hele troebele zanderige urine heeft. De dierenarts zal dan onder narcose het zand uit de blaas spoelen. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een blaassteen die operatief verwijderd moet worden. Om te voorkomen dat hij weer last krijgt is het verstandig het konijn minder biksvoer te geven en meer hooi en groente.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gebitsproblemen konijn2020-06-03T06:58:00+00:00

Gebitsproblemen

Bij konijnen komen er regelmatig gebitsproblemen voor zoals haken op de kiezen en olifantstanden.

Haken op de kiezen

De tanden en kiezen van konijnen groeien levenslang door. Indien een konijn gemengd konijnenvoer eet en weinig hooi, krijgt het konijn te weinig calcium binnen, waardoor de kaakbotten minder stevig worden. Hierdoor verandert de stand van de kiezen, wat weer tot gevolg heeft dat de kiezen niet goed op elkaar afslijten. Zo ontstaan er haken op de kiezen.
Wat u kunt merken aan het konijn met haken op de kiezen zijn: niet of minder eten, terwijl ze wel willen eten, speekselen en vermageren. Onder narcose worden de haken van de kiezen geslepen. Het konijn krijgt pijnstilling tijdens de ingreep en ook pijnstillers mee naar huis. Vaak eet uw konijn nog een aantal dagen slecht. Dan is het zaak om het konijn te gaan voeren. U kunt dit doen door  een speciaal zakje voer met vezels (bij ons verkrijgbaar) te mengen met bijvoorbeeld Olvarit wortel. De poeder roert u door de wortelsubstantie en dit spuit u met beleid in het bekje gedurende een aantal keren per dag. De assistente zal u dit uitleggen en eventueel demonstreren als het konijn naar huis gaat.

Omdat de kiezen altijd doorgroeien en er al standafwijkingen van de kiezen zijn opgetreden is een dergelijk gebitsbehandeling regelmatig nodig. De meeste konijnen zien we eens in de 8-12 weken terug.

Olifantstanden

Dit zijn voortanden, die helemaal scheef in het bekje groeien. Mocht het konijn olifantstanden hebben is de beste therapie het onder narcose verwijderen van de snijtanden. Het konijn kan prima eten zonder voortanden mits het hooi en de groenten in kleinere delen gegeven worden. Soms komen deze olifantstanden samen voor met haken op de kiezen.

Abcessen

Door de scherpe randen langs de kiezen kunnen er ook abcessen aan de wang of tong ontstaan. Indien er sprake is van een abces is het noodzaak deze te behandelen. Dit is vaak een moeilijke en tijdrovende bezigheid. Door de standsafwijkingen kunnen ook de kiezen los komen te zitten. Voerresten kunnen dan langs de kiezen richting de wortel komen en zo ontstaan kaakabcessen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vaccineren konijn2020-06-03T06:58:00+00:00

Vaccineren

Twee virussen komen bij het konijn regelmatig voor: VHS en Myxomatose. Deze virussen kennen vaak een dodelijke afloop. Om deze ziekten te voorkomen raden wij u aan om 1x per jaar uw konijn te laten vaccineren tegen deze ziekten. U kunt hiervoor altijd een afspraak maken telefonisch of online.

VHS

VHS staat voor viraal haemorrhagisch syndroom en wordt veroorzaakt door een calicivirus. Deze ziekte is meestal dodelijk ten gevolge van bloedingen in het lichaam. Vaak zie je niets aan het dier behalve dat het zeer plotseling dood gaat. Besmetting treedt op via contact met zieke dieren, mest, insecten en besmet materiaal (bijvoorbeeld besmet gras of groente). Sinds een aantal jaar is er ook een variant van deze ziekte (VHS2) aanwezig in Nederland, waartegen het toenmalige vaccin niet werkte. Gelukkig zit dit nu ook in het vaccin verwerkt!

Myxomatose

Myxomatose, oftewel konijnenziekte, wordt veroorzaakt door het myxomavirus. De ziekte wordt voornamelijk overgebracht door stekende insecten, maar kan ook via direct contact met zieke dieren. De verschijnselen zijn: dikke oogleden, dikke anus, gezwollen slijmvliezen, verdikkingen in de huid. In de natuur gaan bijna alle konijnen met myxomatose dood. Een zeer klein aantal konijnen die als huisdier gehouden worden, kunnen met een intensieve verzorging opknappen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Bloeddrukmeting kat2021-02-16T10:39:45+00:00

Bloeddrukmeting

Veel oude katten hebben last van een verhoogde bloeddruk. Bepaalde ziekten kunnen een verhoogde bloeddruk veroorzaken, bijvoorbeeld nierfalen. Bij 20% van de katten wordt echter geen oorzaak gevonden.

Een hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor met name ogen (het netvlies laat los waardoor de kat blind wordt), hersenen, nieren en hart. Omdat een hoge bloeddruk ernstige gevolgen kan hebben, is het raadzaam om regelmatig de bloeddruk van uw kat te laten controleren.
Wij zijn in het bezit van een moderne bloeddrukmeter waarmee we snel en makkelijk de bloeddruk kunnen meten.

Hoe gaat zo’n bloeddrukmeting?

De grootste uitdaging bij een bloeddrukmeting is dat de kat niet te bang moet zijn, dan schiet zijn bloeddruk namelijk omhoog. Daarom laten we de kat altijd even rondlopen om zich wat meer op zijn gemak te voelen. Ook meten wij de bloeddruk zonder witte jas aan, waardoor de kat hopelijk minder angstig is. We bevestigen een manchet om zijn pootje of staart en met één druk op de knop wordt de bloeddruk gemeten. We doen altijd een paar metingen achter elkaar om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen.
Als de bovendruk meer dan 160 mm is, bestaat er een groot risico op schade aan de organen. Dan schrijven wij medicatie voor. De meest voorgeschreven bloeddrukverlager is amlodipine. Dit middel wordt als een drankje verkocht en hoeft maar 1x daags gegeven te worden. Wij raden altijd aan om de bloeddruk regelmatig te blijven controleren, zodat indien nodig de medicatie kan worden aangepast.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Euthanasie kat2020-06-10T13:40:29+00:00

Euthanasie

Het overlijden van uw huisdier is een vervelend onderwerp waar we liever niet aan denken. Helaas komen alle huisdiereigenaren hier vroeg of laat toch mee in aanraking. De meeste mensen willen graag dat hun kat op hoge leeftijd rustig in zijn slaap overlijdt, echter dit gebeurt zelden. Vaak gaat er een ziekte of lijdensweg aan vooraf, die we hem liever willen besparen! Vaak is dat het moment dat euthanasie ter sprake komt.

Welk moment?

Het is erg lastig om een beslissing te nemen wanneer euthanasie de beste oplossing is. De overweging die gemaakt moet worden is de volgende: lijdt mijn kat en is er nog kans op verbetering of zal de situatie alleen maar verslechteren. Onze dierenartsen begeleiden u graag in dit lastige proces en zullen u helpen de juiste beslissingen te nemen.

Hoe gaat euthanasie in zijn werk?

Katten worden eerst in slaap gebracht met een injectie in de bilspier. Dit is een narcose-middel wat ook gebruikt wordt als een kat bijvoorbeeld geopereerd gaat worden. Deze prik is het enige wat uw kat als vervelend kan ervaren. Na deze injectie zal hij binnen 10 minuten in een diepe slaap vallen, waarna hij geen bewustzijn meer heeft. Zodra uw kat niets meer meekrijgt van zijn omgeving krijgt hij een laatste injectie in de buik. Dit is een overdosis slaapmiddel waarvan het hart stopt met kloppen.

Thuis?

Als u het prettiger vind om uw kat thuis in te laten slapen is dit ook mogelijk. Dit gaat in overleg met de dierenarts, omdat hier meer tijd voor gepland moet worden.

Na euthanasie

Als uw huisdier is overleden zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u er voor kiezen uw dier te begraven, thuis of op een dierenbegraafplaats. Ook kunt u kiezen voor crematie bij een crematorium, dit kan individueel of met een groep. Het is ook mogelijk uw dier met destructie mee te laten gaan. Bekijk ook onderstaande links.

Dierenbegraafplaats Klaverweide in Hoevelaken.
SHCN dierenuitvaart in Roermond. Crematorium voor huisdieren en paarden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Oude kat2020-06-03T06:58:00+00:00

Oude kat

Katten boven de 10 jaar behoren tot de senioren. Ook bij de kat kunnen er dan gebreken ontstaan.

De aandoeningen die we vaak bij oudere katten zien zijn:

 • nieraandoeningen
 • schildklierproblemen
 • stijf lopen en pijn bij beweging (arthrose)
 • hartaandoeningen
 • suikerziekte: met name bij te dikke katten komt dit vaak voor
 • gebitsproblemen
 • tumoren
 • Dementie

Indien uw kat klachten heeft is het altijd zinvol dit te melden aan de dierenarts. Bij veel aandoeningen is er gericht behandeling mogelijk om te genezen of om de klachten te verminderen. Zo heeft uw kat zo min mogelijk last van haar kwalen en blijft er een hoge kwaliteit van leven.

Voorkomen:

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg ervoor dat uw kat niet te dik is gedurende zijn hele leven. Dit geeft minder problemen met hart, gewrichten en suikerziekte op latere leeftijd. Door verminderde weerstand zijn oude katten gevoeliger voor infectieziekten. Daarom blijft het belangrijk uw kat jaarlijks te vaccineren.
Een bloedonderzoek kan ons veel informatie geven over de gezondheid van de kat. Middels een bloedonderzoek krijgen wij een indruk hoe het met de organen, zoals de lever, nieren en schildklier gesteld is. Lichte verhogingen in bloedwaarden hoeven nog geen klachten te geven, maar het is dan wel vaak aan te raden om een therapie te starten.

Zo hopen wij dat uw kat ook op oude leeftijd fit en gezond blijft!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gedrag kat2021-02-16T10:45:07+00:00

Gedrag

Katten zijn geweldige dieren! Soms kan er echter probleemgedrag ontstaan

Wat is probleemgedrag?

We spreken van probleemgedrag als u het gedrag van uw kat als ongewenst ervaart. Voor de kat kan dit gedrag echter normaal natuurlijk gedrag zijn, in reactie op een situatie die voor het dier stress oplevert. Daarnaast kan gedrag een medische oorzaak hebben of aangeleerd zijn.

Probleemgedrag is bijvoorbeeld overmatig miauwen, krabben, plassen of sproeien in huis. Het gedrag vindt vaak overmatig en op ongewenste plekken plaats.

Hoe ontstaat probleemgedrag?

Er zijn vele factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van probleemgedrag. Denk aan gezondheid, karakter, raskenmerken, socialisatie, leerprincipes, omgeving, veranderde situaties in huis en ga zo maar door. Ook een te kleine huisvesting of te weinig benodigdheden voor de kat kunnen voor probleemgedrag zorgen, met name als u meerdere katten in huis heeft.

Wacht niet te lang!

De vele factoren en de vaak al lange duur van het probleemgedrag, maken het niet eenvoudig om een probleem snel te verhelpen. Terwijl u dat natuurlijk wel graag zou willen! Wacht daarom nooit te lang met het zoeken van hulp, dit maakt de kans op het verhelpen van het probleem veel groter.

Onze assistente Miriam Kessenich, kattengedragsdeskundige, helpt u graag!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vuurwerk kat2020-09-16T13:25:14+00:00

Vuurwerk

Vuurwerk rondom oud en nieuw is voor katten vaak een angstige gewaarwording.

Om uw kat wat minder angstig te laten zijn kunt u rondom oud en nieuw in huis een verdamper gebruiken die kalmerend en geruststellend werkt. Deze verdamper geeft feromonen af. Dit zijn geurstoffen, die wij niet kunnen ruiken maar uw huisdier wel.  De kat geeft deze bijvoorbeeld af door middel van het “kopjes-geven”. (De verdamper heet Feliway).

Voorzorgsmaatregelen die u vrij simpel kunt nemen voor oudejaarsavond zijn:

 • gordijnen sluiten (tegen lichtflitsen)
 • muziek, radio of tv aanzetten (overstemt het geknal)
 • laat de kat onder het bed of in de kast zitten als hij zich daar prettig voelt
 • Laat de kat 2 dagen voor oud- en nieuw niet naar buiten en hou hem binnen tot na oud- en nieuw.

Medicijnen

Het angstgedrag is eventueel ook tijdelijk te onderdrukken door middel van medicijnen.

Dit kan met behulp van Multipam. Dit middel behoort tot de valium-achtige en heeft naast een slaapverwekkende werking ook een angstremmende werking. Dit middel is met name te gebruiken bij katten die rondom de jaarwisseling erg angstig zijn.
Medicatie die u voor langere tijd aan de kat zou kunnen geven is Zylkene.

Bewaar onze factsheet

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vakantie kat2020-09-16T13:23:40+00:00

Vakantie

Als u op vakantie gaat moet er vaak een hoop geregeld worden voor uw kat. Hieronder hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Gaat uw kat naar een pension?

Als uw kat naar het pension gaat is het belangrijk dat de inentingen in orde zijn. De meeste pensions willen dat uw kat is ingeënt tegen Katten- en Niesziekte. Sommige pensions stellen het ook verplicht dat uw kat gevaccineerd is tegen Bordetella. Vraagt u dit na bij het pension waar uw kat verblijft gedurende uw vakantie.

Gaat uw kat mee op vakantie?

Als uw kat meegaat op vakantie zult u ook rekening moeten houden met een aantal zaken. Zodra u met uw kat de grens over gaat, moet hij verplicht gechipt zijn en ingeënt tegen hondsdolheid (Rabiës). Let op: de inenting moet minimaal 3 weken voor vertrek plaatsvinden. Voor enkele landen zijn er aanvullende eisen. Wij adviseren u om dit goed uit te zoeken, bijvoorbeeld bij de ambassade. Doe dit geruime tijd voordat u op vakantie gaat.

Blijft uw kat thuis?

Zorgt u dan dat er genoeg voeding en water beschikbaar is en er in ieder geval dagelijks iemand naar de kat toe gaat. En laat een telefoonnummer van u en de dierenarts achter voor het geval er iets aan de hand is met de kat.

Bewaar onze factsheet

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Tandheelkunde kat2020-06-03T06:58:00+00:00

Tandheelkunde

Wist u dat 70% van de katten gebitsproblemen hebben?
Dit merkt u in eerste instantie niet aan uw huisdier. Later kunnen als klachten optreden: stinkende adem, moeilijk eten, minder vrolijk zijn.
Bovenstaande klachten kunt u beter voorkomen dan genezen!

Gratis controle

Daarom bieden wij u aan om gratis op het gebitsspreekuur te komen op een van onze vestigingen. Onze tandheelkundige assistente geeft u dan alle informatie en leert u hoe u het gebit van uw kat het beste kunt verzorgen.

Maar wat kunt u doen ter preventie van gebitsproblemen bij uw kat?

Tanden poetsen is daarvan de belangrijkste. Dit zullen niet alle katten toelaten, maar indien u een jonge kat of een makkelijke kat heeft is het de moeite waard om het eens te proberen. Met een klein tandenborsteltje of een vingerborsteltje of een katoenen gaasje om de vinger en speciale tandpasta kunt u aan de slag. Laat uw kat langzaam wennen aan het poetsen, oefen iedere dag eventjes en bouw het langzaam op. U kunt altijd een afspraak maken om gratis op het gebitsspreekuur van onze tandheelkundige assistente te komen. Zij kan het tandenpoetsen voordoen.

Er bestaan ook speciale kattenbrokken, die ervoor zorgen dat het gebit wat schoner blijft. De brokken zijn wat groter en brosser, waardoor het kauwen daarop als een soort tandenpoetsbeurt kan worden beschouwd. Royal canin dental is bij ons te verkrijgen.

Ook bestaan er diverse soorten mondwater met een ontsmettende werking. U kunt een scheutje door het drinkwater doen en zo wordt de bek van de kat een aantal keren per dag als het ware ontsmet.

Behandeling

Veel volwassen katten hebben tandsteen op hun tanden/kiezen. Dit geeft een verhoogde kans op tandvleesontsteking. Indien deze tandvleesontsteking ernstiger wordt is de tand/kies niet meer te redden. Ook geeft deze ernstige vorm van tandvleesontsteking risico op ontstekingen elders in het lichaam, zoals hart en nieren. Indien uw kat veel tandsteen en ontstoken tandvlees heeft is het verstandig om het gebit van uw kat te laten reinigen onder sedatie. Indien de tandvleesontsteking zeer ernstig is kan het tandvlees teruggetrokken zijn en de wortel van het element bloot komen te liggen. Dan is het soms nodig om het element te trekken. Wij beschikken over ultrasone apparatuur om het gebit van uw kat te reinigen. Het gebit wordt na de behandeling tevens gepolijst. Mocht het nodig zijn kunnen wij ook direct elementen verwijderen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Chirurgie kat2020-09-16T13:28:11+00:00

Chirurgie

De meest voorkomende operaties bij katten zijn castraties en sterilisaties, gebitsbehandelingen, verwijderen van tumoren, oogoperaties, buikoperaties en orthopedische ingrepen. Operaties worden dagelijks uitgevoerd op al onze vestigingen.

Hoe gaat een operatie in zijn werk?

Een operatie is maatwerk, afhankelijk van vele factoren, zoals leeftijd, type ingreep, toestand van de kat en gewicht. Bij elke operatie maken wij het beste en veiligste plan voor de situatie van uw kat en bereiden dit zorgvuldig voor.

In het algemeen vinden ingrepen plaats onder algehele narcose, waarbij uw kat extra zuurstof toegediend krijgt via het anesthesieapparaat en wordt beademd als dat nodig is. Ook kan extra narcosegas (isofluraan) worden toegediend indien nodig. Katten die een grote ingreep ondergaan krijgen standaard een infuus in het bloedvat. Ook door middel van dit infuus kan de narcose geregeld worden.
Tijdens de operatie liggen de dieren op een verwarmde operatietafel om het afkoelen te beperken. Wij beschikken over bewakingsapparatuur om uw kat te monitoren gedurende de operatie en automatisch te beademen.
Na afloop komt uw kat in onze recoveryruimte waar hij rustig kan bijkomen van de narcose. Wij houden uw kat hier nauwlettend in de gaten.

Hoe ziet de operatiedag eruit voor u en uw kat?

Operaties gebeuren altijd op afspraak en meestal in de ochtend, zo kan uw kat na de operatie zolang als nodig onder ons toezicht blijven. We nemen uw kat op in onze opname en creëren voor de kat een zo stressloos mogelijke omgeving, waarna we de kat in slaap brengen voor de operatie.

Zodra uw kat veilig naar huis kan bellen we u hierover op. Als uw dier naar huis gaat, is hij weer goed wakker en op temparatuur. Bij het ophalen krijgt u altijd uitleg van ons over de nazorg en kunt u met vragen bij ons terecht. Het is raadzaam dat u de rest van de dag thuis bent om uw kat te verzorgen en in de gaten te houden.

Soms kan het voorkomen dat u naar een andere vestiging moet dan u gewend bent. Dit is afhankelijk van het soort operatie, de apparatuur die op een locatie aanwezig is en de dierenarts die werkzaam is.

Voor de meest voorkomende operaties is ook een specifieke informatiebrief, deze krijgt u van de assistente of per e-mail. Hier staat zeer uitgebreide informatie in over de ingreep die bij uw kat zal plaatsvinden.

Bewaar onze factsheet

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Parasieten kat2021-02-16T10:53:53+00:00

Parasieten

Katten kunnen last hebben van verschillende parasieten. Voorbeelden daarvan zijn wormen, vlooien en teken.

Vlooien en teken

De vlo is de meest voorkomende parasiet bij katten. Het zijn hinderlijke beestjes: ze zuigen bloed en veroorzaken veel jeuk. Ook kunnen ze tot ernstige huidklachten leiden, vooral bij katten met een vlooienallergie. Daarnaast kunnen vlooien ook lintworm overbrengen.

Een vlo legt ontelbare eitjes, die bij u in huis vallen en daar komen binnen 3-4 weken nieuwe vlooien uit. Echter de eitjes kunnen ook 5 maanden levend blijven in uw huis. Wij adviseren u om uw kat het gehele jaar preventief te behandelen tegen vlooien. Dit kan het beste met een pipet achterin de nek. Sommige pipetjes werken ook tegen teken. Deze pipetten moeten maandelijks toegediend worden. Onze assistentes kunnen u adviseren over het juiste vlooienmiddel voor uw kat!

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen lastig kunnen vallen. Ze hechten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed, waarbij ze opzwellen tot het formaat van een koffieboon. Tegelijkertijd kunnen ze ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.

Om besmetting van uw huisdier en uzelf te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een teek zich niet vastbijt. Als de teek zich wel al vastgezet heeft moet u deze zo snel mogelijk verwijderen, liefst binnen 24 uur om overdracht van ziekten te voorkomen.
Gebruik voor het verwijderen een speciaal tekenpincet of tekenhaakje zonder de teek te beschadigen of te doden.

Ter voorkoming kunt u voor uw kat ook een goed tekenbestrijdingsmiddel gebruiken, voor de kat zijn dit pipetjes in de nek.
De middelen voor de hond zijn absoluut niet geschikt voor de kat.

Wormen

De meest voorkomende wormen bij katten zijn spoelwormen en lintwormen. Om te voorkomen dat uw kat last krijgt van wormen, raden wij aan om uw kat elke drie maanden te ontwormen met een daarvoor geschikt middel. Hiervoor hebben wij tabletten. Als het lastig is deze in te geven, is er ook pasta om oraal te geven of pipetten om in de nek te druppelen.

Spoelwormen zijn dunne wormen van 5 tot 10 cm lang, die leven in de darm van uw kat.
Via de moedermelk en via eitjes in de omgeving worden katten besmet. Ook mensen, en vooral kinderen kunnen besmet raken.
Lintwormen zijn platte wormen die uit segmentjes bestaan. Deze segmentjes komen naar buiten via de anus en drogen in als een soort rijstekorreltjes. Een kat wordt besmet via vlooien of via gevangen muizen of vogels. Het is belangrijk uw kat 4x per jaar te ontwormen.

Kittens hebben een veel hoger risico op een worminfectie. Zij worden na de geboorte besmet door het drinken van moedermelk. Daarom is het belangrijk kittens op 3, 5 en 7 weken te ontwormen, samen met de moederpoes. Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.
Ontwormen doen we niet alleen voor de kat, maar ook voor de volksgezondheid. Bepaalde spoelwormen kunnen namelijk ook een trektocht door de mens maken en voor met name kinderen gevaarlijk zijn.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Euthanasie hond2020-06-10T13:39:49+00:00

Euthanasie

Het overlijden van uw hond is een vervelend onderwerp waar we liever niet aan denken. Helaas komen alle huisdiereigenaren hier vroeg of laat toch mee in aanraking. De meeste mensen willen graag dat hun hond op hoge leeftijd rustig in zijn slaap overlijdt, echter dit komt niet vaak voor. Vaak gaat er ziekte of een lijdensweg aan vooraf, die we hem liever willen besparen! Dat is het moment dat euthanasie ter sprake komt.

Het is soms erg moeilijk om te bepalen wat het allerbeste en optimale moment is om afscheid te nemen van uw hond. De kwaliteit van leven is daarbij doorslaggevend. Onze dierenartsen begeleiden u graag in dit lastige proces en zullen u helpen de juiste beslissingen te nemen. Wij hebben eventueel ook een boekje met overdenkingen over dit onderwerp.

Hoe gaat euthanasie in zijn werk?

Honden worden eerst in slaap gebracht met een injectie in de bilspier. Dit is een narcosemiddel wat ook gebruikt wordt als een hond bijvoorbeeld geopereerd gaat worden. Deze prik is het enige wat uw hond als vervelend kan ervaren. Na deze injectie zal hij binnen 10 minuten in een diepe slaap vallen, waarna hij geen bewustzijn meer heeft. Zodra uw hond niets meer meekrijgt van zijn omgeving krijgt hij een laatste injectie in een bloedvat in de voorpoot. Dit is een overdosis slaapmiddel waarvan het hart stopt met kloppen.

Thuis?

Als u het prettiger vindt om uw hond thuis in te laten slapen is dit ook mogelijk. U kunt dit overleggen met de dierenarts of de assistentes.

Na euthanasie

Als uw huisdier is overleden zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen uw dier te begraven, thuis of op een dierenbegraafplaats. Ook kunt u kiezen voor crematie bij een dierencrematorium, dit kan individueel of met een groep. Het is ook mogelijk uw dier met destructie mee te laten gaan. Voor meer informatie kunt u onderstaande links bekijken.

Dierenbegraafplaats Klaverweiden in Hoevelaken.
SHCN dierenuitvaart in Roermond (Crematorium voor huisdieren en paarden)

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vaccineren kat2020-09-16T13:21:45+00:00

Vaccineren

Tijdens uw jaarlijkse bezoek voor de inenting kijken wij uw kat helemaal na. Tijdens dit klinisch onderzoek kijken we naar de algehele gezondheidstoestand van uw kat: ogen, oren, gebit, gewicht, ademhaling, hart, enzovoort.

Dit onderzoek doen wij met twee redenen. Ten eerste is het belangrijk dat een kat gezond is en een goed immuunsysteem heeft op het moment dat hij een vaccinatie krijgt. Daarnaast is het goed om uw kat eens per jaar helemaal na te laten kijken. Zo ontdekken we eventuele ziektes in een eerder stadium en kunnen we, indien nodig vroegtijdig een behandeling inzetten.

Als u uw kat goed laat inenten is hij beschermd tegen kattenziekte en niesziekte. Van deze ziektes kan uw kat ernstig ziek worden of zelfs doodgaan. Dit is de reden dat katten preventief ingeënt worden.

Voor kattenziekte hoeft uw kat maar eens per drie jaar te worden ingeënt. De inenting voor de niesziekte geeft slechts een jaar bescherming. Daarom werken wij met het schema waarbij uw kat eens in de drie jaar voor katte- en niesziekte wordt gevaccineerd en in de tussenliggende jaren voor alleen de niesziekte. Zo is uw kat altijd goed beschermd. Klik op onderstaande document voor dit schema en uitleg over de verschillende ziektes waartegen gevaccineerd wordt.

Gaat uw kat naar plekken waar veel katten samenkomen, zoals shows of een pension? Dan raden wij u aan om uw kat ook te laten inenten tegen Bordetella. Dit is een bacteriële infectie die mede oorzaak kan zijn van niesziekte.

Gaat uw kat naar het buitenland?

Dan is het verplicht om uw kat te vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës). Let op: Voor de meeste landen moet dit minimaal 3 weken voor vertrek gebeuren. Deze vaccinatie is drie jaar geldig. Voor meer informatie kunt u terecht bij onze assistentes. In Nederland komt deze dodelijke ziekte niet meer voor, waardoor deze enting niet standaard wordt gegeven.

Heeft u een kitten? Dan geldt een opbouwend vaccinatieschema. Meer informatie vindt u in het document hieronder.

Bewaar onze factsheet

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Kitten2020-09-16T13:20:08+00:00

Kitten

Een kitten in huis is een groot feest! Om zoveel mogelijk plezier te hebben van uw kitten en problemen te voorkomen, is het belangrijk dat u goed bent voorbereid. Wij hebben de belangrijkste tips voor u op een rij gezet.

Verzamel veel informatie

Als u van plan bent om een kitten aan te schaffen, zorg dan dat u van te voren veel informatie verzamelt. Zo is het belangrijk om goed te kijken wat het opvoeden van een kitten met zich meebrengt en wat een goede plek is om een kitten te kopen. Mocht u van plan zijn een raskat aan te schaffen, verdiept u zich goed in het ras dat u wilt aanschaffen. Spelen er bijvoorbeeld erfelijke ziekten? Zijn er karaktertrekken die wel of niet bij uw familie passen?

Twijfel niet om ons een keer te bellen voor extra informatie!

Kom kennismaken

Zodra het kitten in huis is, komen er vaak nog veel vragen bij u op. Wij raden u daarom aan om meteen de volgende dag bij ons langs te komen voor een kennismakingsconsult. Zo kunnen wij kennismaken met u en uw kitten en natuurlijk andersom. Meestal is er op dat moment geen enting of andere ingreep nodig, waardoor het kitten niet direct een negatieve ervaring heeft in de dierenartspraktijk.

Tijdens het kennismakingsconsult kijken we uw kitten helemaal na en bespreken we een aantal zaken die belangrijk zijn bij kittens, zoals ontwormen, chippen, vlooien en entingen. Ook kunt u dan uiteraard al uw vragen aan ons stellen. Een deel van de informatie vindt u in onderstaande document.

Gratis kittenconsult

Onze assistente Miriam Kessenich kan u informeren over het gedrag, maar uiteraard ook over alle andere zaken betreffende uw kitten op het gratis kittenconsult. Neem contact op met de praktijk om een afspraak met haar te maken.

Succes en misschien tot ziens in de praktijk met uw nieuwe aanwinst!

Bewaar onze factsheet

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Chippen hond2020-06-03T06:58:00+00:00

Chippen

Per 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor alle pups en voor honden die ingevoerd worden uit het buitenland.

Pups die vanaf 1 april 2013 geboren worden moeten binnen 7 weken gechipt worden en binnen 8 weken bij een aangewezen databank worden geregistreerd door de fokker. Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 datum worden meegenomen uit het buitenland, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd door de persoon die de hond importeert. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.

Een chip, of transponder, is een buisje zo groot als een rijstkorrel dat door de dierenarts met een naald onder de huid van uw huisdier wordt gebracht, links tussen de schouderbladen.
Het inbrengen van de chip (het chippen) is relatief pijnloos voor de hond en te vergelijken met andere injecties.
In de chip zit een microchip waarop het registratienummer is opgeslagen. Met behulp van een speciaal afleesapparaat kan dit nummer worden afgelezen. De dierenartsen en dierenambulances beschikken over een afleesapparaat. Met behulp van het registratienummer kunnen de gegevens van de eigenaar van de hond worden opgevraagd. Wij zorgen als wij uw pup chippen dat we altijd uw gegevens aan het registratienummer koppelen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Oude hond2021-03-17T11:04:32+00:00

Oude hond

Wat is oud? Oud is bij honden een relatief begrip. Een klein hondenras zoals een Jack Russel kan zomaar 15 jaar worden, terwijl een groot ras zoals een Deense Dog met 10 jaar al hoog bejaard is. Ook zullen dikke honden eerder ouderdomskwaaltjes vertonen dan honden met een normaal gewicht. Het kan dus per hond verschillen op welke leeftijd hij als oud gezien kan worden.

Klachten

Mocht u denken dat uw hond last heeft van een van de klachten door ouderdom, meld dit dan zodat wij met u kunnen overleggen wat te doen. Bij vele aandoeningen is er gericht behandeling mogelijk om te genezen of de klachten te verminderen, zodat uw hond zo min mogelijk last heeft en de levenskwaliteit zo hoog mogelijk blijft, ook op oudere leeftijd.

Veel voorkomende klachten bij oude honden zijn:

 • stijf lopen en pijn bij beweging (artrose)
 • doofheid
 • staar (blauwgrijze waas in het oog)
 • urine-incontinentie (en veel drinken)
 • gebitsproblemen
 • hartaandoeningen
 • nieraandoeningen
 • suikerziekte
 • tumoren
 • dementie/gedragsveranderingen

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een aantal simpele maatregelen kunnen hierbij helpen. Zorg ervoor dat u hond niet te dik is gedurende zijn leven, dat scheelt een hoop op de oude dag! Soms kan het nodig zijn op latere leeftijd de voeding te veranderen als uw hond minder actief wordt.
Door verminderde weerstand bij oudere honden en daardoor verhoogde vatbaarheid voor ziektes is het belangrijk ook de vaccinaties jaarlijks te blijven geven (net als de griepprik bij oude mensen). Bij deze enting wordt uw hond ook goed nagekeken middels lichamelijk onderzoek en kan eventueel preventief een seniorenbloedonderzoek gedaan worden. Trek op tijd aan de bel als u klachten ziet, samen houden we u hond ook op oudere leeftijd fit en gezond!

Senioren bloedonderzoek.

Dit betekent dat we bloed afnemen en deze testen op bepaalde orgaanfuncties, zoals lever, nieren, suikerziekte en eiwit.
Het doel van dit onderzoek is eventuele ziektes in een vroeg stadium onderkennen, nog voordat de hond er last van krijgt. Eerdere onderkenning van een ziekte leidt vaak tot een betere behandeling.

Bij grote rassen geldt dit onderzoek voor honden vanaf 7 jaar, bij kleinere rassen vanaf 10 jaar.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gedrag hond2020-06-03T06:58:00+00:00

Gedrag

Een hond kan veel plezier opleveren, maar helaas ook de nodige problemen en vragen oproepen. Honden kunnen gedrag vertonen wat u als eigenaar als ongewenst ervaart of niet goed begrijpt.

Bij probleemgedrag kunt u denken aan onzindelijkheid, agressie naar kinderen, uitvallen naar andere honden, overmatig blaffen of niet alleen kunnen zijn. Met de juiste training en geduld is vaak veel verbetering te behalen! Kies niet een hond op zijn uiterlijk, maar op het karakter wat bij u past!
U kunt met uw vragen en problemen rondom hondengedrag terecht bij Carry Bloklander, dierenartsassistente en hondengedragsdeskundige.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vuurwerk hond2020-09-16T13:00:59+00:00

Vuurwerk

Vuurwerk rondom oud en nieuw is voor vele honden een angstige gewaarwording.
Indien uw hond nog niet zo lang bang is voor vuurwerk, is het verstandig om hiermee vroeg in het jaar aan de slag te gaan met als doel de angst te laten verdwijnen.

Angst voor vuurwerk kan namelijk verergeren en zich ook uitbreiden naar angst voor andere dingen, zoals onweer en luchtballonnen. Het beste resultaat geeft het oefenen met een geluids-cd onder begeleiding van een gedragsdeskundige. Bij huisdieren die al jaren bang zijn voor vuurwerk is het erg moeilijk om de angst te laten verdwijnen, echter kan wel de angst verminderd worden met behulp van training.

Om uw hond wat minder angstig te laten zijn kunt u rondom oud en nieuw in huis een verdamper gebruiken die kalmerend/geruststellend werkt. Deze verdamper geeft feromonen af. Dit zijn geurstoffen, die wij niet kunnen ruiken maar uw hond wel. De moederhond geeft deze af als ze puppy’s heeft. (De verdamper heet Adaptil). Voor honden zijn er ook halsbanden te krijgen, die dit stofje afgeven.

Voorzorgsmaatregelen die u vrij simpel kunt nemen voor oudejaarsavond zijn:

 • de hond op tijd aan de lijn uitlaten met een penning of adreskokertje aan de halsband (of chip)
 • gordijnen sluiten (tegen lichtflitsen)
 • muziek, radio of tv aanzetten (overstemt het geknal)
 • de hond niet alleen laten en voorkomen dat hij naar buiten kan glippen
 • geef de hond een kauwbot of een gevulde Kong

Medicijnen

Het angstgedrag is ook tijdelijk te onderdrukken door middel van medicijnen. Dit kan met behulp van Multipam. Dit middel behoort tot de valium-achtige en heeft naast een slaapverwekkende werking ook een angstremmende werking. Dit middel is met name te gebruiken bij honden of katten die rondom de jaarwisseling erg angstig zijn.
Wanneer uw hond al in de voorafgaande weken erg angstig is adviseren wij om Pexion® te gebruiken. Dit middel heeft imepitoine als werkzame stof en wordt ook gegeven aan epilepsiepatiënten. Door dit middel worden binnenkomende prikkels afgezwakt, waardoor de hond minder bang zal zijn. Met Pexion dient in ieder geval 2 dagen voor oudjaarsdag
begonnen te worden, maar langer geven mag ook. Pexion mag niet gegeven worden aan honden lichter dan 2 kg of honden die een systemische ziekte hebben zoals hart of nierziekten.

Klik op onderstaande document voor nog meer tips

Bewaar onze factsheet

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vakantie hond2020-09-16T12:58:31+00:00

Vakantie

Als u op vakantie gaat moet er vaak een hoop geregeld worden voor uw hond. Hieronder hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Gaat uw hond naar een pension?

Als uw hond naar het pension gaat is het belangrijk dat de inentingen in orde zijn. De meeste pensions willen dat uw hond ook is ingeënt tegen kennelhoest. Dit is een ziekte die vaak voorkomt op plekken waar veel honden bij elkaar komen, uw hond kan er erg van gaan hoesten. Overleg tijdig met het pension welke vaccinaties zij verplichten.

Gaat uw hond mee op vakantie?

Als uw hond meegaat op vakantie zult u ook rekening moeten houden met een aantal zaken. Zodra u met uw hond de grens over gaat, moet hij verplicht gechipt zijn en ingeënt tegen hondsdolheid (Rabiës). Let op: de inenting moet minimaal 3 weken voor vertrek plaatsvinden. Voor enkele landen zijn er aanvullende eisen. Wij adviseren u om dit goed uit te zoeken en helpen u daar graag bij. Doe dit geruime tijd voordat u op vakantie gaat.

Buitenlandziektes

In Zuid-Oost Europa komen ziektes voor die wij hier vanwege ons klimaat niet kennen. Het is daarom belangrijk uw hond hier op de juiste manier tegen te beschermen.
Klik op onderstaande document voor meer informatie!

Bewaar onze factsheet

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Tandheelkunde hond2020-06-03T06:58:00+00:00

Tandheelkunde

Wist u dat 80% van de honden die ouder zijn dan drie jaar gebitsproblemen hebben? In eerste instantie merkt u niet aan uw hond dat hij gebitsproblemen heeft. Later kunnen er klachten optreden, zoals stinkende adem, moeilijk eten en minder vrolijk.

Gratis controle

Gebitsproblemen kunt u beter voor zijn! Daarom kunt u langs komen op één van onze vestigingen en het gebit van uw hond gratis na laten kijken. Onze tandheelkundige assistent geeft u tijdens de controle informatie en leert u hoe u zelf het gebit van uw hond kunt verzorgen. Bel voor een afspraak met een van onze assistentes.

Wat kunt u doen ter preventie van gebitsproblemen?

Tandenpoetsen is het belangrijkst. Met een klein tandenborsteltje, een vingerborsteltje of een katoenen gaasje om de vinger en speciale tandpasta kunt u aan de slag. Laat uw hond langzaam wennen aan het poetsen. Oefen iedere dag eventjes en bouw het langzaam op. Met veel geduld en beloninkjes zal het vast lukken!  U kunt altijd een afspraak maken om langs te komen op het gratis gebitsspreekuur van onze tandheelkundige assistente. Zij kan u het tandenpoetsen voordoen en tips geven.

Er bestaan ook speciale hondenbrokken, die ervoor zorgen dat het gebit wat schoner blijft. De brokken zijn groter en brosser, waardoor het kauwen als een soort tandenpoetsbeurt kan worden beschouwd. Royal Canin Dental is bij ons verkrijgbaar. Ook bestaan er diverse soorten mondwater met een ontsmettende werking. U kunt een scheutje door het drinkwater doen en zo wordt de bek van de hond een aantal keren per dag ontsmet.

Behandeling

Indien uw huisdier veel tandsteen en ontstoken tandvlees heeft is het verstandig om het gebit van uw dier te laten reinigen onder sedatie. Indien de tandvleesontsteking zeer ernstig is kan het tandvlees teruggetrokken zijn en de wortel van het element bloot komen te liggen. Dan is het soms nodig om het element te trekken.Wij beschikken over ultrasone apparatuur om het gebit van uw hond te reinigen. Het gebit wordt na de behandeling tevens gepolijst. Mocht het nodig zijn kunnen wij ook direct elementen verwijderen.

Februari Maand van de Gebitsverzorging.

In de maand februari krijgt u 10% korting op de gebitsbehandeling en gebitsproducten.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Laparoscopie hond2020-06-03T06:58:00+00:00

Laparoscopie

Laparoscopische operaties (kijkoperatie) worden ook bij honden steeds vaker uitgevoerd. Deze manier van opereren biedt veel voordelen en zal daarom in de toekomst steeds meer gebruikt gaan worden. Ook wij hebben deze moderne apparatuur in huis om sterilisatie bij honden uit te voeren.

Deze methode heeft voor- en nadelen die wij graag aan u uitleggen.

Voordelen laparoscopie

Het meest zichtbare voordeel is dat de hond in plaats van een snede van 5-10 cm maar 3 kleine gaatjes in de buikwand heeft van 0,5-1 cm. Dit heeft als voordeel sneller wondherstel en minder schade aan de buikspier waardoor de hond sneller weer de oude is. Door deze kleine gaatjes doen wij de volledige operatie met een camera, elektronisch mes en tangetjes. Via een beeldscherm zien wij precies wat we doen, waardoor we bij eventuele complicaties ook direct kunnen ingrijpen.
Een minder zichtbaar, maar groot voordeel is dat we met deze methode niet aan de banden van de eierstokken hoeven te trekken, zoals dat wel nodig is bij sterilisatie op de ‘normale’ manier. Dit trekken aan de banden is erg pijnlijk en zorgt ervoor dat we tijdens een operatie soms extra narcose moeten geven om te zorgen dat de patiënt er niets van merkt. Bij de laparoscopische methode hoeft er niet aan de banden van de eierstokken te worden getrokken, waardoor er minder napijn is en we in sommige gevallen minder narcose hoeven te geven.

Nadelen laparoscopie

Het is een illusie dat laparoscopische sterilisatie pijnvrij is. Het is en blijft een operatie en de patiënt zal zeker tijd nodig hebben om te herstellen, maar herstelt meestal sneller dan bij de andere methode van steriliseren.
In uitzonderlijke gevallen reageren honden met een buikvliesontsteking door het gas (co2) wat we gebruiken om de buik tijdens operatie te vullen. Bij oudere honden kunnen soms afwijkingen aan de baarmoeder worden gevonden, waardoor deze ook verwijderd moet worden.
In dat geval zal de hond alsnog op de andere manier gesteriliseerd worden, omdat de baarmoeder niet via de kleine kijkgaatjes verwijderd kan worden. Laparoscopisch steriliseren is duurder dan via de traditionele methode, omdat er extra investeringen in apparatuur worden gedaan en scholing van ons personeel.

Deze methode zal in de toekomst steeds meer de gouden standaard worden, ook bij andere operaties. Omdat wij reeds bedreven zijn in het laparoscopisch opereren zullen wij de toekomstige ontwikkelingen op dit gebied goed kunnen volgen en ons blijven ontwikkelen om zo voor uw hond de beste zorg te kunnen blijven leveren.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Chirurgie hond2020-09-16T13:12:34+00:00

Chirurgie

De meest voorkomende operaties bij honden zijn castraties en sterilisaties, gebitsbehandelingen, verwijderen van tumoren, oogoperaties, buikoperaties en orthopedische ingrepen. Operaties worden dagelijks uitgevoerd op al onze vestigingen.

Hoe gaat een operatie in zijn werk?

Een operatie is maatwerk, afhankelijk van vele factoren als leeftijd, type ingreep, toestand van de hond, gewicht, ect. Bij elke operatie maken wij het beste en veiligste plan voor de situatie uw hond en bereiden dit zorgvuldig voor.

In het algemeen vinden ingrepen plaats onder algehele narcose, waarbij uw hond extra zuurstof toegediend krijgt via het anasthesieapparaat en wordt beademd als dat nodig is. Ook kan extra narcosegas (isofluraan) worden toegediend indien nodig. Honden die een grote ingreep ondergaan krijgen standaard een infuus in het bloedvat. Ook door middel van dit infuus kan de narcose toegediend worden.
Tijdens de operatie liggen de dieren op een verwarmde operatietafel om het afkoelen te beperken. Wij beschikken over bewakingsapparatuur om uw hond te monitoren gedurende de operatie en automatisch te beademen indien noodzakelijk.
Na afloop komt uw hond in onze recoveryruimte waar hij rustig kan bijkomen van de narcose. Wij houden uw hond hier nauwlettend in de gaten.

Hoe ziet de operatiedag eruit voor u en uw hond?

Operaties gebeuren altijd op afspraak en meestal in de ochtend, zo kan uw hond na de operatie zolang als nodig onder ons toezicht blijven. Honden krijgen meestal eerst een injectie met premedicatie, hierdoor worden ze al wat suf. Als u hier graag bij wilt zijn en bij uw hond wilt blijven totdat deze suf wordt en het minder spannend vindt, kan dit in overleg. Zodra uw hond versuft is, nemen wij hem van uw over om uw hond te gaan voorbereiden op de operatie.

Zodra uw hond veilig naar huis kan bellen we u hierover op. Als uw hond naar huis gaat, kan hij weer zelf lopen. Bij het ophalen krijgt u altijd uitleg van ons over de nazorg en kunt u met vragen bij ons terecht. Het is raadzaam dat u de rest van de dag thuis bent om uw hond te verzorgen en in de gaten te houden.

Soms kan het voorkomen dat u naar een andere vestiging moet dan u gewend bent. Dit is afhankelijk van het soort operatie, de apparatuur die op een locatie aanwezig is en de dierenarts die werkzaam is.

Bewaar onze factsheet
Parasieten hond2021-02-16T11:06:53+00:00

Parasieten

Er zijn verschillende parasieten waar honden last van kunnen hebben. Voorbeelden daarvan zijn: vlooien, teken en wormen.

Vlooien en teken

De vlo is de meest voorkomende parasiet bij honden en katten. Het zijn hinderlijke beestjes: ze zuigen bloed en veroorzaken veel jeuk. Ook kunnen ze tot ernstige huidklachten leiden, vooral bij honden met een vlooienallergie. Daarnaast kunnen vlooien ook lintworm overbrengen.

Een vlo legt ontelbare eitjes, die bij u in huis vallen en daar komen binnen 3-4 weken nieuwe vlooien uit. Echter, de eitjes kunnen ook 5 maanden levend blijven in uw huis. Wij adviseren u om uw hond het gehele jaar preventief te behandelen tegen vlooien. Dit kan het beste met een pipet achterin de nek of met een tablet. Sommige middelen werken ook tegen teken. Onze assistentes kunnen u adviseren over het juiste vlooienmiddel voor uw hond!

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen lastig kunnen vallen.  Ze hechten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed, waarbij ze opzwellen tot het formaat van een koffieboon. Tegelijkertijd kunnen ze ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose. Deze laatste komen vooral  in zuidelijk Europa voor.
Om besmetting van uw huisdier en uzelf te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een teek zich niet vastbijt. Als de teek zich wel al vastgezet heeft moet u deze zo snel mogelijk verwijderen, liefst binnen 24 uur om overdracht van ziekten te voorkomen. Gebruik voor het verwijderen een speciaal tekenpincet of tekenhaakje zonder de teek te beschadigen of te doden.
Ter voorkoming kunt u voor uw hond ook een goed tekenbestrijdingsmiddel gebruiken. Vooral in het buitenland is dit belangrijk!

Wormen

De meest voorkomende wormen bij honden zijn spoelwormen en lintwormen. Om te voorkomen dat uw hond last krijgt van wormen, raden wij aan om uw hond elke drie maanden te ontwormen met een daarvoor geschikt middel.

Pups hebben een veel hoger risico op een worminfectie. Besmetting kan zelfs al in de baarmoeder via de placenta. Daarom raden we aan om pups op 2, 4, 6 en 8 weken te ontwormen, samen met de moederhond. Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.

Ontwormen doen we niet alleen voor de hond maar ook voor de volksgezondheid. Bepaalde spoelwormen kunnen namelijk ook een trektocht door de mens maken.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Pup2020-09-16T12:43:39+00:00

Pup

Een pup in huis is een groot feest! Om zoveel mogelijk plezier te hebben van uw aanwinst en problemen te voorkomen, is het belangrijk dat u goed bent voorbereid. Wij hebben de belangrijkste tips voor u op een rij gezet.

Verzamel veel informatie

Als u van plan bent om een pup aan te schaffen, zorg dan dat u van te voren veel informatie verzamelt. Zo is het belangrijk om goed te kijken welk type hond bij u (en uw gezin) past, wat het opvoeden van een pup met zich meebrengt en wat een goede plek is om een pup te kopen. Verdiept u zich goed in het ras van de hond dat u wilt aanschaffen. Spelen er bijvoorbeeld erfelijke ziekten? Hetzelfde geldt als u een kruising van twee rassen wilt aanschaffen.

Kijk ook eens op de rashondenwijzer of op de website van het LICG.

Kom kennismaken

Zodra de pup in huis is, komen er vaak nog veel vragen bij u op. Wij raden u daarom aan om meteen de volgende dag bij ons langs te komen voor een kennismakingsconsult. Zo kunnen wij kennismaken met u en uw pup en natuurlijk andersom. Meestal is er op dat moment geen enting of andere ingreep nodig, waardoor de pup niet direct een negatieve ervaring heeft in de dierenartspraktijk.

Tijdens het kennismakingsconsult kijken we uw hond helemaal na en bespreken we een aantal zaken die belangrijk zijn bij pups, zoals ontwormen, chippen, voeding, puppycursus en entingen. Ook kunt u dan uiteraard al uw vragen aan ons stellen. Een deel van de informatie kunt u alvast vinden in het onderstaande bestand.

Verzekeren

Het is ook goed na te denken over een eventuele verzekering voor uw hond. Een verzekering kost uiteraard premie, maar is zeker het overwegen waard. Er zijn verschillende aanbieders van verzekeringen voor huisdieren. De voorwaarden verschillen per aanbieder. Op www.verzekerjehuisdier.nl kun je gemakkelijk de verschillende aanbieders vergelijken.

Succes en tot ziens in de praktijk met uw nieuwe aanwinst!

Bewaar onze factsheet

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vaccineren hond2020-09-16T12:55:08+00:00

Vaccineren

Tijdens uw jaarlijkse bezoek voor de inenting kijken wij uw hond helemaal na. Tijdens dit klinisch onderzoek kijken we naar de algehele gezondheidstoestand van uw hond: ogen, oren, gebit, gewicht ademhaling, hart, enzovoort.

Dit onderzoek doen wij met twee redenen. Ten eerste is het belangrijk dat een hond gezond is en een goed immuunsysteem heeft op het moment dat hij een vaccinatie krijgt. Daarnaast is het goed om uw hond eens per jaar helemaal na te laten kijken. Zo ontdekken we eventuele ziektes in een eerder stadium en kunnen we, indien nodig, vroegtijdig een evenuele behandeling inzetten.
Als u uw hond goed laat inenten is hij beschermd tegen de volgende ziektes: hondenziekte, parvo, hepatitis (leverziekte) en de ziekte van Weil. Van deze ziektes kan uw hond ernstig ziek worden of zelfs doodgaan. Dit is de reden dat honden preventief ingeënt worden.

Voor hondenziekte, parvo en hepatitis hoeft uw hond maar eens per drie jaar te worden ingeënt. De inenting voor de ziekte van Weil geeft slechts een jaar bescherming. Daarom werken wij met het schema waarbij uw hond eens in de drie jaar een ‘grote cocktail’ krijgt en in de tussenliggende jaren een ‘kleine cocktail’. Zo is uw hond altijd goed beschermd. Klik op onderstaande document voor het vaccinatieschema en de uitleg over de ziektes waartegen gevaccineerd wordt.

Gaat uw hond naar plekken waar veel honden samenkomen, zoals een cursus, shows of een pension? Dan raden wij u aan om uw hond ook te laten inenten tegen kennelhoest. Dit is meestal geen dodelijke ziekte maar wel een erg besmettelijke ziekte. Bovendien kan uw hond er behoorlijk ziek van worden. Kennelhoest is vaak goed te behandelen, maar voorkomen is beter dan genezen.

Gaat uw hond naar het buitenland? Dan is het verplicht om uw hond te vaccineren tegen hondsdolheid (rabies). Let op: Voor de meeste landen moet dit minimaal 3 weken voor vertrek gebeuren. Deze vaccinatie is drie jaar geldig. In Nederland komt deze dodelijke ziekte niet meer voor, waardoor deze enting niet standaard wordt gegeven.

Heeft u een pup? Dan geldt een opbouwend vaccinatieschema. Klik op onderstaande document voor meer informatie.

Bewaar onze factsheet

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Mesotherapie paard2021-02-22T11:16:49+00:00

Mesotherapie

Meso

Mesotherapie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Stamceltherapie paard2021-02-16T10:31:23+00:00

Stamceltherapie

Stamceltherapie is onder andere in te zetten voor paarden met arthrose.

In onderstaande filmpje wordt uitleg gegeven over stamceltherapie bij paarden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Inwendige ziekten paard2021-02-15T09:56:27+00:00

Inwendige ziekten

Inwendige ziekten focust zich op alle orgaansystemen, zoals bijvoorbeeld het maagdarm-stelsel, luchtwegen, zenuwstelsel, stofwisseling van het paard, maar ook besmettelijke infectieziektes vallen onder interne geneeskunde.

Wellensiek Dierenartsen streeft naar een optimale diagnosestelling en wenden daardoor een brede kennis over dit veelzijdig vakgebied aan. Soms is nader diagnostiek nodig om tot een diagnose te komen. Wij bieden naast de ruime expertise ook verschillende onderzoeksmogelijkheden aan zoals; bacteriologisch onderzoek, uitgebreide bloedanalyse, urine- en mestonderzoek, microscopische onderzoek,  luchtwegscopie en echografie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Oogheelkunde paard2021-02-22T07:33:19+00:00

Oogheelkunde

Bij het paard komen oog gerelateerde problemen vrij vaak voor. Symptomen die een paard kan vertonen zijn onder andere overmatige tranenvloed, vieze ooghoeken, roodheid van oogslijmvlies, verkleuring van het hoornvlies en overmatig knijpen met het oog.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor deze symptomen. De oorzaken kunnen variëren van een oogbindvlies ontsteking, een hoornvlies of ooglid beschadiging, tumoreuze processen van het oog tot aan de gevreesde maanblindheid (een ernstige ontsteking in de oogbol). Bij een aantal van deze oorzaken is het zaak dat er snel een therapie ingesteld wordt. Vooral als u paard knijpt met een van de ogen moet er dezelfde dag een dierenarts geconsulteerd worden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gynaecologie paard2021-02-11T14:35:05+00:00

Gynaecologie

U kunt bij ons terecht voor de vruchtbaarheidsbegeleiding van uw merrie.

Het gynaecologiespreekuur op onze paardenkliniek is
elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 8.00 – 9.00 uur.
U dient zich van te voren aan te melden via tel.nr.: 033 – 246 03 05.
Uw merrie stallen bij Manege Groenendaal totdat uw merrie drachtig is gescand, behoort ook tot de mogelijkheden.

Wat bieden wij nog meer;

 • wij bieden ook de mogelijkheid tot embryotransplantatie. Lees daar hieronder meer over.
 • via onze kliniek kunt u sperma bestellen van alle hengsten. Tevens beschikken wij over de mogelijkheden om diepvriessperma voor u op te slaan.
 • mocht u over een opvoelbox beschikken, kunnen wij ook uw merrie aan huis scannen.
Embryotransplantatie paard2020-06-03T06:57:59+00:00

Embryotransplantatie

Embryotransplantatie is een voortplantingstechniek waarbij men een embryo wint van de donormerrie en overplaatst in een draagmerrie, de draagmerrie draagt vervolgens de dracht. Deze techniek biedt mogelijkheden voor zowel oudere merries die zelf niet meer een veulen kunnen voldragen als merries die hoog in de sport lopen. De sportcarrière hoeft hierbij niet onderbroken te worden om nakomelingen voort te brengen.

Tijdens dit traject dienen de donor en draagmerrie gelijk te lopen in hun cyclus, deze synchronisatie vergt een intensievere merriebegeleiding. Mocht u niet over een eigen draagmerrie beschikken, kunnen wij voor u bemiddelen om een draagmerrie te reserveren/ huren.
Op deze manier kunnen uit genetisch waardevolle merries meerdere embryo’s per seizoen gespoeld worden, voor de fokkerij een interessante onderneming!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Tandheelkunde paard2021-02-11T14:35:16+00:00

Tandheelkunde

Bij Wellensiek Dierenartsen zijn 3 dierenartsen tevens werkzaam als paardentandarts. Het voordeel van een paardentandarts ten opzichte van een gebitsbehandelaar is dat onze artsen mogen sederen en verdoven. Indien nodig kunnen wij uw paard antibiotica en pijnstilling voorschrijven.

Hierdoor is een betere en rustigere gebitsbehandeling mogelijk en kunnen we extracties (kiezen trekken) en medische gebitsproblemen behandelen.

Klik op onderstaande document voor zeer uitgebreide informatie over het gebit van uw paard.

 

Bewaar onze factsheet

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

PRP behandeling paard2020-06-03T06:57:59+00:00

PRP

Peesblessures zijn een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid bij paarden. Door herhaaldelijk microtrauma, acuut trauma of een combinatie van beiden kan een laesie (beschadiging) in de pees ontstaan. Een moderne behandelmethode voor peesletsel is de PRP behandeling, PRP staat voor Platlet Rich Plasma. Bij deze behandeling worden lichaamseigen groeifactoren in de pees ingebracht waardoor het herstelproces versneld wordt opgestart.

Procedure

Bij een PRP behandeling wordt bloed afgenomen van het paard. Uit het bloed worden de bloedplaatjes en een deel van de witte bloedcellen gefilterd. De bloedplaatjes bevatten een hoge concentratie aan groeifactoren die het herstelproces in de pees bevorderen. Na filtratie worden de groeifactoren onder echobegeleiding ingespoten in het beschadigde deel van de pees. De hele procedure gebeurd bij het staande paard onder lichte sedatie en is niet pijnlijk.

Effect

Door deze behandeling krijgt het herstel van de pees als het ware een kickstart. Groeifactoren en witte bloedcellen worden in hoge concentratie op de juiste plek gebracht en zorgen voor een beter en sneller herstel van de pees.

Nabehandeling

Direct na het inspuiten wordt een drukverband aangelegd en krijgt het paard enkele dagen boxrust. Daarna wordt afhankelijk van de ernst en locatie van de laesie een revalidatieschema opgesteld door de behandelend dierenarts. Na zes weken wordt een herhalingsecho gemaakt om het herstel te controleren. Indien gewenst vindt het hele revalidatietraject plaats onder begeleiding van een paardendierenarts tot dat het paard volledig hersteld is.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Röntgenologie paard2021-02-16T10:36:27+00:00

Röntgenologie

We beschikken over zeer moderne en kwalitatief hoogwaardige digitale AGFA ontwikkelapparaten. De genomen röntgenfoto’s verschijnen direct op de computer.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Echografie paard2020-06-03T06:57:59+00:00

Echografie

De weke delen van het paard brengen we in beeld met echografie. Zo kunnen pezen, spieren, banden en kapsels na een kreupelheidonderzoek worden onderzocht op mogelijk letsel. Beelden worden opgeslagen, zodat het herstel nauwkeurig kan worden gevolgd. Echografie passen we ook toe tijdens de training, zodat wij samen met u het trainingsschema kunnen aanpassen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Laboratorium2021-02-11T14:38:14+00:00

Laboratorium

Onze vestiging in Nijkerk beschikt over een modern laboratorium waar we onder andere bloed, urine en mest onderzoeken. Ook bacteriologie wordt hier gedaan, bijvoorbeeld baarmoederswabs van de merrie.

Mestonderzoek

Wij kunnen mest van uw paarden onderzoeken op de aanwezigheid van wormeieren. Een zorgvuldig ontwormbeleid is belangrijk. Als u uw paard(en) niet of te weinig ontwormt, is de kans groot dat uw paard last krijgt van wormen en andere paarden besmet. Teveel ontwormen is ook risicovol. Overmatig gebruik van ontwormingsmiddelen werkt namelijk resistentie in de hand. In het ergste geval hebben we straks te maken met een maagdarmworm die met de huidige middelen niet meer is te bestrijden. Daarom onderzoeken wij eerst de mest, omdat het in veel gevallen niet nodig is te ontwormen.
Wij hanteren een preventief en gericht ontwormbeleid, indien nodig toegespitst op uw bedrijfssituatie. Het ontwormbeleid wordt bepaald naar aanleiding van mestonderzoeken. U kunt mest bij ons inleveren per individueel paard of per ‘gepoold monster’ (liever niet meer dan 5 paarden). De uitslag van de wormeitelling levert de graad van besmetting op. Tevens wordt het type worm vastgesteld om zo het juiste ontwormingsmiddel te bepalen. Het kan zijn dat er geen actie vereist is, dan hoort u van ons wanneer u het volgende mestmonster moet inleveren.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Keuring paard2021-02-11T14:41:40+00:00

Keuringen

Wij hebben ruime ervaring in het keuren van paarden. Binnen alle takken van sport worden op onze kliniek paarden gekeurd:  Aan- en verkoopkeuringen, screening van jonge paarden, exportkeuringen en sportkeuringen. De bevindingen kunnen direct worden gemaild.

In overleg met de dierenarts kunnen aanvullende opnames van rug en hals worden gemaakt en echografisch onderzoek van pezen worden verricht. Tevens is het mogelijk het paard te laten checken op cornage d.m.v. een laryngoscopie (keelspiegeling).
Zowel op locatie als op onze kliniek kunt u uw paard klinisch en röntgenologisch laten keuren. U krijgt de uitslag en digitale röntgenfoto’s direct op cd mee. Bij keuringen op locatie moet het mogelijk zijn het paard te monsteren op een harde en zachte bodem. Informeer bij onze dierenartsen wat de mogelijkheden zijn.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Begeleiding sportpaarden2020-06-03T06:57:59+00:00

Begeleiding sportpaarden

Voor het begeleiden van sportpaarden bieden wij reguliere screening van bloed, urine en mest. Denk ook aan spierprofielen, echografie van pezen met follow-up tijdens de sport en algehele screeningen.

Tevens beschikken we over een uitgebreide voedingssupplementen-lijn voor paarden die extra ondersteuning nodig hebben tijdens zware arbeid.
Indien nodig houden wij bij sportpaarden rekening met doping wachttijden. Wij hebben ook producten die doping negatief zijn en gerust tijdens de wedstrijdsport toegediend kunnen worden om indien nodig te behandelen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Euthanasie paard2020-06-03T06:57:59+00:00

Euthanasie van uw paard

Helaas komt ooit de tijd om afscheid te nemen van uw paard of pony en soms neemt dat enorm veel geregel met zich mee waar op dat moment uw hoofd niet naar staat. De stap om de beslissing te nemen is vaak al moeilijk genoeg. De daadwerkelijke uitvoering is waarschijnlijk nog moeilijker. Daarom bieden wij een euthanasieservice aan.

U brengt uw paard naar paardenrusthuis van der Wardt aan de Parallelweg 134 te Woudenberg (of laat het paard tegen meerprijs door ons halen). U neemt afscheid zoals u dat wil. Daarna zal een van onze paardenartsen op een waardige manier het leven van uw paard beëindigen. Dit hele traject is in uw handen. Of u er wel of niet bij wil zijn, of u na het inslapen nog uitgebreid afscheid wil nemen, alles is mogelijk. De verdere afwikkeling nemen wij met het volste respect in handen. Deze service bieden wij aan voor het all-in tarief van € 400,00.

Hieronder vallen de volgende servicepunten:

 • het paard in alle rust in laten slapen inclusief euthanasie kosten.
 • de afwikkeling van het waardig afvoeren van het stoffelijk overschot.
 • alle tijd die u nodig heeft om afscheid te nemen van uw paard.

De bijkomende kosten voor transport naar Woudenberg en/of eventuele crematiekosten kennen een meerprijs. Deze zijn op aanvraag te verkrijgen via paardenrusthuis vd Wardt: 06-51158016. Deze service bieden wij alleen aan bij vooruitbetaling of betaling op de dag zelf.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Bronchoscopie paard2021-02-15T09:45:16+00:00

Bronchoscopie

Bij langdurige of terugkomende hoestklachten, of bijgeluiden bij de ademhaling tijdens het bewegen is het verstandig om ‘in de luchtwegen’ te kijken.
Bloedingen uit de neus, verminderd uithoudingsvermogen of tegenvallende prestaties in de sport kunnen ook een aanleiding zijn voor een bronchoscopie.

Middels scopie kunnen de keel, luchtpijp en diepere luchtwegen tot aan de splitsing naar de longen worden bekeken op ontsteking van het slijmvlies, en eventueel aanwezig slijm. Zo nodig kan van dit slijm een monster worden genomen voor bacteriologisch onderzoek om eventuele ontstekingen gericht te kunnen behandelen. Samen met het algemeen lichamelijk onderzoek van het paard kunnen we zo tot een precieze diagnose en de juiste therapie komen. Bronchoscopie van het paard voeren we het liefst uit bij een wakker dier, eventueel met behulp van een praam. Zo kunnen we goed de bewegingen van de keel bekijken. Het wordt over het algemeen goed getolereerd. Vindt het dier het heel vervelend of is het een erg angstig dier, dan wordt een sedatie gebruikt. Op deze manier maken we het onderzoek zowel voor het paard, als voor de eigenaar en de dierenarts zo prettig mogelijk. Bij voorkeur doen we de bronchoscopiën op de kliniek. Mobiel is tegen een meerprijs mogelijk.

Luchtweg aandoeningen paard:

De luchtwegen van een paard zijn heel belangrijk. Aangetaste luchtwegen zullen ervoor zorgen dat het paard minder goed kan presteren. Zijn de longen ernstig beschadigd dan zal een paard zelfs bij lichte inspanning veel last ervaren. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om (veel voorkomende) aandoeningen aan de luchtwegen vroegtijdig te herkennen en te behandelen.
Luchtweginfecties kunnen een bacteriële of virale oorsprong hebben maar kunnen ook worden veroorzaakt door schimmels, parasieten of allergenen.

RAO:

RAO is een afkorting voor de aandoening: Recurrent Airway Obstruction. Dit is een veel voorkomende aandoening aan de luchtwegen. Definitie: Een respiratoire aandoening met periodes van tijdelijke luchtwegobstructie als gevolg van ontstekingscellen, slijmproductie en dichtgeknepen bronchiën. Oude namen voor RAO zijn: COPD, dampigheid, astma, chronische bronchitis, hooiziekte en chronische longziekte. Oorzaken zijn vaak stalmanagement: stof, schimmel ofendotoxinen zorgen voor een immunologische reactie met als gevolg benauwdheid, hoesten of soms alleen verminderd uithoudingsvermogen. Het is belangrijk om in een vroegtijdig stadium de symptomen te herkennen en het paard te behandelen om blijvende schade te voorkomen. De toestand van het paard kan snel verslechteren als behandeling uitblijft. Als je er op tijd bij bent zal er geen of bijna geen blijvende schade optreden. Hierdoor zal het paard na herstel nog hetzelfde kunnen presteren als voor de klachten.

Behandelingen:

Nadat de diagnose is gesteld kan de behandeling plaats vinden. Naast advies over voeding en huisvesting bestaan er verschillende behandelmethodes. Deze kunnen variëren van een behandeling met ontstekingsremmers, antibiotica, slijmoplossers, medicijnen die de slijmlaag in de luchtwegen herstellen en de luchtwegen verwijden (Ventipulmin®) of “ inhalers” (medicijnen die door inademing via een inhaler worden ingebracht in de neus). Voor paarden die geringe klachten hebben en in de sport lopen zijn er diverse dopingnegatieve producten te gebruiken of om juist ter preventie te gebruiken.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Chiropractie paard2020-06-10T13:40:49+00:00

Chiropractie

Bij paarden die intensief in de sport gebruikt worden zien we regelmatig dat ze “vast zitten” of “blokkades” hebben. Door het niet optimaal bewegen gaat de biomechanische efficiëntie verloren. Paarden die optimaal bewegen hebben een stuwende kracht vanuit de achterhand, waarbij de benen vanuit een gebogen bekken ver onder het lichaam gezet worden. De stuwende kracht van de broekspieren wordt via het bekken overgebracht op het heiligbeen. Vervolgens gaat de energie over van wervel op wervel richting de voorhand. De voorhand heeft vooral een dragende functie en stuwt niet. Dit is bij een goed bewegend paard een heel efficiënt mechanisme, waarbij met zo min mogelijk energie zo veel mogelijk beweging wordt verkregen.

Door middel van een uitgebreid kreupelheidsonderzoek wordt bepaald waar de pijn vandaan komt en of dit primaire rugpijn is of secundaire rugpijn (secundaire rugpijn is een probleem in de rug hebben omdat elders in het lichaam een kreupelheid ontstaan is). Met behulp van röntgen- en/of echografisch onderzoek wordt dan het probleem in beeld gebracht.  Voor wat betreft de behandeling van rugproblemen moet men als dierenarts toch wel een zekere specialisatie hebben op dit gebied. Met name fysiotherapie, osteopathie of chiropractie kunnen uitkomst bieden.

Wij zijn een samenwerking gestart met Anne Brünott. Kijkt u eens op haar website.

Zij stelt zich graag aan u voor:
Mijn naam is Anne Brünott, ik ben erkend paardenarts, Europees specialist chirurgie en orthopedie paard (Dipl ECVS). Naast deze reguliere benadering van de paardengeneeskunde ben ik ook chiropractor voor paarden en honden (Dipl IAVC). Door dit brede scala aan expertise kan ik uw paard optimaal onderzoeken en behandelen al naar gelang de behoefte van zowel patiënt als eigenaar. Samen met de collega’s van Wellensiek Dierenartsen streven we naar optimale zorg voor uw dier. In overleg met hen kunt u met mij een afspraak maken bij u thuis op stal of op de kliniek. Mocht u willen overleggen dan kan dat ook uiteraard!

06-14018010
Website Anne Brunott

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Ontwormingsadvies paard2021-02-15T09:46:03+00:00

Ontwormen

Een zorgvuldig ontwormbeleid is belangrijk. Als u uw paard(en) niet of te weinig ontwormt, is de kans groot dat uw paard last krijgt van wormen en andere paarden besmet. Teveel ontwormen is ook risicovol. Overmatig gebruik van ontwormingsmiddelen werkt namelijk resistentie in de hand. In het ergste geval hebben we straks te maken met een maagdarmworm die met de huidige middelen niet meer is te bestrijden. De pharmaceutische industrie verwacht op korte termijn geen nieuwe middelen te ontwikkelen. Daarom is het zeer belangrijk dat we de huidige ontwormingsmiddelen op een verantwoorde manier inzetten.

Met name op grote stallen waar de eigenaar zelf willekeurig ontwormt, kan resistentie optreden. Een zorgvuldig opgesteld ontwormbeleid door dierenarts en staleigenaar zorgt voor gezonde paarden die elkaar niet besmetten en waarbij resistentie wordt vermeden.

Wij hanteren een preventief en gericht ontwormbeleid, indien nodig toegespitst op uw bedrijfssituatie. Het ontwormbeleid wordt bepaald naar aanleiding van mestonderzoeken. U kunt mest bij ons inleveren per individueel paard of per ‘gepoold monster’ (liever niet meer dan 5 paarden). De uitslag van de wormeitelling levert de graad van besmetting op. Tevens wordt het type worm vastgesteld om zo het juiste ontwormingsmiddel te bepalen. Het kan zijn dat er geen actie vereist is, dan hoort u van ons wanneer u het volgende mestmonster moet inleveren.

Wij adviseren om aan het einde van het weideseizoen alle paarden te ontwormen met een middel tegen de larvale stadia in de darmwand, deze mis je namelijk in het mestonderzoek.
Voor maneges en pensionstallen hanteren wij een zelfde systeem. Praktisch, betaalbaar, efficiënt en veterinair verantwoord.
Om een goed ontwormbeleid te handhaven is informatieverstrekking en overleg tussen cliënt, dierenarts en staleigenaar heel belangrijk. Daarom geven wij gratis lezingen over dit onderwerp. De lezingen zijn behalve zinvol en leerzaam, ook heel gezellig!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Sarcoïdbehandeling paard2020-06-03T06:57:59+00:00

Sarcoïdbehandeling

Sarcoїden zijn de meest voorkomende huidtumoren bij paarden. Ze komen bij alle rassen voor. Sarcoїden bevinden zich meestal op de dunbehaarde huid, zoals lippen, liezen en oogleden. De diagnose kan gesteld worden aan de hand van de localisatie, groeisnelheid en aard van het weefsel. De definitieve diagnose stellen we na het nemen van een biopsie, dat is het wegnemen van een stukje weefsel. Sarcoїden zijn op verschillende manieren te behandelen, onder andere met immuuntherapie en cryo-therapie (vriesbranden).

Behandeling met Liverpool Sarcoїd creme

U kunt bij onze paardenkliniek terecht voor nog een manier van behandelen; een door professor Knottenbelt (University of Liverpool) ontwikkelde crème die cytotoxisch werkt. Professor Knottenbelt is gespecialiseerd in de behandeling van sarcoїden en in Groot Brittanië is al een groot aantal paarden succesvol behandeld met deze crème.

Onze paardendierenarts Johan Oosterloo heeft nauwe contacten met de Universiteit in Liverpool door zijn werkervaring in Groot Brittannië. Nadat de diagnose is gesteld, kan hij de crème voor uw paard bestellen. In verband met veiligheidsvoorschriften is het verboden om de crème zelf aan te brengen.

Het is ook mogelijk dat uw eigen dierenarts na het stellen van de diagnose naar ons door verwijst.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Orthopedie paard2021-02-11T14:37:44+00:00

Orthopedie

Elk kreupelheidsonderzoek begint met een uitgebreid klinisch onderzoek. Het kreupele paard wordt afhankelijk van de ernst van de kreupelheid gemonsterd op harde en zachte bodem, op de rechte lijn en volte. Soms worden buigproeven gedaan van de benen om te kijken of het paard hier gevoelig op reageert. Om te kijken waar de kreupelheid vandaan komt kan het been op meerdere plekken lokaal worden verdoofd. Na lokalisatie van de kreupelheid wordt aanvullend onderzoek gedaan met röntgenfoto’s en/of echografie.

Röntgenologie.

We beschikken over zeer moderne en kwalitatief hoogwaardig digitaal AGFA ontwikkelapparaten. De genomen röntgenfoto’s verschijnen direct op de computer en kunnen eenvoudig op cd of usb-stick worden gezet.

Echografie

De weke delen van het paard brengen we in beeld met echografie. Zo kunnen pezen, spieren, banden en kapsels na een kreupelheidonderzoek worden onderzocht op mogelijk letsel. Beelden worden opgeslagen, zodat het herstel nauwkeurig kan worden gevolgd. Echografie passen we ook toe tijdens de training, zodat wij samen met u het trainingsschema kunnen aanpassen.

PRP behandeling bij peesletsel

Peesblessures zijn een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid bij paarden. Door herhaaldelijk microtrauma, acuut trauma of een combinatie van beiden kan een laesie (beschadiging) in de pees ontstaan. Een moderne behandelmethode voor peesletsel is de PRP behandeling, PRP staat voor Platlet Rich Plasma. Bij deze behandeling worden lichaamseigen groeifactoren in de pees ingebracht waardoor het herstelproces versneld wordt opgestart. Lees hier meer.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Embryotransplantatie paard2020-06-03T06:57:59+00:00

Embryotransplantatie

Embryotransplantatie is een voortplantingstechniek waarbij men een embryo wint van de donormerrie en overplaatst in een draagmerrie, de draagmerrie draagt vervolgens de dracht. Deze techniek biedt mogelijkheden voor zowel oudere merries die zelf niet meer een veulen kunnen voldragen als merries die hoog in de sport lopen. De sportcarrière hoeft hierbij niet onderbroken te worden om nakomelingen voort te brengen.

Tijdens dit traject dienen de donor en draagmerrie gelijk te lopen in hun cyclus, deze synchronisatie vergt een intensievere merriebegeleiding. Mocht u niet over een eigen draagmerrie beschikken, kunnen wij voor u bemiddelen om een draagmerrie te reserveren/ huren.
Op deze manier kunnen uit genetisch waardevolle merries meerdere embryo’s per seizoen gespoeld worden, voor de fokkerij een interessante onderneming!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vaccineren schapen en geiten2020-06-10T13:41:33+00:00

Vaccineren

Er zijn diverse vaccins beschikbaar om uw schapen en geiten te beschermen tegen een aantal aandoeningen. Voor een aantal vaccins geldt dat een basisvaccinatie moet worden gegeven alvorens een vaccin optimale bescherming kan bieden. Een basisvaccinatie houdt in dat een niet eerder geënt dier tweemaal moet worden geënt met 3 tot 6 weken tussentijd. Na deze boostervaccinatie kan (in de meeste gevallen) met een jaarlijkse enting worden volstaan.

Clostridium (“het Bloed”) – Covexin 10®

Vaccin dat schapen beschermt tegen Clostridium (“het bloed” en onder andere tetanus). Vaccinatie is mogelijk vanaf een leeftijd van 2 weken. Deze vaccinatie moet 4 – 6 weken later herhaald worden.
Ook kan de ooi worden gevaccineerd voor het aflammeren. Op deze manier kan passieve bescherming worden gegeven aan het lam via de biest. Ooien die eerder zijn gevaccineerd moeten eenmalig 2-8 weken voor de verwachte lammerdatum gevaccineerd worden; ooien die nog nooit gevaccineerd zijn moeten tweemaal geënt worden: minimaal 6 en 2 weken voor het lammeren.

Clostridium/zomerlongontsteking – Heptavac P®

Een vaccin dat bescherming geeft bij schapen tegen Clostridium (‘het bloed’ en onder andere tetanus) en Pasteurellose (zomerlongontsteking). De vaccinatie kan vanaf een leeftijd van 3 weken worden toegediend. Deze vaccinatie moet dan wel 4 – 6 weken later herhaald worden.  Het vaccin geeft passieve bescherming via de biest indien de ooien 4-6 weken voor het aflammeren zijn gevaccineerd. Ooien die nog nooit gevaccineerd zijn moeten tweemaal geënt worden: minimaal 6 en 2 weken voor het lammeren. De vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald.

Q-koorts – Coxevac®

De vaccinatie tegen Q-koorts is sinds 2010 verplicht voor melkgeiten- en melkschapenhouders met meer dan 50 dieren. Ook bij instellingen waar sprake is van een verhoogd mens-diercontact (bijv. kinderboerderij, zorginstellingen) is deze vaccinatie verplicht gesteld.
De vaccinatie beschermt dieren tegen het krijgen van Q-koorts en zorgt ervoor dat dieren, die Q-koorts hebben, de kiem in mindere mate uitscheiden.
Vaccinatie is mogelijk vanaf een leeftijd van 3 maanden.
Basisvaccinatie: tweemaal enten met 3 weken ertussen, daarna jaarlijks herhalen. Dieren moeten minimaal 3 weken voor het dekken gevaccineerd worden. Drachtige dieren mogen niet geënt worden.
Meer informatie over Q-koorts is te vinden op www.gddiergezondheid.nl

Rotkreupel – Footvax®

Een vaccinatie en behandeling van schapen tegen rotkreupelinfecties veroorzaakt door Bacteroides Nodosus. De aanwezigheid van rotkreupel is weer- en seizoensgebonden. Het vaccin kan ter voorkoming, maar ook als behandeling worden ingezet.
De vaccinatie moet worden gegeven vanaf een leeftijd van 3 maanden. Basisvaccinatie: tweemaal enten met 6 weken tussentijd. In verband met soms heftige entreacties is het beter om ooien niet te vaccineren gedurende 4 weken voor tot 2 weken na het aflammeren.

Ontwormen schaap2020-06-03T06:57:59+00:00

Ontwormen

Worminfecties komen veel voor bij schapen. Het zal dan ook niet lukken om uw schapen volledig vrij te krijgen van wormen. Het is de kunst om uw schapen en lammeren voorzichtig in contact te brengen met wormen, zodat ze langzaam weerstand op kunnen bouwen, zonder dat deze infecties tot teveel schade leiden.
Helaas merken we dat de wormmiddelen steeds minder goed werkzaam zijn.

Wormen worden resistent. Dit wordt veroorzaakt door het vele gebruik. Daarom wordt het steeds belangrijker om een hoge infectiedruk te voorkomen door een juist beweidingsschema.
Bij het opstellen van een beweidingsschema dient u rekening te houden met verschillende factoren:
•    Het aantal schapen per hectare. Hoe hoger de bezetting, hoe sneller de infectiedruk zich op kan bouwen
•    Breng de schapen met lammeren schoon naar buiten op een schone weide
•    Hoe vaak kunt u de schapen met lammeren omweiden naar een schoon stuk weiland? In het ideale geval gaan ze iedere 3 weken naar een schoon stuk. In de zomer (juli/ augustus) zelfs iedere 2 weken. Probeer een grote weide op te delen in kleinere stukjes.
•    Hoe zijn de weersomstandigheden? In warme, vochtige periodes kan de infectiedruk zich razendsnel (binnen 3 weken) opbouwen.

Wij willen u daarbij graag adviseren, zodat ook in de toekomst wormmiddelen nog werkzaam zijn!

Mestonderzoek

In de praktijk blijkt dat er veel onnodig ontwormd wordt. U maakt dan onnodig kosten en door het ontwormen is er risico op het ontstaan van resistentie.
Als u op tijd de lammeren verweidt dan is het soms helemaal niet nodig om te ontwormen. Anderzijds komt het regelmatig voor dat lammeren diarree hebben door coccidiose. Ook dan is behandeling met een ontwormmiddel niet effectief. U maakt kosten, wormen worden resistent en uw lammeren worden niet beter.
Als u twijfelt of uw schapen een wormbesmetting bij zich dragen kunt u mest van enkele schapenen/of lammeren op de praktijk brengen voor een eitelling. Met name in geval van diarree of als de lammeren al gedurende langere tijd (langer dan 3 tot 5 weken) op hetzelfde stuk lopen.
Let op: Het is belangrijk dat u verse mest brengt!

Controle werkzaamheid wormmiddel

Ook als u twijfelt aan de werkzaamheid van het gebruikte wormmiddel kunt u mest inleveren voor een wormeitelling. Het beste kunt u dan mest verzamelen vlak voor het ontwormen en 14 dagen na het ontwormen. Indien u dit van plan bent is het verstandig om dit altijd te overleggen met de praktijk!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Klauwgezondheidscentrum rundvee2020-06-03T06:57:59+00:00

Klauwgezondheidscentrum

Het NederlandsKlauwGezondheidsCentrum (NKGC) is ontstaan vanuit de behoefte om een volgende stap te maken in het aanbieden van de best mogelijke zorg en adviezen binnen de veterinaire gezondheidszorg van rundvee. Het centrum omvat drie onderdelen; praktijk, lezingen & workshops en praktijkonderzoek.

Het NederlandsKlauwGezondheidsCentrum (NKGC) is ontstaan vanuit de behoefte om een volgende stap te maken in het aanbieden van de best mogelijke zorg en adviezen binnen de veterinaire gezondheidszorg van rundvee. Het centrum omvat drie onderdelen; praktijk, lezingen&workshops en praktijkonderzoek.

De missie van het centrum is: “Het samenbrengen en uitwisselen van kennis en kunde van alle stakeholders in de rundveehouderij op het gebied van klauwgezondheid bij rundvee met als gezamenlijk doel het terugdringen en voorkomen van klauwaandoeningen en het verbeteren van het dierwelzijn”.

Het centrum is opgericht door Marcel Drint (dierenartsenpraktijk Nijkerk-Wellensiek), Gerben Meerema (dierenartsenpraktijk West-Betuwe) en Jan Lievaart.

Klik hier voor meer informatie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Laboratorium rundvee2020-06-03T06:57:59+00:00

Laboratorium

U kunt in ons laboratorium terecht voor melkonderzoek (bacteriologie en antibiogram), mestonderzoek en bloedonderzoek.

Sneltest kalver-diarree.

Indien u een kalf heeft met diarree kunt u mest inleveren op de praktijk. Terwijl u wacht hebben wij middels een sneltest direct de diagnose, advies en een gerichte behandeling.

Melkmonsters.

Bij uierontsteking of hoog celgetal is het verstandig om een melkmonster te nemen. U kunt deze op de praktijk inleveren. Meestal weten we de volgende werkdag om welke bacterie het gaat. De gevoeligheidsbepaling heeft een dag langer nodig.

NB: melkmonsters die u vrijdag inlevert, worden maandag ingezet.

Bij een acute mastitis is het beter om de melk niet in te vriezen. Bij een monster van een hoog celgetal koe mogen de melkmonsters wel worden ingevroren. Ons advies is om in alle gevallen van mastitis een melkmonster te nemen voordat u de behandeling start. U kunt deze eventueel in de vriezer bewaren en later beslissen of u het melkmonster wel of niet inlevert. Door middel van een antibiogram weten wij voor welke antibiotica de verwekkende bacterie gevoelig is.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Visite abonnement rundvee2020-06-03T06:57:59+00:00

Visite abonnement

Wij bieden u de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten voor het visitetarief. Voor een vast bedrag per maand betaalt u vervolgens geen voorrijkosten meer voor geplande visites.

Dit Visite Abonnement is geschikt voor u als u:

 • de vruchtbaarheid op uw bedrijf wilt verbeteren door frequentere controle
 • zieke dieren graag in een eerder stadium zou willen aanbieden
 • visitekosten zou willen besparen in het geval van euthanasie of noodslacht
 • makkelijker bedrijfsentingen zoals Bovigen Scour of Bovipast zou willen inplannen

Om het ons mogelijk te maken om deze visites efficiënt in te plannen en ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk door uw eigen dierenarts bezocht wordt, stellen we wel een paar voorwaarden aan dit Visite Abonnement:

 • u betaalt geen voorrijkosten als u visites op tijd aanmeldt, uiterlijk voor 9.00 uur voor een bezoek op dezelfde dag (maandag t/m zaterdag)
 • minimaal eens per 4 weken bezoeken we u op een vast moment voor terugkerende werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het bespreken van de MPR, vruchtbaarheidsbegeleiding en kalveren onthoornen.

Het abonnement kan iedere maand ingaan per 1e van de maand, en is opzegbaar per kwartaal. Aanmelden voor het Visite Abonnement kan via uw 1 op 1 dierenarts of neem contact op met de praktijk.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Bedrijfsbegeleiding rundvee2020-06-03T06:57:59+00:00

Bedrijfsbegeleiding

Het grootste deel van onze melkveehouders is deelnemer aan het systeem van bedrijfsbegeleiding, waarbij dracht- en vruchtbaarheidsonderzoek wordt gecombineerd met bedrijfsspecifieke advisering.

Als bedrijf kunt u kiezen hoe vaak bedrijfsbezoeken door de geborgde rundveedierenarts plaatsvinden. Naast de gewone bedrijfsbegeleiding zijn er enkele specifieke systemen als het gaat om advisering:

Koe-Kompas

Een groot aantal zuivelondernemingen (Bel Leerdammer, DOC Kaas, Vreugdenhil, Rouveen, Hochwald en De Graafstroom) heeft enige tijd geleden het Koe-Kompas geïntroduceerd. Het Koe-Kompas is door CONO ontwikkeld en stelt  melkveehouders in staat samen met de dierenarts te kijken naar voeding en water, huisvesting, dierwelzijn en diergezondheid, melken, werkroutine en jongveeopfok.

De preventieve werking van Koe-Kompas is gebaseerd op een integrale risicoanalyse waarmee de sterke punten van een melkveebedrijf naar voren komen én stappen worden gezet voor verbetering.
De dierenarts en veehouder lopen samen over het melkveebedrijf en beoordelen meer dan dertig prestatie-indicatoren. De dierenarts en veehouder kijken naar de koeien en de stal, maar ook naar het voer en de melkstal. Ze vatten al hun meetpunten samen op een scorelijst. Op basis hiervan wordt jaarlijks het Koe-Kompas opgesteld. Daarnaast formuleren de veehouder en dierenarts actiepunten waarmee zij aan de slag gaan.

Deens Systeem

Deze nieuwe vorm van bedrijfsbegeleiding uit Denemarken legt de nadruk op controle van pasgekalfde koeien, naast de standaard controle op dracht en tocht. Slepende melkziekte en reinheid van de baarmoeder worden  gecontroleerd. Tevens worden de koeien gescoord op conditie, hakken, mestkwaliteit en kwaliteit van de eierstokken. Deze gegevens worden vastgelegd en geanalyseerd.

In de praktijk worden bedrijven één keer per week of 1 x in de twee weken bezocht door de dierenarts. Door de frequente bezoeken zijn deze in het algemeen van korte duur. Het aantal zieke koeien vermindert drastisch omdat de dierenarts en veehouder eerder ingrijpen bij problemen. Het antibiotica gebruik op bedrijven die het Deens systeem volgen, wordt in het algemeen een stuk minder. Soms zien we zelfs een halvering.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Go to Top