Oogheelkunde

Het oog is een bijzonder orgaan waar we zuinig op moeten zijn. Als u kat knijpt met het oog of u ziet andere afwijkingen, denk hier dan niet te licht over! Simpele infecties en beschadigingen kunnen erg pijnlijk zijn en soms tot ernstige gevolgen leiden. Gelukkig zijn de meeste oogproblemen met de juiste behandeling goed te genezen en er zal dan meestal geen sprake zijn van blijvende schade.

Erfelijke afwijkingen

Bij veel rassen komen erfelijke oogafwijkingen voor. Hierbij kun je denken aan het naar binnen (entropion) krullen van het ooglid en haartjes op de binnenkant van het ooglid. Maar ook problemen met traanproductie, traanbuizen of problemen in het oog zoals bijvoorbeeld glaucoom (een hoge oogboldruk) komen veel voor. Deze afwijkingen geven vaak grote problemen maar kunnen, mits in vroeg stadium waargenomen, middels operatie of andere behandeling verholpen of verbeterd worden. Wij hebben de juiste kennis en apparatuur in huis om snel diagnoses te kunnen stellen. Zo kunnen wij met een moderne oogboldrukmeter direct de druk in het oog bepalen, zonder dat uw kat daarvoor doorgestuurd hoeft te worden!

Chirurgie

Bij een aantal oogproblemen kan een operatie nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan bovengenoemde erfelijke afwijkingen, hoornvliesafwijkingen (corneasequester) of kleine tumoren aan het ooglid. Maar ook bij niet genezende beschadigingen van het hoornvlies. Binnen onze praktijk hebben wij de beschikking over een loepbril en de juiste chirurgische oogapparatuur, zodat wij dit soort operaties met grote precisie kunnen uitvoeren om een optimaal resultaat te krijgen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.