Konijnen2020-09-16T13:35:06+00:00

Welkom met uw konijn in onze praktijk!

Het konijn behoort tot de groep Lagomorpha, oftewel haasachtigen. Konijnen zijn leuke gezelschapsdieren. Bent u van plan om een konijn aan te schaffen? Laat u zich dan goed informeren en houd rekening met het volgende.

Alleen is maar alleen

Konijnen leven in een groep en zijn niet graag alleen. Dus wij raden altijd aan om in ieder geval twee konijnen te nemen. De beste combinatie is een mannetje en een vrouwtje. Houd er dan rekening mee dat u één van de twee onvruchtbaar moet laten maken. Wij adviseren altijd om het vrouwtje te laten steriliseren omdat bij oudere ongesteriliseerde vrouwtjes vaak baarmoedertumoren voorkomen.

Binnen en buiten

U kunt uw konijnen zowel binnen of buiten houden. Ze zijn wel gevoelig voor tocht, dus houd hier rekening mee bij het kiezen van een plek. Bij extreme verschillen in binnen- en buitentemperatuur is het niet verstandig uw konijn blijvend te verplaatsen.

Beweging

Konijnen hebben veel beweging nodig. Zorgt u daarom voor een groot hok of voor de mogelijkheid om lekker in de tuin of in het huis te kunnen rennen.

Voeding

Hooi en water zijn de belangrijkste voedingsmiddelen die uw konijn nodig heeft. Wist u dat de kiezen van een konijn levenslang doorgroeien? Om de kiezen kort te houden moeten ze een groot deel van de dag goed kauwen op het hooi. Van konijnenvoer heeft uw konijn slechts 20 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Ofwel twee eetlepels per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het beste kunt u konijnenvoer kopen waarvan de brokjes er allemaal hetzelfde uitzien. Zo kan uw konijn niet selecteren en krijgt hij alle voedingsstoffen binnen.

Blaasproblemen konijn2020-06-03T06:58:00+00:00

Blaasproblemen

Blaasontsteking en blaaszand komen regelmatig voor bij het konijn. We leggen u graag uit hoe u dit bij uw konijn kan herkennen.

Blaasontsteking

Als het konijn een blaasontsteking heeft ziet u dat het konijn vaker kleine beetjes plast. De urine kan rood of oranje zijn en het konijn heeft pijn bij het plassen. Middels urineonderzoek is een blaasontsteking aan te tonen. Als therapie wordt een antibioticakuur gegeven.

Blaaszand

Doordat een konijn te veel biks eet krijgt hij te veel calcium binnen. Dit teveel aan calcium wordt in de urine uitgescheiden als kristallen. Deze kristallen zien eruit als zand. Bij het urineren kunt u dan dus zien dat hij hele troebele zanderige urine heeft. De dierenarts zal dan onder narcose het zand uit de blaas spoelen. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een blaassteen die operatief verwijderd moet worden. Om te voorkomen dat hij weer last krijgt is het verstandig het konijn minder biksvoer te geven en meer hooi en groente.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gebitsproblemen konijn2020-06-03T06:58:00+00:00

Gebitsproblemen

Bij konijnen komen er regelmatig gebitsproblemen voor zoals haken op de kiezen en olifantstanden.

Haken op de kiezen

De tanden en kiezen van konijnen groeien levenslang door. Indien een konijn gemengd konijnenvoer eet en weinig hooi, krijgt het konijn te weinig calcium binnen, waardoor de kaakbotten minder stevig worden. Hierdoor verandert de stand van de kiezen, wat weer tot gevolg heeft dat de kiezen niet goed op elkaar afslijten. Zo ontstaan er haken op de kiezen.
Wat u kunt merken aan het konijn met haken op de kiezen zijn: niet of minder eten, terwijl ze wel willen eten, speekselen en vermageren. Onder narcose worden de haken van de kiezen geslepen. Het konijn krijgt pijnstilling tijdens de ingreep en ook pijnstillers mee naar huis. Vaak eet uw konijn nog een aantal dagen slecht. Dan is het zaak om het konijn te gaan voeren. U kunt dit doen door  een speciaal zakje voer met vezels (bij ons verkrijgbaar) te mengen met bijvoorbeeld Olvarit wortel. De poeder roert u door de wortelsubstantie en dit spuit u met beleid in het bekje gedurende een aantal keren per dag. De assistente zal u dit uitleggen en eventueel demonstreren als het konijn naar huis gaat.

Omdat de kiezen altijd doorgroeien en er al standafwijkingen van de kiezen zijn opgetreden is een dergelijk gebitsbehandeling regelmatig nodig. De meeste konijnen zien we eens in de 8-12 weken terug.

Olifantstanden

Dit zijn voortanden, die helemaal scheef in het bekje groeien. Mocht het konijn olifantstanden hebben is de beste therapie het onder narcose verwijderen van de snijtanden. Het konijn kan prima eten zonder voortanden mits het hooi en de groenten in kleinere delen gegeven worden. Soms komen deze olifantstanden samen voor met haken op de kiezen.

Abcessen

Door de scherpe randen langs de kiezen kunnen er ook abcessen aan de wang of tong ontstaan. Indien er sprake is van een abces is het noodzaak deze te behandelen. Dit is vaak een moeilijke en tijdrovende bezigheid. Door de standsafwijkingen kunnen ook de kiezen los komen te zitten. Voerresten kunnen dan langs de kiezen richting de wortel komen en zo ontstaan kaakabcessen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vaccineren konijn2020-06-03T06:58:00+00:00

Vaccineren

Twee virussen komen bij het konijn regelmatig voor: VHS en Myxomatose. Deze virussen kennen vaak een dodelijke afloop. Om deze ziekten te voorkomen raden wij u aan om 1x per jaar uw konijn te laten vaccineren tegen deze ziekten. U kunt hiervoor altijd een afspraak maken telefonisch of online.

VHS

VHS staat voor viraal haemorrhagisch syndroom en wordt veroorzaakt door een calicivirus. Deze ziekte is meestal dodelijk ten gevolge van bloedingen in het lichaam. Vaak zie je niets aan het dier behalve dat het zeer plotseling dood gaat. Besmetting treedt op via contact met zieke dieren, mest, insecten en besmet materiaal (bijvoorbeeld besmet gras of groente). Sinds een aantal jaar is er ook een variant van deze ziekte (VHS2) aanwezig in Nederland, waartegen het toenmalige vaccin niet werkte. Gelukkig zit dit nu ook in het vaccin verwerkt!

Myxomatose

Myxomatose, oftewel konijnenziekte, wordt veroorzaakt door het myxomavirus. De ziekte wordt voornamelijk overgebracht door stekende insecten, maar kan ook via direct contact met zieke dieren. De verschijnselen zijn: dikke oogleden, dikke anus, gezwollen slijmvliezen, verdikkingen in de huid. In de natuur gaan bijna alle konijnen met myxomatose dood. Een zeer klein aantal konijnen die als huisdier gehouden worden, kunnen met een intensieve verzorging opknappen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Kunnen wij u ergens mee helpen? Bel 033 – 246 03 05 of kies voor:

Spoedgeval? Bel 033 – 246 03 05

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar en u wordt altijd geholpen door een erkende dierenarts voor gezelschapsdieren.

U kunt dit delen:

Go to Top