Katten2020-06-04T06:26:05+00:00

Welkom met uw kat in onze praktijk!

Katten zijn bijzondere dieren. Ze hebben een uitgesproken karakter dat vraagt om een rustige benadering. Daarnaast hebben katten vaak specifieke gezondheidsproblemen, zeker wat oudere katten. Raskat of boerderijkat, fokker of poezenliefhebber, wij helpen graag om uw kat gezond te houden!

Chirurgie kat2020-09-16T13:28:11+00:00

Chirurgie

De meest voorkomende operaties bij katten zijn castraties en sterilisaties, gebitsbehandelingen, verwijderen van tumoren, oogoperaties, buikoperaties en orthopedische ingrepen. Operaties worden dagelijks uitgevoerd op al onze vestigingen.

Hoe gaat een operatie in zijn werk?

Een operatie is maatwerk, afhankelijk van vele factoren, zoals leeftijd, type ingreep, toestand van de kat en gewicht. Bij elke operatie maken wij het beste en veiligste plan voor de situatie van uw kat en bereiden dit zorgvuldig voor.

In het algemeen vinden ingrepen plaats onder algehele narcose, waarbij uw kat extra zuurstof toegediend krijgt via het anesthesieapparaat en wordt beademd als dat nodig is. Ook kan extra narcosegas (isofluraan) worden toegediend indien nodig. Katten die een grote ingreep ondergaan krijgen standaard een infuus in het bloedvat. Ook door middel van dit infuus kan de narcose geregeld worden.
Tijdens de operatie liggen de dieren op een verwarmde operatietafel om het afkoelen te beperken. Wij beschikken over bewakingsapparatuur om uw kat te monitoren gedurende de operatie en automatisch te beademen.
Na afloop komt uw kat in onze recoveryruimte waar hij rustig kan bijkomen van de narcose. Wij houden uw kat hier nauwlettend in de gaten.

Hoe ziet de operatiedag eruit voor u en uw kat?

Operaties gebeuren altijd op afspraak en meestal in de ochtend, zo kan uw kat na de operatie zolang als nodig onder ons toezicht blijven. We nemen uw kat op in onze opname en creëren voor de kat een zo stressloos mogelijke omgeving, waarna we de kat in slaap brengen voor de operatie.

Zodra uw kat veilig naar huis kan bellen we u hierover op. Als uw dier naar huis gaat, is hij weer goed wakker en op temparatuur. Bij het ophalen krijgt u altijd uitleg van ons over de nazorg en kunt u met vragen bij ons terecht. Het is raadzaam dat u de rest van de dag thuis bent om uw kat te verzorgen en in de gaten te houden.

Soms kan het voorkomen dat u naar een andere vestiging moet dan u gewend bent. Dit is afhankelijk van het soort operatie, de apparatuur die op een locatie aanwezig is en de dierenarts die werkzaam is.

Voor de meest voorkomende operaties is ook een specifieke informatiebrief, deze krijgt u van de assistente of per e-mail. Hier staat zeer uitgebreide informatie in over de ingreep die bij uw kat zal plaatsvinden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Tandheelkunde kat2020-06-03T06:58:00+00:00

Tandheelkunde

Wist u dat 70% van de katten gebitsproblemen hebben?
Dit merkt u in eerste instantie niet aan uw huisdier. Later kunnen als klachten optreden: stinkende adem, moeilijk eten, minder vrolijk zijn.
Bovenstaande klachten kunt u beter voorkomen dan genezen!

Gratis controle

Daarom bieden wij u aan om gratis op het gebitsspreekuur te komen op een van onze vestigingen. Onze tandheelkundige assistente geeft u dan alle informatie en leert u hoe u het gebit van uw kat het beste kunt verzorgen.

Maar wat kunt u doen ter preventie van gebitsproblemen bij uw kat?

Tanden poetsen is daarvan de belangrijkste. Dit zullen niet alle katten toelaten, maar indien u een jonge kat of een makkelijke kat heeft is het de moeite waard om het eens te proberen. Met een klein tandenborsteltje of een vingerborsteltje of een katoenen gaasje om de vinger en speciale tandpasta kunt u aan de slag. Laat uw kat langzaam wennen aan het poetsen, oefen iedere dag eventjes en bouw het langzaam op. U kunt altijd een afspraak maken om gratis op het gebitsspreekuur van onze tandheelkundige assistente te komen. Zij kan het tandenpoetsen voordoen.

Er bestaan ook speciale kattenbrokken, die ervoor zorgen dat het gebit wat schoner blijft. De brokken zijn wat groter en brosser, waardoor het kauwen daarop als een soort tandenpoetsbeurt kan worden beschouwd. Royal canin dental is bij ons te verkrijgen.

Ook bestaan er diverse soorten mondwater met een ontsmettende werking. U kunt een scheutje door het drinkwater doen en zo wordt de bek van de kat een aantal keren per dag als het ware ontsmet.

Behandeling

Veel volwassen katten hebben tandsteen op hun tanden/kiezen. Dit geeft een verhoogde kans op tandvleesontsteking. Indien deze tandvleesontsteking ernstiger wordt is de tand/kies niet meer te redden. Ook geeft deze ernstige vorm van tandvleesontsteking risico op ontstekingen elders in het lichaam, zoals hart en nieren. Indien uw kat veel tandsteen en ontstoken tandvlees heeft is het verstandig om het gebit van uw kat te laten reinigen onder sedatie. Indien de tandvleesontsteking zeer ernstig is kan het tandvlees teruggetrokken zijn en de wortel van het element bloot komen te liggen. Dan is het soms nodig om het element te trekken. Wij beschikken over ultrasone apparatuur om het gebit van uw kat te reinigen. Het gebit wordt na de behandeling tevens gepolijst. Mocht het nodig zijn kunnen wij ook direct elementen verwijderen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Bloeddrukmeting kat2021-02-16T10:39:45+00:00

Bloeddrukmeting

Veel oude katten hebben last van een verhoogde bloeddruk. Bepaalde ziekten kunnen een verhoogde bloeddruk veroorzaken, bijvoorbeeld nierfalen. Bij 20% van de katten wordt echter geen oorzaak gevonden.

Een hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor met name ogen (het netvlies laat los waardoor de kat blind wordt), hersenen, nieren en hart. Omdat een hoge bloeddruk ernstige gevolgen kan hebben, is het raadzaam om regelmatig de bloeddruk van uw kat te laten controleren.
Wij zijn in het bezit van een moderne bloeddrukmeter waarmee we snel en makkelijk de bloeddruk kunnen meten.

Hoe gaat zo’n bloeddrukmeting?

De grootste uitdaging bij een bloeddrukmeting is dat de kat niet te bang moet zijn, dan schiet zijn bloeddruk namelijk omhoog. Daarom laten we de kat altijd even rondlopen om zich wat meer op zijn gemak te voelen. Ook meten wij de bloeddruk zonder witte jas aan, waardoor de kat hopelijk minder angstig is. We bevestigen een manchet om zijn pootje of staart en met één druk op de knop wordt de bloeddruk gemeten. We doen altijd een paar metingen achter elkaar om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen.
Als de bovendruk meer dan 160 mm is, bestaat er een groot risico op schade aan de organen. Dan schrijven wij medicatie voor. De meest voorgeschreven bloeddrukverlager is amlodipine. Dit middel wordt als een drankje verkocht en hoeft maar 1x daags gegeven te worden. Wij raden altijd aan om de bloeddruk regelmatig te blijven controleren, zodat indien nodig de medicatie kan worden aangepast.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Laboratorium kat2020-06-03T06:57:59+00:00

Laboratorium

In ons moderne laboratorium kunnen wij veel verschillende onderzoeken uitvoeren. Onderzoek van bloed, ontlasting en urine geeft veel informatie over bepaalde ziekten en de gezondheid van uw kat. Onze praktijk is in het bezit van moderne bloedonderzoekapparatuur.

Als wij bij uw kat bloedonderzoek uitvoeren, hebben we dezelfde dag nog een beeld van hoe de organen functioneren en of er sprake is van bloedarmoede of een ontstekingsbloedbeeld. Soms sturen we aanvullende bloedonderzoek op naar een gespecialiseerd laboratorium, dan volgt de uitslag binnen enkele dagen.

Zo is het voor oudere katten en (oudere) katten die onder narcose gaan verstandig een bloedonderzoek uit te voeren om tijdig eventuele aandoeningen aan het licht te brengen. Zo komt bijvoorbeeld nierfalen veel voor bij de kat. De waardes in het bloed zijn dan al afwijkend, terwijl de kat nog geen klachten heeft hiervan. Zo kun je ziekte en schade aan organen voorkomen.

Ook voor ontlastingonderzoek en urineonderzoek kunt u bij ons terecht. Een deel van deze onderzoeken doen wij direct in de praktijk. Andere onderzoeken vinden plaats in een extern laboratorium.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Röntgenologie kat2020-06-03T06:57:59+00:00

Röntgenologie

Wij hebben op de vestigingen in Nijkerk en Bunschoten-Spakenburg een modern digitaal röntgenapparaat. Na het maken van een röntgenfoto kunnen wij deze meteen voor u beoordelen, zodat er ook meteen een eventuele behandeling gestart kan worden.

Wanneer maken we een röntgenfoto?

Met name afwijkingen aan het skelet zijn goed te zien op een röntgenfoto. Bijvoorbeeld als er een vermoeden is van een botbreuk.
Ook van borst- en buikorganen kunnen we een foto maken. Zo kan bij benauwdheid en hoesten een röntgenfoto van de borstholte een diagnose geven.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Orthopedie kat2020-07-15T10:18:19+00:00

Orthopedie

Kreupelheid is een veel voorkomend probleem, waarvoor cliënten met hun dier naar de praktijk komen. Onze praktijk beschikt over digitale röntgenapparatuur, waarmee we uitgebreid nader onderzoek kunnen doen.

Veel orthopedische operaties worden ook op onze praktijk uitgevoerd. Zo worden vaak voorkomende orthopedische ingrepen zoals bepaalde knie- en heupoperaties uitgevoerd. Het betreft vooral knieoperaties n.a.v. een kapotte kruisband en/of meniscus. Bepaalde knieschijfproblemen, m.n. patella-luxaties kunnen ook door ons operatief hersteld worden. Dit geldt ook voor katten met heupproblemen, waarbij in bepaalde gevallen een heupkopresectie de oplossing kan bieden. We zoeken altijd de beste oplossing voor uw huisdier!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Oogheelkunde kat2020-06-03T06:57:59+00:00

Oogheelkunde

Het oog is een bijzonder orgaan waar we zuinig op moeten zijn. Als u kat knijpt met het oog of u ziet andere afwijkingen, denk hier dan niet te licht over! Simpele infecties en beschadigingen kunnen erg pijnlijk zijn en soms tot ernstige gevolgen leiden. Gelukkig zijn de meeste oogproblemen met de juiste behandeling goed te genezen en er zal dan meestal geen sprake zijn van blijvende schade.

Erfelijke afwijkingen

Bij veel rassen komen erfelijke oogafwijkingen voor. Hierbij kun je denken aan het naar binnen (entropion) krullen van het ooglid en haartjes op de binnenkant van het ooglid. Maar ook problemen met traanproductie, traanbuizen of problemen in het oog zoals bijvoorbeeld glaucoom (een hoge oogboldruk) komen veel voor. Deze afwijkingen geven vaak grote problemen maar kunnen, mits in vroeg stadium waargenomen, middels operatie of andere behandeling verholpen of verbeterd worden. Wij hebben de juiste kennis en apparatuur in huis om snel diagnoses te kunnen stellen. Zo kunnen wij met een moderne oogboldrukmeter direct de druk in het oog bepalen, zonder dat uw kat daarvoor doorgestuurd hoeft te worden!

Chirurgie

Bij een aantal oogproblemen kan een operatie nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan bovengenoemde erfelijke afwijkingen, hoornvliesafwijkingen (corneasequester) of kleine tumoren aan het ooglid. Maar ook bij niet genezende beschadigingen van het hoornvlies. Binnen onze praktijk hebben wij de beschikking over een loepbril en de juiste chirurgische oogapparatuur, zodat wij dit soort operaties met grote precisie kunnen uitvoeren om een optimaal resultaat te krijgen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Echografie kat2020-06-03T06:57:59+00:00

Echografie

Echografie is een goede en weinig belastende manier om een eventuele diagnose te stellen bij uw kat. Bij een echo wordt er door middel van ultrasone geluidsgolven een doorsnede van de organen gemaakt. Door in verschillende richtingen te scannen kunnen we zo de vorm, grootte en structuur van weefsels beoordelen. Onze praktijk is  in het bezit van een geavanceerd echoapparaat en 2 ervaren dierenartsen die de echo’s maken.

Met een echo kunnen we bijvoorbeeld goed de lever, milt, nieren, blaas, prostaat of baarmoeder van uw kat beoordelen. Ook voeren we met behulp van echografie drachtigheid onderzoeken uit;  dit kan vanaf circa 23 dagen dracht. Tot slot kunnen we onder geleide van een echo een punctie nemen van bepaalde organen, vocht of urine. Dit punctaat sturen we vervolgens voor verder onderzoek naar het laboratorium. Voor een echo van het hart sturen wij u door naar een specialist.

Krijgt uw kat een echo? Het kan dan nodig zijn dat uw kat nuchter is en/of een aantal uur niet heeft geplast. Uiteraard wordt u hierover voorgelicht bij het maken van de afspraak. De buik van uw kat wordt geschoren en ingesmeerd met echogel. Het maken van een echo is niet pijnlijk en kan in principe gewoon bij het wakkere dier uitgevoerd worden. Uw kat moet wel een tijdje rustig op zijn rug liggen. Als hij hiervoor te onrustig is, brengen wij uw kat onder narcose.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Kitten2021-09-30T20:05:28+00:00

Kitten

Een kitten in huis is een groot feest! Om zoveel mogelijk plezier te hebben van uw kitten en problemen te voorkomen, is het belangrijk dat u goed bent voorbereid. Wij hebben de belangrijkste tips voor u op een rij gezet.

Verzamel veel informatie

Als u van plan bent om een kitten aan te schaffen, zorg dan dat u van te voren veel informatie verzamelt. Zo is het belangrijk om goed te kijken wat het opvoeden van een kitten met zich meebrengt en wat een goede plek is om een kitten te kopen. Mocht u van plan zijn een raskat aan te schaffen, verdiept u zich goed in het ras dat u wilt aanschaffen. Spelen er bijvoorbeeld erfelijke ziekten? Zijn er karaktertrekken die wel of niet bij uw familie passen?

Twijfel niet om ons een keer te bellen voor extra informatie!

Kom kennismaken

Zodra het kitten in huis is, komen er vaak nog veel vragen bij u op. Wij raden u daarom aan om meteen de volgende dag bij ons langs te komen voor een kennismakingsconsult. Zo kunnen wij kennismaken met u en uw kitten en natuurlijk andersom. Meestal is er op dat moment geen enting of andere ingreep nodig, waardoor het kitten niet direct een negatieve ervaring heeft in de dierenartspraktijk.

Tijdens het kennismakingsconsult kijken we uw kitten helemaal na en bespreken we een aantal zaken die belangrijk zijn bij kittens, zoals ontwormen, chippen, vlooien en entingen. Ook kunt u dan uiteraard al uw vragen aan ons stellen. Een deel van de informatie vindt u in onderstaande document.

Succes en misschien tot ziens in de praktijk met uw nieuwe aanwinst!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vaccineren kat2020-09-16T13:21:45+00:00

Vaccineren

Tijdens uw jaarlijkse bezoek voor de inenting kijken wij uw kat helemaal na. Tijdens dit klinisch onderzoek kijken we naar de algehele gezondheidstoestand van uw kat: ogen, oren, gebit, gewicht, ademhaling, hart, enzovoort.

Dit onderzoek doen wij met twee redenen. Ten eerste is het belangrijk dat een kat gezond is en een goed immuunsysteem heeft op het moment dat hij een vaccinatie krijgt. Daarnaast is het goed om uw kat eens per jaar helemaal na te laten kijken. Zo ontdekken we eventuele ziektes in een eerder stadium en kunnen we, indien nodig vroegtijdig een behandeling inzetten.

Als u uw kat goed laat inenten is hij beschermd tegen kattenziekte en niesziekte. Van deze ziektes kan uw kat ernstig ziek worden of zelfs doodgaan. Dit is de reden dat katten preventief ingeënt worden.

Voor kattenziekte hoeft uw kat maar eens per drie jaar te worden ingeënt. De inenting voor de niesziekte geeft slechts een jaar bescherming. Daarom werken wij met het schema waarbij uw kat eens in de drie jaar voor katte- en niesziekte wordt gevaccineerd en in de tussenliggende jaren voor alleen de niesziekte. Zo is uw kat altijd goed beschermd. Klik op onderstaande document voor dit schema en uitleg over de verschillende ziektes waartegen gevaccineerd wordt.

Gaat uw kat naar plekken waar veel katten samenkomen, zoals shows of een pension? Dan raden wij u aan om uw kat ook te laten inenten tegen Bordetella. Dit is een bacteriële infectie die mede oorzaak kan zijn van niesziekte.

Gaat uw kat naar het buitenland?

Dan is het verplicht om uw kat te vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës). Let op: Voor de meeste landen moet dit minimaal 3 weken voor vertrek gebeuren. Deze vaccinatie is drie jaar geldig. Voor meer informatie kunt u terecht bij onze assistentes. In Nederland komt deze dodelijke ziekte niet meer voor, waardoor deze enting niet standaard wordt gegeven.

Heeft u een kitten? Dan geldt een opbouwend vaccinatieschema. Meer informatie vindt u in het document hieronder.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Chippen kat2020-06-03T06:57:59+00:00

Chippen

Een chip, of transponder, is een buisje zo groot als een rijstkorrel dat door de dierenarts met een naald onder de huid van uw huisdier wordt gebracht, links tussen de schouderbladen. Voor katten is er (nog) geen verplichting om ze te chippen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dit wel verplicht worden.
Per 1 april 2013 geldt er al wel een chip- en registratieverplichting voor alle pups.

Het inbrengen van de chip (het chippen) is relatief pijnloos voor het huisdier en te vergelijken met andere injecties. Vaak combineren we dit met bijvoorbeeld de castratie of sterilisatie op 6 maanden leeftijd.
In de chip zit een microchip waarop het registratienummer is opgeslagen. Met behulp van een speciaal afleesapparaat kan dit nummer worden afgelezen. De dierenartsen en dierenambulances beschikken over een afleesapparaat. Met behulp van het registratienummer kunnen de gegevens van de eigenaar van de kat worden opgevraagd. Wij zorgen als wij uw dier chippen dat we altijd uw gegevens aan het registratienummer koppelen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Parasieten kat2021-02-16T10:53:53+00:00

Parasieten

Katten kunnen last hebben van verschillende parasieten. Voorbeelden daarvan zijn wormen, vlooien en teken.

Vlooien en teken

De vlo is de meest voorkomende parasiet bij katten. Het zijn hinderlijke beestjes: ze zuigen bloed en veroorzaken veel jeuk. Ook kunnen ze tot ernstige huidklachten leiden, vooral bij katten met een vlooienallergie. Daarnaast kunnen vlooien ook lintworm overbrengen.

Een vlo legt ontelbare eitjes, die bij u in huis vallen en daar komen binnen 3-4 weken nieuwe vlooien uit. Echter de eitjes kunnen ook 5 maanden levend blijven in uw huis. Wij adviseren u om uw kat het gehele jaar preventief te behandelen tegen vlooien. Dit kan het beste met een pipet achterin de nek. Sommige pipetjes werken ook tegen teken. Deze pipetten moeten maandelijks toegediend worden. Onze assistentes kunnen u adviseren over het juiste vlooienmiddel voor uw kat!

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen lastig kunnen vallen. Ze hechten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed, waarbij ze opzwellen tot het formaat van een koffieboon. Tegelijkertijd kunnen ze ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.

Om besmetting van uw huisdier en uzelf te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een teek zich niet vastbijt. Als de teek zich wel al vastgezet heeft moet u deze zo snel mogelijk verwijderen, liefst binnen 24 uur om overdracht van ziekten te voorkomen.
Gebruik voor het verwijderen een speciaal tekenpincet of tekenhaakje zonder de teek te beschadigen of te doden.

Ter voorkoming kunt u voor uw kat ook een goed tekenbestrijdingsmiddel gebruiken, voor de kat zijn dit pipetjes in de nek.
De middelen voor de hond zijn absoluut niet geschikt voor de kat.

Wormen

De meest voorkomende wormen bij katten zijn spoelwormen en lintwormen. Om te voorkomen dat uw kat last krijgt van wormen, raden wij aan om uw kat elke drie maanden te ontwormen met een daarvoor geschikt middel. Hiervoor hebben wij tabletten. Als het lastig is deze in te geven, is er ook pasta om oraal te geven of pipetten om in de nek te druppelen.

Spoelwormen zijn dunne wormen van 5 tot 10 cm lang, die leven in de darm van uw kat.
Via de moedermelk en via eitjes in de omgeving worden katten besmet. Ook mensen, en vooral kinderen kunnen besmet raken.
Lintwormen zijn platte wormen die uit segmentjes bestaan. Deze segmentjes komen naar buiten via de anus en drogen in als een soort rijstekorreltjes. Een kat wordt besmet via vlooien of via gevangen muizen of vogels. Het is belangrijk uw kat 4x per jaar te ontwormen.

Kittens hebben een veel hoger risico op een worminfectie. Zij worden na de geboorte besmet door het drinken van moedermelk. Daarom is het belangrijk kittens op 3, 5 en 7 weken te ontwormen, samen met de moederpoes. Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.
Ontwormen doen we niet alleen voor de kat, maar ook voor de volksgezondheid. Bepaalde spoelwormen kunnen namelijk ook een trektocht door de mens maken en voor met name kinderen gevaarlijk zijn.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vakantie kat2020-09-16T13:23:40+00:00

Vakantie

Als u op vakantie gaat moet er vaak een hoop geregeld worden voor uw kat. Hieronder hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Gaat uw kat naar een pension?

Als uw kat naar het pension gaat is het belangrijk dat de inentingen in orde zijn. De meeste pensions willen dat uw kat is ingeënt tegen Katten- en Niesziekte. Sommige pensions stellen het ook verplicht dat uw kat gevaccineerd is tegen Bordetella. Vraagt u dit na bij het pension waar uw kat verblijft gedurende uw vakantie.

Gaat uw kat mee op vakantie?

Als uw kat meegaat op vakantie zult u ook rekening moeten houden met een aantal zaken. Zodra u met uw kat de grens over gaat, moet hij verplicht gechipt zijn en ingeënt tegen hondsdolheid (Rabiës). Let op: de inenting moet minimaal 3 weken voor vertrek plaatsvinden. Voor enkele landen zijn er aanvullende eisen. Wij adviseren u om dit goed uit te zoeken, bijvoorbeeld bij de ambassade. Doe dit geruime tijd voordat u op vakantie gaat.

Blijft uw kat thuis?

Zorgt u dan dat er genoeg voeding en water beschikbaar is en er in ieder geval dagelijks iemand naar de kat toe gaat. En laat een telefoonnummer van u en de dierenarts achter voor het geval er iets aan de hand is met de kat.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vuurwerk kat2021-11-09T15:32:23+00:00

Vuurwerk

Vuurwerk rondom oud en nieuw is voor katten vaak een angstige gewaarwording.

Vuurwerkangst is een bekend verschijnsel, maar niet normaal. In het algemeen lijken katten minder last te hebben van vuurwerkangst dan honden. Dit komt waarschijnlijk omdat de kat van nature meer met rust gelaten wordt en zijn eigen plek opzoekt.

Om uw kat wat minder angstig te laten zijn kunt u rondom oud en nieuw in huis onderstaande voorzorgsmaatregelen nemen rondom oud & nieuw

Voorzorgsmaatregelen

  • gordijnen sluiten (tegen lichtflitsen)
  • muziek, radio of tv aanzetten (overstemt het geknal)
  • Zorg ervoor dat uw kat zich ten alle tijden terug kan trekken op een voor hem veilig en beschermd plekje (rustig en donker). Laat bijvoorbeeld de kat onder het bed of in de kast zitten als hij zich daar prettig voelt
  • Laat de kat 2 dagen voor oud- en nieuw niet naar buiten en hou hem binnen tot na oud- en nieuw. Houdt kattenluiken goed dicht!

Medicijnen

Het angstgedrag is eventueel ook tijdelijk te onderdrukken door middel van medicijnen.

Feliway®: Dit is verkrijgbaar als een verdamper voor in het stopcontact of in een spray om bijvoorbeeld uw kat zijn mandje in te sprayen. Het geeft synthetische feromonen  of welke een geruststellende werking hebben op de kat.

Zylkène® is een voedingssupplement, welke de stress vermindert van uw kat. Dit kan als capsule of poeder over het voer gegeven worden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gedrag kat2021-02-16T10:45:07+00:00

Gedrag

Katten zijn geweldige dieren! Soms kan er echter probleemgedrag ontstaan

Wat is probleemgedrag?

We spreken van probleemgedrag als u het gedrag van uw kat als ongewenst ervaart. Voor de kat kan dit gedrag echter normaal natuurlijk gedrag zijn, in reactie op een situatie die voor het dier stress oplevert. Daarnaast kan gedrag een medische oorzaak hebben of aangeleerd zijn.

Probleemgedrag is bijvoorbeeld overmatig miauwen, krabben, plassen of sproeien in huis. Het gedrag vindt vaak overmatig en op ongewenste plekken plaats.

Hoe ontstaat probleemgedrag?

Er zijn vele factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van probleemgedrag. Denk aan gezondheid, karakter, raskenmerken, socialisatie, leerprincipes, omgeving, veranderde situaties in huis en ga zo maar door. Ook een te kleine huisvesting of te weinig benodigdheden voor de kat kunnen voor probleemgedrag zorgen, met name als u meerdere katten in huis heeft.

Wacht niet te lang!

De vele factoren en de vaak al lange duur van het probleemgedrag, maken het niet eenvoudig om een probleem snel te verhelpen. Terwijl u dat natuurlijk wel graag zou willen! Wacht daarom nooit te lang met het zoeken van hulp, dit maakt de kans op het verhelpen van het probleem veel groter.

Onze assistente Miriam Kessenich, kattengedragsdeskundige, helpt u graag!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Oude kat2020-06-03T06:58:00+00:00

Oude kat

Katten boven de 10 jaar behoren tot de senioren. Ook bij de kat kunnen er dan gebreken ontstaan.

De aandoeningen die we vaak bij oudere katten zien zijn:

  • nieraandoeningen
  • schildklierproblemen
  • stijf lopen en pijn bij beweging (arthrose)
  • hartaandoeningen
  • suikerziekte: met name bij te dikke katten komt dit vaak voor
  • gebitsproblemen
  • tumoren
  • Dementie

Indien uw kat klachten heeft is het altijd zinvol dit te melden aan de dierenarts. Bij veel aandoeningen is er gericht behandeling mogelijk om te genezen of om de klachten te verminderen. Zo heeft uw kat zo min mogelijk last van haar kwalen en blijft er een hoge kwaliteit van leven.

Voorkomen:

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg ervoor dat uw kat niet te dik is gedurende zijn hele leven. Dit geeft minder problemen met hart, gewrichten en suikerziekte op latere leeftijd. Door verminderde weerstand zijn oude katten gevoeliger voor infectieziekten. Daarom blijft het belangrijk uw kat jaarlijks te vaccineren.
Een bloedonderzoek kan ons veel informatie geven over de gezondheid van de kat. Middels een bloedonderzoek krijgen wij een indruk hoe het met de organen, zoals de lever, nieren en schildklier gesteld is. Lichte verhogingen in bloedwaarden hoeven nog geen klachten te geven, maar het is dan wel vaak aan te raden om een therapie te starten.

Zo hopen wij dat uw kat ook op oude leeftijd fit en gezond blijft!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Euthanasie kat2020-06-10T13:40:29+00:00

Euthanasie

Het overlijden van uw huisdier is een vervelend onderwerp waar we liever niet aan denken. Helaas komen alle huisdiereigenaren hier vroeg of laat toch mee in aanraking. De meeste mensen willen graag dat hun kat op hoge leeftijd rustig in zijn slaap overlijdt, echter dit gebeurt zelden. Vaak gaat er een ziekte of lijdensweg aan vooraf, die we hem liever willen besparen! Vaak is dat het moment dat euthanasie ter sprake komt.

Welk moment?

Het is erg lastig om een beslissing te nemen wanneer euthanasie de beste oplossing is. De overweging die gemaakt moet worden is de volgende: lijdt mijn kat en is er nog kans op verbetering of zal de situatie alleen maar verslechteren. Onze dierenartsen begeleiden u graag in dit lastige proces en zullen u helpen de juiste beslissingen te nemen.

Hoe gaat euthanasie in zijn werk?

Katten worden eerst in slaap gebracht met een injectie in de bilspier. Dit is een narcose-middel wat ook gebruikt wordt als een kat bijvoorbeeld geopereerd gaat worden. Deze prik is het enige wat uw kat als vervelend kan ervaren. Na deze injectie zal hij binnen 10 minuten in een diepe slaap vallen, waarna hij geen bewustzijn meer heeft. Zodra uw kat niets meer meekrijgt van zijn omgeving krijgt hij een laatste injectie in de buik. Dit is een overdosis slaapmiddel waarvan het hart stopt met kloppen.

Thuis?

Als u het prettiger vind om uw kat thuis in te laten slapen is dit ook mogelijk. Dit gaat in overleg met de dierenarts, omdat hier meer tijd voor gepland moet worden.

Na euthanasie

Als uw huisdier is overleden zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u er voor kiezen uw dier te begraven, thuis of op een dierenbegraafplaats. Ook kunt u kiezen voor crematie bij een crematorium, dit kan individueel of met een groep. Het is ook mogelijk uw dier met destructie mee te laten gaan. Bekijk ook onderstaande links.

Dierenbegraafplaats Klaverweide in Hoevelaken.
SHCN dierenuitvaart in Roermond. Crematorium voor huisdieren en paarden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Kunnen wij u ergens mee helpen? Bel 033 – 246 03 05 of kies voor:

Spoedgeval? Bel 033 – 246 03 05

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar en u wordt altijd geholpen door een erkende dierenarts voor gezelschapsdieren.

Laatste nieuws:

U kunt dit delen:

Go to Top