Afdelingen en diensten2021-05-17T13:10:54+00:00

Afdelingen en diensten

De paardenafdeling van Wellensiek Dierenartsen wordt gerund door een bevlogen team van vijf ervaren paardenartsen en vijf toegespitste assistentes. Met onze uitgebreide expertise streven wij naar optimale zorg en begeleiding voor elk paard. Altijd op de hoogte van de laatste methoden en technieken blijven wij onszelf ontwikkelen. We bieden niet alleen reguliere eerstelijnszorg, maar zijn ook in staat de meest gecompliceerde zorgvragen te beantwoorden. Daarbij leveren we altijd kwalitatief maatwerk.

Orthopedie paard2021-05-19T15:05:02+00:00

Orthopedie

Is uw paard kreupel? Dan beginnen we altijd met een uitgebreid klinisch onderzoek. Uw paard wordt afhankelijk van de ernst van de kreupelheid gemonsterd op harde en/of zachte bodem. Soms worden buigproeven gedaan met de benen om te kijken of het paard hier gevoelig op reageert.

Ook kan het zijn dat we uw paard op één of meerdere plekken in het been verdoven, zodat wij meer inzicht krijgen in de oorzaak van het probleem. Na lokalisatie van de kreupelheid wordt aanvullend onderzoek gedaan met röntgenfoto’s en/of echografie, alvorens wij een behandelplan opstellen.

Röntgenologie.

Bij Wellensiek Dierenartsen beschikken we over twee moderne en kwalitatief hoogwaardige digitale AGFA röntgenapparaten. De genomen röntgenfoto’s verschijnen direct op de computer en worden eenvoudig gemaild en/of op een usb-stick gezet.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Keuring paard2021-05-19T15:10:38+00:00

Keuringen

Zowel op locatie als in onze kliniek kunt u uw paard klinisch en röntgenologisch laten keuren. Binnen alle takken van sport worden paarden door ons gekeurd voor uiteenlopende doeleinden. Denk aan aan- en verkoopkeuringen, de screening van jonge paarden, exportkeuringen en sportkeuringen.

Door onze ruime ervaring kunnen we de bevindingen heel precies interpreteren en een eerlijk, waardevol advies leveren. U krijgt onze bevindingen en de digitale röntgenfoto’s direct van ons mee.
In overleg met de dierenarts kunnen ook aanvullende opnames van de rug en hals worden gemaakt en er kan echografisch onderzoek naar de pezen worden gedaan. Tevens is het mogelijk het paard te laten checken op cornage door middel van een laryngoscopie, ook wel bekend als keelspiegeling.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Tandheelkunde paard2021-07-14T08:21:01+00:00

Tandheelkunde

Enkele van onze paardenartsen zijn tevens paardentandarts. Het voordeel van een paardentandarts ten opzichte van een reguliere gebitsbehandelaar, is dat deze mag sederen en verdoven. Indien nodig kunnen wij uw paard ook antibiotica en pijnstilling voorschrijven.

Hierdoor is een meer gedetailleerde en rustigere gebitsbehandeling mogelijk en kunnen we pijnloos extraheren (kiezen trekken) en gecompliceerde medische gebitsproblemen behandelen.

Wilt u meer weten over het gebit van uw paard en eventuele behandelingen? Bekijk dan eens onze uitgebreide factsheets

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gynaecologie paard2021-05-20T08:07:39+00:00

Gynaecologie

Innovatieve technieken en uitgebreide onderzoeken maken steeds meer mogelijk op het gebied van gynaecologie en vruchtbaarheidsbegeleiding bij merries.

De mogelijkheden
Naast uitgebreide kennis van- en ervaring met reguliere vruchtbaarheidsbegeleiding, bieden we ook embryotransplantatie aan. Indien gewenst kunt u uw merrie bij ons stallen totdat zij drachtig is. Beschikt u zelf over een opvoelbox? Dan kunnen we de merrie gewoon bij u op stal scannen. Daarnaast kunt u bij ons terecht om sperma van diverse hengsten te bestellen. Ook kunnen wij diepvriessperma voor u opslaan.

Optimale zorg voor merrie en veulen
Van embryo tot geboorte en ook daarna blijven wij optimale zorg bieden aan merrie en veulen. Een proces waarbij we niet alleen medische kennis en ervaring toepassen, maar we ook waarde hechten aan persoonlijke begeleiding aan u als eigenaar.

Bespreek uw opties
Wilt u een uitgebreid gesprek om de mogelijkheden door te nemen? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord. Ook kunt u zich aanmelden voor ons gynaecologiespreekuur. U en uw paard zijn welkom op maandag, woensdag en vrijdag, tussen 8:00 en 9:00 uur. De spreekuren vinden plaats bij ons in de kliniek in Bunschoten-Spakenburg. U dient zich hier van te voren telefonisch voor aan te melden via 033 – 246 03 05.

Embryotransplantatie paard2021-05-20T08:11:47+00:00

Embryotransplantatie

Embryotransplantatie is een voortplantingstechniek waarbij men een embryo wint van de donormerrie en deze overplaatst in een draagmerrie. Deze techniek biedt mogelijkheden voor zowel oudere merries die zelf niet meer een veulen kunnen voldragen, als merries die hoog in de sport lopen. De sportcarrière hoeft hierbij niet onderbroken te worden om nakomelingen voort te brengen.

Door middel van embryotransplantatie kunnen bovendien uit genetisch waardevolle merries meerdere embryo’s per seizoen gespoeld worden, wat voor de fokkerij zeer interessant is.

Tijdens dit traject dienen de donor en draagmerrie gelijk te lopen in hun cyclus, deze synchronisatie vergt een intensievere merriebegeleiding. Mocht u niet over een eigen draagmerrie beschikken, kunnen wij voor u bemiddelen in het vinden en huren van een geschikte merrie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Oogheelkunde paard2021-05-20T08:03:26+00:00

Oogheelkunde

Paarden hebben vrij vaak last van ooggerelateerde problemen. U herkent deze problemen bijvoorbeeld aan overmatig tranende ogen, vieze ooghoeken, roodgekleurd oogslijmvlies en verkleuring van het hoornvlies.

Knijpt uw paard steeds (één van) zijn ogen dicht? Ook dan kunt u het beste een dierenarts bellen.

Mogelijke oorzaken
De onderliggende problemen kunnen variëren van een oogbindvliesontsteking, hoornvlies- of ooglidbeschadiging en tumoreuze processen, tot de gevreesde maanblindheid: een ernstige ontsteking in de oogbol. Bij een aantal van deze oorzaken is het zaak dat er snel een behandeling wordt gestart. Raadpleeg ons dus direct als u één of meerdere van de symptomen signaleert.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Inwendige ziekten paard2021-05-20T08:31:47+00:00

Inwendige ziekten

Inwendige ziekten hebben betrekking op alle orgaansystemen. Denk bijvoorbeeld aan het maagdarm-stelsel, luchtwegen, het zenuwstelsel en de stofwisseling van het paard. Ook besmettelijke infectieziektes vallen onder interne geneeskunde.

Dit veelzijdige vakgebied behoeft brede kennis. Onderzoeksmethoden die wij onder andere gebruiken om tot een diagnose te komen zijn bacteriologisch onderzoek, uitgebreide bloedanalyse, urine- en mestonderzoek, microscopische onderzoek, luchtwegscopie en echografie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Apotheek2021-02-16T10:39:01+00:00

Apotheek

Onze apotheek bevindt zich op onze vestiging in Nijkerk en is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00 uur.

Vrije middelen zoals voedingssupplementen kunt u zo afhalen. Andere medicijnen zijn verkrijgbaar op advies of recept van de dierenarts. Wilt u een herhaalrecept bestellen, belt u dan met onze assistente.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Ontwormingsadvies paard2021-05-20T09:45:48+00:00

Ontwormen

Een zorgvuldig ontwormbeleid is zeer belangrijk. Als u uw paard(en) niet of te weinig ontwormt, is de kans groot dat uw paard last krijgt van wormen en andere paarden besmet. Teveel ontwormen brengt echter nóg meer risico’s met zich mee, omdat overmatig gebruik van de ontwormingsmiddelen resistentie in de hand werkt. Dit kan in het ergste geval leiden tot een maagdarmworm die niet meer te bestrijden is. Met name op grote stallen waar de eigenaar zelf willekeurig ontwormt, kan resistentie optreden. Daarom is het zeer belangrijk dat we de huidige middelen op een verantwoorde manier inzetten.

Een zorgvuldig opgesteld beleid door dierenarts en staleigenaar zorgt voor gezonde paarden die elkaar niet besmetten en waarbij resistentie wordt vermeden.

Beleid op maat 
Wij creëren voor elke particuliere- of bedrijfsstal een preventief en gericht ontwormbeleid. Dit beleid wordt bepaald aan de hand van mestonderzoeken, die ons inzicht geeft in de besmettingsgraad en het type worm waar u rekening mee dient te houden. Zo kunnen wij het juiste ontwormingsmiddel bepalen. Wanneer er geen actie vereist is laten wij u weten wanneer u het volgende mestmonster dient in te leveren. Voor elke stal hanteren wij eenzelfde systeem: praktisch, betaalbaar, efficiënt en veterinair verantwoord; het beste voor uw paard(en).

Wij adviseren daarnaast om aan het einde van het weideseizoen al uw paarden preventief te ontwormen met een middel tegen de zogenaamde larvale stadia in de darmwand. De aanwezigheid hiervan is namelijk niet te achterhalen bij het mestonderzoek.

Lezingen en informatie 
Om een goed ontwormbeleid te handhaven is informatieverstrekking en overleg tussen cliënt, dierenarts en staleigenaar heel belangrijk. Daarom geven wij gratis lezingen over dit onderwerp. Wilt u zich vrijblijvend laten informeren over onze werkwijze of heeft u interesse in een gratis lezing? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Begeleiding sportpaarden2021-05-20T08:39:46+00:00

Begeleiding sportpaarden

In de hippische wereld staan we zeer goed aangeschreven als medisch begeleider van sportpaarden. Denk aan algehele screenings en follow-ups, maar ook aan echografie van de pezen en laboratoriumonderzoeken van bijvoorbeeld mest, bloed en urine. Om de carrière van een sportpaard zo lang mogelijk succesvol te houden, is een goede individuele en doelgerichte begeleiding onmiskenbaar belangrijk.

We hebben drie FEI-artsen in ons team. Zij kennen alle ins- en outs van de sport en werken al jarenlang voor verschillende internationale sportstallen. Eén van onze paardenartsen, Johan Oosterloo, is daarnaast werkzaam als treating vet.

Voeding en supplementen
We beschikken over een uitgebreide voedingssupplementen-lijn voor paarden die extra ondersteuning kunnen gebruiken tijdens wedstrijdperiodes. Uiteraard houden we bij sportpaarden rekening met dopingwachttijden. Wij hebben ook producten die dopingnegatief zijn en dus gerust voor- of tijdens (meerdaagse) concoursen gebruikt mogen worden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Euthanasie paard2021-05-20T09:54:46+00:00

Euthanasie van uw paard

Helaas breekt ooit de dag aan dat u afscheid moet nemen van uw paard of pony. Een verdrietige gebeurtenis voor elke paardenliefhebber, waar vaak ook nog eens veel geregel bij komt kijken. Om het proces enigszins te verlichten bieden we bij Wellensiek een inclusieve euthanasie-service aan.

Hoe verloopt het proces?
U brengt uw paard naar paardenrusthuis Van Der Wardt, of u laat hem of haar door ons ophalen. Vervolgens krijgt u alle ruimte en tijd om afscheid te nemen op uw eigen manier. Daarna zal een van onze paardenartsen het leven van uw paard op een waardige manier beëindigen. U bepaalt zelf hoe het traject verloopt, maar ook als u er liever niet bij bent is dit uiteraard mogelijk. Ook de verdere afwikkeling nemen wij met het volste respect op ons.

Neem gerust contact met ons op om het proces en de kosten te bespreken.
Paardenrusthuis Van Der Wardt ligt aan de Parallelweg 134 te Woudenberg. Voor meer informatie kunt u met hen contact opnemen via 06-51158016.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Kunnen wij ergens mee helpen? Wij staan altijd voor u en uw paarden klaar.

Telefonisch spreekuur

Wilt u overleggen met één van onze paardenartsen? Dit kan op werkdagen tussen 8:00 en 9:00 uur via 033 – 246 03 05.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak bij u op stal of in onze kliniek belt u naar 033 – 246 03 05. Onze paardenkliniek bevindt zich op het terrein van Manege Groenendaal, gelegen aan de Zevenhuizerstraat 154 in Bunschoten-Spakenburg.

Spoedgeval? Bel 033 – 246 03 05

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar en u wordt altijd geholpen door een erkende paardendierenarts.

Laatste nieuws:

U kunt dit delen:

Go to Top