Euthanasie

Het overlijden van uw huisdier is een vervelend onderwerp waar we liever niet aan denken. Helaas komen alle huisdiereigenaren hier vroeg of laat toch mee in aanraking. De meeste mensen willen graag dat hun kat op hoge leeftijd rustig in zijn slaap overlijdt, echter dit gebeurt zelden. Vaak gaat er een ziekte of lijdensweg aan vooraf, die we hem liever willen besparen! Vaak is dat het moment dat euthanasie ter sprake komt.

Welk moment?

Het is erg lastig om een beslissing te nemen wanneer euthanasie de beste oplossing is. De overweging die gemaakt moet worden is de volgende: lijdt mijn kat en is er nog kans op verbetering of zal de situatie alleen maar verslechteren. Onze dierenartsen begeleiden u graag in dit lastige proces en zullen u helpen de juiste beslissingen te nemen.

Hoe gaat euthanasie in zijn werk?

Katten worden eerst in slaap gebracht met een injectie in de bilspier. Dit is een narcose-middel wat ook gebruikt wordt als een kat bijvoorbeeld geopereerd gaat worden. Deze prik is het enige wat uw kat als vervelend kan ervaren. Na deze injectie zal hij binnen 10 minuten in een diepe slaap vallen, waarna hij geen bewustzijn meer heeft. Zodra uw kat niets meer meekrijgt van zijn omgeving krijgt hij een laatste injectie in de buik. Dit is een overdosis slaapmiddel waarvan het hart stopt met kloppen.

Thuis?

Als u het prettiger vind om uw kat thuis in te laten slapen is dit ook mogelijk. Dit gaat in overleg met de dierenarts, omdat hier meer tijd voor gepland moet worden.

Na euthanasie

Als uw huisdier is overleden zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u er voor kiezen uw dier te begraven, thuis of op een dierenbegraafplaats. Ook kunt u kiezen voor crematie bij een crematorium, dit kan individueel of met een groep. Het is ook mogelijk uw dier met destructie mee te laten gaan. Bekijk ook onderstaande links.

Dierenbegraafplaats Klaverweide in Hoevelaken.
SHCN dierenuitvaart in Roermond. Crematorium voor huisdieren en paarden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.