Honden2020-06-04T06:26:05+00:00

U bent altijd van harte welkom met uw hond in onze praktijk!

Honden zijn geweldige huisdieren. Van Duitse Dog tot Chihuahua, van rashond tot kruising, van sporthond tot gezelschapsdier, wij hebben alle aandacht voor de gezondheid van uw hond! Wij helpen u graag uw hond gezond te houden!

Op deze pagina treft u de meest voorkomende onderwerpen met informatie over uw hond.

Laboratorium hond2020-06-03T06:57:59+00:00

Laboratorium

In ons moderne laboratorium kunnen wij veel verschillende onderzoeken uitvoeren. Onderzoek van bloed, ontlasting en urine geeft veel informatie over bepaalde ziekten en de gezondheid van uw dier.

Als wij bij uw hond een bloedonderzoek uitvoeren, hebben we dezelfde dag nog een beeld van hoe de organen functioneren en of er sprake is van bloedarmoede of een ontstekingsbloedbeeld. Onze praktijk is in het bezit van een modern bloedonderzoekapparaat. Soms sturen we aanvullende bloedonderzoek op naar een gespecialiseerd laboratorium, dan volgt de uitslag binnen enkele dagen.

Zo is het voor oudere honden en (oudere) honden die onder narcose gaan verstandig een bloedonderzoek uit te voeren om tijdig eventuele aandoeningen aan het licht te brengen. De waardes in het bloed kunnen afwijkend zijn, zonder dat de hond klachten heeft. Indien nodig kun je bij een narcose rekening houden met deze afwijkende waardes en indien nodig een behandeling starten.

Ook voor ontlastingonderzoek en urineonderzoek kunt u bij ons terecht. Een deel van deze onderzoeken doen wij direct in de praktijk. Andere onderzoeken vinden plaats in een gespecialiseerd laboratorium.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Echografie hond2020-06-03T06:57:59+00:00

Echografie

Echografie is een goede en weinig belastende manier om een eventuele diagnose te stellen bij uw hond. Bij een echo wordt er door middel van ultrasone geluidsgolven een doorsnede van de organen gemaakt. Door in verschillende richtingen te scannen kunnen we zo de vorm, grootte en structuur van weefsels beoordelen. Onze praktijk is  in het bezit van een geavanceerd echoapparaat en 2 ervaren dierenartsen die de echo’s maken.

Met een echo kunnen we bijvoorbeeld goed de lever, milt, nieren, blaas, prostaat of baarmoeder van uw hond beoordelen. Ook voeren we met behulp van echografie drachtigheid onderzoeken uit;  dit kan vanaf circa 23 dagen dracht. Tot slot kunnen we onder geleide van een echo een punctie nemen van bepaalde organen, vocht of urine. Dit punctaat sturen we vervolgens voor verder onderzoek naar het laboratorium.
Voor een echo van het hart sturen wij u door naar een specialist.

Krijgt uw hond een echo? Het kan dan nodig zijn dat uw hond nuchter is en/of een aantal uur niet heeft geplast. Uiteraard wordt u hierover voorgelicht bij het maken van de afspraak.
De buik van uw hond wordt geschoren en ingesmeerd met echogel. Het maken van een echo is niet pijnlijk en kan in principe gewoon bij het wakkere dier uitgevoerd worden. Uw hond moet wel een tijdje rustig op zijn rug liggen. Als hij hiervoor te onrustig is, brengen wij uw hond onder narcose.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Oogheelkunde hond2020-06-03T06:57:59+00:00

Oogheelkunde

Het oog is een bijzonder orgaan, waar we zuinig op moeten zijn. Als u dier knijpt met het oog of u ziet andere afwijkingen, denk hier dan niet te licht over! Simpele infecties en beschadigingen kunnen erg pijnlijk zijn en soms tot ernstige gevolgen leiden. Gelukkig zijn de meeste oogproblemen met de juiste zalf goed te genezen en is er meestal geen sprake van blijvende schade.

Erfelijke afwijkingen

Bij veel rassen komen erfelijke oogafwijkingen voor. Hierbij kun je denken aan het naar binnen (entropion) of naar buiten (ectropion) krullen van het ooglid en haartjes op de binnenkant van het ooglid. Maar ook problemen met traanproductie, traanbuizen of problemen in het oog zoals bijvoorbeeld glaucoom (een hoge oogboldruk) komen veel voor. Deze afwijkingen geven vaak grote problemen maar kunnen, mits in vroeg stadium waargenomen, middels operatie of andere behandeling verholpen of verbeterd worden. Wij hebben de juiste kennis en apparatuur in huis om snel diagnoses te kunnen stellen. Zo kunnen wij met een moderne oogboldrukmeter direct de druk in het oog bepalen, zonder dat uw huisdier daarvoor doorgestuurd hoeft te worden!

Chirurgie

Bij een aantal oogproblemen kan chirurgie nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan bovengenoemde erfelijke afwijkingen, cherry eye (dit is een traanklier die in het 3e ooglid zit, die kan uitpuilen en dan lijkt op een “kers”) of kleine tumoren aan het ooglid, maar ook niet genezende beschadigingen van het hoornvlies. Binnen onze praktijk hebben wij de beschikking over een loepbril en de juiste chirurgische oogapparatuur, zodat wij dit soort operaties met grote precisie kunnen uitvoeren om een optimaal resultaat te krijgen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Röntgenologie hond2020-06-03T06:57:59+00:00

Röntgenologie

Wij hebben op de praktijk een modern digitaal röntgenapparaat. Na het maken van een röntgenfoto kunnen wij deze meteen voor u beoordelen.

Wanneer maken we een röntgenfoto?

Met name afwijkingen aan het skelet zijn goed te zien op een röntgenfoto. Bijvoorbeeld botbreuken, heupdysplasie en elleboogdysplasie. Maar ook van borst- en buikorganen kunnen we een foto maken. Zo kan bij benauwdheid en hoesten een röntgenfoto van de borstholte een diagnose geven. Bij een acuut brakende hond kan een foto van de buik helpen bij het stellen van de diagnose.

Officiële HD- en ED foto’s

Bij veel rashonden is het verplicht om foto’s van heupen en ellebogen te maken, alvorens je mag fokken met de hond. Voor het maken van deze officiële HD- en ED foto’s kunt u ook bij ons terecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Orthopedie hond2020-07-16T08:26:10+00:00

Orthopedie

Kreupelheid is een veel voorkomend probleem, waarvoor cliënten met hun dier naar de praktijk komen. Onze praktijk beschikt over digitale röntgenapparatuur, waarmee we uitgebreid nader onderzoek kunnen doen. In Nijkerk maken we tevens officiële HD en ED röntgenfoto’s voor de beoordeling van heup- en ellebooggewrichten bij rashonden.

Veel orthopedische operaties worden ook op onze praktijk uitgevoerd. Zo worden vaak voorkomende orthopedische ingrepen zoals bepaalde knie- en heupoperaties uitgevoerd. Het betreft vooral knieoperaties n.a.v. een kapotte kruisband en/of meniscus. Bepaalde knieschijfproblemen, m.n. patella-luxaties kunnen ook door ons operatief hersteld worden. Dit geldt ook voor kleinere honden met heupproblemen, waarbij in bepaalde gevallen een heupkopresectie de oplossing kan bieden. Bij grotere zwaardere honden worden de voorste kruisband scheuringen via een TTA of TPLO techniek geopereerd, waarvoor we u soms doorverwijzen naar een specialist of we laten de operatie op onze praktijk door een externe chirurg uitvoeren. We zoeken altijd de beste oplossing voor uw hond!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Chirurgie hond2020-09-16T13:12:34+00:00

Chirurgie

De meest voorkomende operaties bij honden zijn castraties en sterilisaties, gebitsbehandelingen, verwijderen van tumoren, oogoperaties, buikoperaties en orthopedische ingrepen. Operaties worden dagelijks uitgevoerd op al onze vestigingen.

Hoe gaat een operatie in zijn werk?

Een operatie is maatwerk, afhankelijk van vele factoren als leeftijd, type ingreep, toestand van de hond, gewicht, ect. Bij elke operatie maken wij het beste en veiligste plan voor de situatie uw hond en bereiden dit zorgvuldig voor.

In het algemeen vinden ingrepen plaats onder algehele narcose, waarbij uw hond extra zuurstof toegediend krijgt via het anasthesieapparaat en wordt beademd als dat nodig is. Ook kan extra narcosegas (isofluraan) worden toegediend indien nodig. Honden die een grote ingreep ondergaan krijgen standaard een infuus in het bloedvat. Ook door middel van dit infuus kan de narcose toegediend worden.
Tijdens de operatie liggen de dieren op een verwarmde operatietafel om het afkoelen te beperken. Wij beschikken over bewakingsapparatuur om uw hond te monitoren gedurende de operatie en automatisch te beademen indien noodzakelijk.
Na afloop komt uw hond in onze recoveryruimte waar hij rustig kan bijkomen van de narcose. Wij houden uw hond hier nauwlettend in de gaten.

Hoe ziet de operatiedag eruit voor u en uw hond?

Operaties gebeuren altijd op afspraak en meestal in de ochtend, zo kan uw hond na de operatie zolang als nodig onder ons toezicht blijven. Honden krijgen meestal eerst een injectie met premedicatie, hierdoor worden ze al wat suf. Als u hier graag bij wilt zijn en bij uw hond wilt blijven totdat deze suf wordt en het minder spannend vindt, kan dit in overleg. Zodra uw hond versuft is, nemen wij hem van uw over om uw hond te gaan voorbereiden op de operatie.

Zodra uw hond veilig naar huis kan bellen we u hierover op. Als uw hond naar huis gaat, kan hij weer zelf lopen. Bij het ophalen krijgt u altijd uitleg van ons over de nazorg en kunt u met vragen bij ons terecht. Het is raadzaam dat u de rest van de dag thuis bent om uw hond te verzorgen en in de gaten te houden.

Soms kan het voorkomen dat u naar een andere vestiging moet dan u gewend bent. Dit is afhankelijk van het soort operatie, de apparatuur die op een locatie aanwezig is en de dierenarts die werkzaam is.

Laparoscopie hond2020-06-03T06:58:00+00:00

Laparoscopie

Laparoscopische operaties (kijkoperatie) worden ook bij honden steeds vaker uitgevoerd. Deze manier van opereren biedt veel voordelen en zal daarom in de toekomst steeds meer gebruikt gaan worden. Ook wij hebben deze moderne apparatuur in huis om sterilisatie bij honden uit te voeren.

Deze methode heeft voor- en nadelen die wij graag aan u uitleggen.

Voordelen laparoscopie

Het meest zichtbare voordeel is dat de hond in plaats van een snede van 5-10 cm maar 3 kleine gaatjes in de buikwand heeft van 0,5-1 cm. Dit heeft als voordeel sneller wondherstel en minder schade aan de buikspier waardoor de hond sneller weer de oude is. Door deze kleine gaatjes doen wij de volledige operatie met een camera, elektronisch mes en tangetjes. Via een beeldscherm zien wij precies wat we doen, waardoor we bij eventuele complicaties ook direct kunnen ingrijpen.
Een minder zichtbaar, maar groot voordeel is dat we met deze methode niet aan de banden van de eierstokken hoeven te trekken, zoals dat wel nodig is bij sterilisatie op de ‘normale’ manier. Dit trekken aan de banden is erg pijnlijk en zorgt ervoor dat we tijdens een operatie soms extra narcose moeten geven om te zorgen dat de patiënt er niets van merkt. Bij de laparoscopische methode hoeft er niet aan de banden van de eierstokken te worden getrokken, waardoor er minder napijn is en we in sommige gevallen minder narcose hoeven te geven.

Nadelen laparoscopie

Het is een illusie dat laparoscopische sterilisatie pijnvrij is. Het is en blijft een operatie en de patiënt zal zeker tijd nodig hebben om te herstellen, maar herstelt meestal sneller dan bij de andere methode van steriliseren.
In uitzonderlijke gevallen reageren honden met een buikvliesontsteking door het gas (co2) wat we gebruiken om de buik tijdens operatie te vullen. Bij oudere honden kunnen soms afwijkingen aan de baarmoeder worden gevonden, waardoor deze ook verwijderd moet worden.
In dat geval zal de hond alsnog op de andere manier gesteriliseerd worden, omdat de baarmoeder niet via de kleine kijkgaatjes verwijderd kan worden. Laparoscopisch steriliseren is duurder dan via de traditionele methode, omdat er extra investeringen in apparatuur worden gedaan en scholing van ons personeel.

Deze methode zal in de toekomst steeds meer de gouden standaard worden, ook bij andere operaties. Omdat wij reeds bedreven zijn in het laparoscopisch opereren zullen wij de toekomstige ontwikkelingen op dit gebied goed kunnen volgen en ons blijven ontwikkelen om zo voor uw hond de beste zorg te kunnen blijven leveren.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Tandheelkunde hond2020-06-03T06:58:00+00:00

Tandheelkunde

Wist u dat 80% van de honden die ouder zijn dan drie jaar gebitsproblemen hebben? In eerste instantie merkt u niet aan uw hond dat hij gebitsproblemen heeft. Later kunnen er klachten optreden, zoals stinkende adem, moeilijk eten en minder vrolijk.

Gratis controle

Gebitsproblemen kunt u beter voor zijn! Daarom kunt u langs komen op één van onze vestigingen en het gebit van uw hond gratis na laten kijken. Onze tandheelkundige assistent geeft u tijdens de controle informatie en leert u hoe u zelf het gebit van uw hond kunt verzorgen. Bel voor een afspraak met een van onze assistentes.

Wat kunt u doen ter preventie van gebitsproblemen?

Tandenpoetsen is het belangrijkst. Met een klein tandenborsteltje, een vingerborsteltje of een katoenen gaasje om de vinger en speciale tandpasta kunt u aan de slag. Laat uw hond langzaam wennen aan het poetsen. Oefen iedere dag eventjes en bouw het langzaam op. Met veel geduld en beloninkjes zal het vast lukken!  U kunt altijd een afspraak maken om langs te komen op het gratis gebitsspreekuur van onze tandheelkundige assistente. Zij kan u het tandenpoetsen voordoen en tips geven.

Er bestaan ook speciale hondenbrokken, die ervoor zorgen dat het gebit wat schoner blijft. De brokken zijn groter en brosser, waardoor het kauwen als een soort tandenpoetsbeurt kan worden beschouwd. Royal Canin Dental is bij ons verkrijgbaar. Ook bestaan er diverse soorten mondwater met een ontsmettende werking. U kunt een scheutje door het drinkwater doen en zo wordt de bek van de hond een aantal keren per dag ontsmet.

Behandeling

Indien uw huisdier veel tandsteen en ontstoken tandvlees heeft is het verstandig om het gebit van uw dier te laten reinigen onder sedatie. Indien de tandvleesontsteking zeer ernstig is kan het tandvlees teruggetrokken zijn en de wortel van het element bloot komen te liggen. Dan is het soms nodig om het element te trekken.Wij beschikken over ultrasone apparatuur om het gebit van uw hond te reinigen. Het gebit wordt na de behandeling tevens gepolijst. Mocht het nodig zijn kunnen wij ook direct elementen verwijderen.

Februari Maand van de Gebitsverzorging.

In de maand februari krijgt u 10% korting op de gebitsbehandeling en gebitsproducten.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Pup2020-09-16T12:43:39+00:00

Pup

Een pup in huis is een groot feest! Om zoveel mogelijk plezier te hebben van uw aanwinst en problemen te voorkomen, is het belangrijk dat u goed bent voorbereid. Wij hebben de belangrijkste tips voor u op een rij gezet.

Verzamel veel informatie

Als u van plan bent om een pup aan te schaffen, zorg dan dat u van te voren veel informatie verzamelt. Zo is het belangrijk om goed te kijken welk type hond bij u (en uw gezin) past, wat het opvoeden van een pup met zich meebrengt en wat een goede plek is om een pup te kopen. Verdiept u zich goed in het ras van de hond dat u wilt aanschaffen. Spelen er bijvoorbeeld erfelijke ziekten? Hetzelfde geldt als u een kruising van twee rassen wilt aanschaffen.

Kijk ook eens op de rashondenwijzer of op de website van het LICG.

Kom kennismaken

Zodra de pup in huis is, komen er vaak nog veel vragen bij u op. Wij raden u daarom aan om meteen de volgende dag bij ons langs te komen voor een kennismakingsconsult. Zo kunnen wij kennismaken met u en uw pup en natuurlijk andersom. Meestal is er op dat moment geen enting of andere ingreep nodig, waardoor de pup niet direct een negatieve ervaring heeft in de dierenartspraktijk.

Tijdens het kennismakingsconsult kijken we uw hond helemaal na en bespreken we een aantal zaken die belangrijk zijn bij pups, zoals ontwormen, chippen, voeding, puppycursus en entingen. Ook kunt u dan uiteraard al uw vragen aan ons stellen. Een deel van de informatie kunt u alvast vinden in het onderstaande bestand.

Verzekeren

Het is ook goed na te denken over een eventuele verzekering voor uw hond. Een verzekering kost uiteraard premie, maar is zeker het overwegen waard. Er zijn verschillende aanbieders van verzekeringen voor huisdieren. De voorwaarden verschillen per aanbieder. Op www.verzekerjehuisdier.nl kun je gemakkelijk de verschillende aanbieders vergelijken.

Succes en tot ziens in de praktijk met uw nieuwe aanwinst!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vaccineren hond2020-09-16T12:55:08+00:00

Vaccineren

Tijdens uw jaarlijkse bezoek voor de inenting kijken wij uw hond helemaal na. Tijdens dit klinisch onderzoek kijken we naar de algehele gezondheidstoestand van uw hond: ogen, oren, gebit, gewicht ademhaling, hart, enzovoort.

Dit onderzoek doen wij met twee redenen. Ten eerste is het belangrijk dat een hond gezond is en een goed immuunsysteem heeft op het moment dat hij een vaccinatie krijgt. Daarnaast is het goed om uw hond eens per jaar helemaal na te laten kijken. Zo ontdekken we eventuele ziektes in een eerder stadium en kunnen we, indien nodig, vroegtijdig een evenuele behandeling inzetten.
Als u uw hond goed laat inenten is hij beschermd tegen de volgende ziektes: hondenziekte, parvo, hepatitis (leverziekte) en de ziekte van Weil. Van deze ziektes kan uw hond ernstig ziek worden of zelfs doodgaan. Dit is de reden dat honden preventief ingeënt worden.

Voor hondenziekte, parvo en hepatitis hoeft uw hond maar eens per drie jaar te worden ingeënt. De inenting voor de ziekte van Weil geeft slechts een jaar bescherming. Daarom werken wij met het schema waarbij uw hond eens in de drie jaar een ‘grote cocktail’ krijgt en in de tussenliggende jaren een ‘kleine cocktail’. Zo is uw hond altijd goed beschermd. Klik op onderstaande document voor het vaccinatieschema en de uitleg over de ziektes waartegen gevaccineerd wordt.

Gaat uw hond naar plekken waar veel honden samenkomen, zoals een cursus, shows of een pension? Dan raden wij u aan om uw hond ook te laten inenten tegen kennelhoest. Dit is meestal geen dodelijke ziekte maar wel een erg besmettelijke ziekte. Bovendien kan uw hond er behoorlijk ziek van worden. Kennelhoest is vaak goed te behandelen, maar voorkomen is beter dan genezen.

Gaat uw hond naar het buitenland? Dan is het verplicht om uw hond te vaccineren tegen hondsdolheid (rabies). Let op: Voor de meeste landen moet dit minimaal 3 weken voor vertrek gebeuren. Deze vaccinatie is drie jaar geldig. In Nederland komt deze dodelijke ziekte niet meer voor, waardoor deze enting niet standaard wordt gegeven.

Heeft u een pup? Dan geldt een opbouwend vaccinatieschema. Klik op onderstaande document voor meer informatie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Chippen hond2020-06-03T06:58:00+00:00

Chippen

Per 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor alle pups en voor honden die ingevoerd worden uit het buitenland.

Pups die vanaf 1 april 2013 geboren worden moeten binnen 7 weken gechipt worden en binnen 8 weken bij een aangewezen databank worden geregistreerd door de fokker. Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 datum worden meegenomen uit het buitenland, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd door de persoon die de hond importeert. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.

Een chip, of transponder, is een buisje zo groot als een rijstkorrel dat door de dierenarts met een naald onder de huid van uw huisdier wordt gebracht, links tussen de schouderbladen.
Het inbrengen van de chip (het chippen) is relatief pijnloos voor de hond en te vergelijken met andere injecties.
In de chip zit een microchip waarop het registratienummer is opgeslagen. Met behulp van een speciaal afleesapparaat kan dit nummer worden afgelezen. De dierenartsen en dierenambulances beschikken over een afleesapparaat. Met behulp van het registratienummer kunnen de gegevens van de eigenaar van de hond worden opgevraagd. Wij zorgen als wij uw pup chippen dat we altijd uw gegevens aan het registratienummer koppelen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Parasieten hond2021-02-16T11:06:53+00:00

Parasieten

Er zijn verschillende parasieten waar honden last van kunnen hebben. Voorbeelden daarvan zijn: vlooien, teken en wormen.

Vlooien en teken

De vlo is de meest voorkomende parasiet bij honden en katten. Het zijn hinderlijke beestjes: ze zuigen bloed en veroorzaken veel jeuk. Ook kunnen ze tot ernstige huidklachten leiden, vooral bij honden met een vlooienallergie. Daarnaast kunnen vlooien ook lintworm overbrengen.

Een vlo legt ontelbare eitjes, die bij u in huis vallen en daar komen binnen 3-4 weken nieuwe vlooien uit. Echter, de eitjes kunnen ook 5 maanden levend blijven in uw huis. Wij adviseren u om uw hond het gehele jaar preventief te behandelen tegen vlooien. Dit kan het beste met een pipet achterin de nek of met een tablet. Sommige middelen werken ook tegen teken. Onze assistentes kunnen u adviseren over het juiste vlooienmiddel voor uw hond!

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen lastig kunnen vallen.  Ze hechten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed, waarbij ze opzwellen tot het formaat van een koffieboon. Tegelijkertijd kunnen ze ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose. Deze laatste komen vooral  in zuidelijk Europa voor.
Om besmetting van uw huisdier en uzelf te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een teek zich niet vastbijt. Als de teek zich wel al vastgezet heeft moet u deze zo snel mogelijk verwijderen, liefst binnen 24 uur om overdracht van ziekten te voorkomen. Gebruik voor het verwijderen een speciaal tekenpincet of tekenhaakje zonder de teek te beschadigen of te doden.
Ter voorkoming kunt u voor uw hond ook een goed tekenbestrijdingsmiddel gebruiken. Vooral in het buitenland is dit belangrijk!

Wormen

De meest voorkomende wormen bij honden zijn spoelwormen en lintwormen. Om te voorkomen dat uw hond last krijgt van wormen, raden wij aan om uw hond elke drie maanden te ontwormen met een daarvoor geschikt middel.

Pups hebben een veel hoger risico op een worminfectie. Besmetting kan zelfs al in de baarmoeder via de placenta. Daarom raden we aan om pups op 2, 4, 6 en 8 weken te ontwormen, samen met de moederhond. Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.

Ontwormen doen we niet alleen voor de hond maar ook voor de volksgezondheid. Bepaalde spoelwormen kunnen namelijk ook een trektocht door de mens maken.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gedrag hond2023-07-04T07:31:07+00:00

Gedrag

Een hond kan veel plezier opleveren, maar helaas ook de nodige problemen en vragen oproepen. Honden kunnen gedrag vertonen wat u als eigenaar als ongewenst ervaart of niet goed begrijpt.

Bij probleemgedrag kunt u denken aan onzindelijkheid, agressie naar kinderen, uitvallen naar andere honden, overmatig blaffen of niet alleen kunnen zijn. Met de juiste training en geduld is vaak veel verbetering te behalen! Kies niet een hond op zijn uiterlijk, maar op het karakter wat bij u past!
U kunt met uw vragen en problemen rondom hondengedrag terecht bij Anneke Heimen, paraveterinair en hondengedragsdeskundige.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vakantie hond2020-09-16T12:58:31+00:00

Vakantie

Als u op vakantie gaat moet er vaak een hoop geregeld worden voor uw hond. Hieronder hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Gaat uw hond naar een pension?

Als uw hond naar het pension gaat is het belangrijk dat de inentingen in orde zijn. De meeste pensions willen dat uw hond ook is ingeënt tegen kennelhoest. Dit is een ziekte die vaak voorkomt op plekken waar veel honden bij elkaar komen, uw hond kan er erg van gaan hoesten. Overleg tijdig met het pension welke vaccinaties zij verplichten.

Gaat uw hond mee op vakantie?

Als uw hond meegaat op vakantie zult u ook rekening moeten houden met een aantal zaken. Zodra u met uw hond de grens over gaat, moet hij verplicht gechipt zijn en ingeënt tegen hondsdolheid (Rabiës). Let op: de inenting moet minimaal 3 weken voor vertrek plaatsvinden. Voor enkele landen zijn er aanvullende eisen. Wij adviseren u om dit goed uit te zoeken en helpen u daar graag bij. Doe dit geruime tijd voordat u op vakantie gaat.

Buitenlandziektes

In Zuid-Oost Europa komen ziektes voor die wij hier vanwege ons klimaat niet kennen. Het is daarom belangrijk uw hond hier op de juiste manier tegen te beschermen.
Klik op onderstaande document voor meer informatie!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Vuurwerk hond2021-11-09T15:35:30+00:00

Vuurwerk

Vuurwerk rondom oud en nieuw is voor vele honden een angstige gewaarwording.
Indien uw hond nog niet zo lang bang is voor vuurwerk, is het verstandig om hiermee vroeg in het jaar aan de slag te gaan met als doel de angst te laten verdwijnen.

Angst voor vuurwerk kan namelijk verergeren en zich ook uitbreiden naar angst voor andere dingen, zoals onweer en luchtballonnen. Het beste resultaat geeft het oefenen met een geluids-cd onder begeleiding van een gedragsdeskundige. Bij huisdieren die al jaren bang zijn voor vuurwerk is het erg moeilijk om de angst te laten verdwijnen, echter kan wel de angst verminderd worden met behulp van training.

Om uw hond wat minder angstig te laten zijn kunt u rondom oud en nieuw in huis een verdamper gebruiken die kalmerend/geruststellend werkt. Deze verdamper geeft feromonen af. Dit zijn geurstoffen, die wij niet kunnen ruiken maar uw hond wel. De moederhond geeft deze af als ze puppy’s heeft. (De verdamper heet Adaptil). Voor honden zijn er ook halsbanden te krijgen, die dit stofje afgeven.

Voorzorgsmaatregelen die u vrij simpel kunt nemen voor oudejaarsavond zijn:

 • de hond op tijd aan de lijn uitlaten met een penning of adreskokertje aan de halsband (of chip)
 • gordijnen sluiten (tegen lichtflitsen)
 • muziek, radio of tv aanzetten (overstemt het geknal)
 • de hond niet alleen laten en voorkomen dat hij naar buiten kan glippen
 • geef de hond een kauwbot of een gevulde Kong

Medicijnen

Het angstgedrag is ook tijdelijk te onderdrukken door middel van medicijnen. Wanneer uw hond al in de voorafgaande weken erg angstig is adviseren wij om Pexion® te gebruiken. Dit middel heeft imepitoine als werkzame stof en wordt ook gegeven aan epilepsiepatiënten. Door dit middel worden binnenkomende prikkels afgezwakt, waardoor de hond minder bang zal zijn. Met Pexion® dient in ieder geval 2 dagen voor oudjaarsdag
begonnen te worden, maar langer geven mag ook. Pexion® mag niet gegeven worden aan honden lichter dan 2 kg of honden die een systemische ziekte hebben zoals hart of nierziekten.

Een ander middel wat gebruikt kan worden is Diazepam®. Dit middel behoort tot de valiumachtige en heeft naast een slaapverwekkende werking ook een angst remmende werking. Dit middel wordt soms in plaats van Pexion® voorgeschreven.

Vraag gerust na wat voor uw huisdier de beste keuze is!

Klik op onderstaande document voor nog meer tips, specifiek voor pups

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Oude hond2021-03-17T11:04:32+00:00

Oude hond

Wat is oud? Oud is bij honden een relatief begrip. Een klein hondenras zoals een Jack Russel kan zomaar 15 jaar worden, terwijl een groot ras zoals een Deense Dog met 10 jaar al hoog bejaard is. Ook zullen dikke honden eerder ouderdomskwaaltjes vertonen dan honden met een normaal gewicht. Het kan dus per hond verschillen op welke leeftijd hij als oud gezien kan worden.

Klachten

Mocht u denken dat uw hond last heeft van een van de klachten door ouderdom, meld dit dan zodat wij met u kunnen overleggen wat te doen. Bij vele aandoeningen is er gericht behandeling mogelijk om te genezen of de klachten te verminderen, zodat uw hond zo min mogelijk last heeft en de levenskwaliteit zo hoog mogelijk blijft, ook op oudere leeftijd.

Veel voorkomende klachten bij oude honden zijn:

 • stijf lopen en pijn bij beweging (artrose)
 • doofheid
 • staar (blauwgrijze waas in het oog)
 • urine-incontinentie (en veel drinken)
 • gebitsproblemen
 • hartaandoeningen
 • nieraandoeningen
 • suikerziekte
 • tumoren
 • dementie/gedragsveranderingen

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een aantal simpele maatregelen kunnen hierbij helpen. Zorg ervoor dat u hond niet te dik is gedurende zijn leven, dat scheelt een hoop op de oude dag! Soms kan het nodig zijn op latere leeftijd de voeding te veranderen als uw hond minder actief wordt.
Door verminderde weerstand bij oudere honden en daardoor verhoogde vatbaarheid voor ziektes is het belangrijk ook de vaccinaties jaarlijks te blijven geven (net als de griepprik bij oude mensen). Bij deze enting wordt uw hond ook goed nagekeken middels lichamelijk onderzoek en kan eventueel preventief een seniorenbloedonderzoek gedaan worden. Trek op tijd aan de bel als u klachten ziet, samen houden we u hond ook op oudere leeftijd fit en gezond!

Senioren bloedonderzoek.

Dit betekent dat we bloed afnemen en deze testen op bepaalde orgaanfuncties, zoals lever, nieren, suikerziekte en eiwit.
Het doel van dit onderzoek is eventuele ziektes in een vroeg stadium onderkennen, nog voordat de hond er last van krijgt. Eerdere onderkenning van een ziekte leidt vaak tot een betere behandeling.

Bij grote rassen geldt dit onderzoek voor honden vanaf 7 jaar, bij kleinere rassen vanaf 10 jaar.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Euthanasie hond2024-01-15T15:26:26+00:00

Euthanasie

Het overlijden van uw hond is een vervelend onderwerp waar we liever niet aan denken. Helaas komen alle huisdiereigenaren hier vroeg of laat toch mee in aanraking. De meeste mensen willen graag dat hun hond op hoge leeftijd rustig in zijn slaap overlijdt, echter dit komt niet vaak voor. Vaak gaat er ziekte of een lijdensweg aan vooraf, die we hem liever willen besparen! Dat is het moment dat euthanasie ter sprake komt.

Het is soms erg moeilijk om te bepalen wat het allerbeste en optimale moment is om afscheid te nemen van uw hond. De kwaliteit van leven is daarbij doorslaggevend. Onze dierenartsen begeleiden u graag in dit lastige proces en zullen u helpen de juiste beslissingen te nemen. Wij hebben eventueel ook een boekje met overdenkingen over dit onderwerp.

Hoe gaat euthanasie in zijn werk?

Honden worden eerst in slaap gebracht met een injectie in de bilspier. Dit is een narcosemiddel wat ook gebruikt wordt als een hond bijvoorbeeld geopereerd gaat worden. Deze prik is het enige wat uw hond als vervelend kan ervaren. Na deze injectie zal hij binnen 10 minuten in een diepe slaap vallen, waarna hij geen bewustzijn meer heeft. Zodra uw hond niets meer meekrijgt van zijn omgeving krijgt hij een laatste injectie in een bloedvat in de voorpoot. Dit is een overdosis slaapmiddel waarvan het hart stopt met kloppen.

Thuis?

Als u het prettiger vindt om uw hond thuis in te laten slapen is dit ook mogelijk. U kunt dit overleggen met de dierenarts of de assistentes.

Na euthanasie

Als uw huisdier is overleden zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen uw dier te begraven, thuis of op een dierenbegraafplaats. Ook kunt u kiezen voor crematie bij een dierencrematorium, dit kan individueel of met een groep. Het is ook mogelijk uw dier met destructie mee te laten gaan. Voor meer informatie kunt u onderstaande links bekijken.

Dierenbegraafplaats Klaverweiden in Hoevelaken.
Dierenuitvaartcentrum Nootdorp (Crematorium voor huisdieren en paarden)

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Kunnen wij u ergens mee helpen? Bel 033 – 246 03 05 of kies voor:

Spoedgeval? Bel 033 – 246 03 05

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar en u wordt altijd geholpen door een erkende dierenarts voor gezelschapsdieren.

U kunt dit delen:

Go to Top