Bloeddrukmeting

Veel oude katten hebben last van een verhoogde bloeddruk. Bepaalde ziekten kunnen een verhoogde bloeddruk veroorzaken, bijvoorbeeld nierfalen. Bij 20% van de katten wordt echter geen oorzaak gevonden.

Een hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor met name ogen (het netvlies laat los waardoor de kat blind wordt), hersenen, nieren en hart. Omdat een hoge bloeddruk ernstige gevolgen kan hebben, is het raadzaam om regelmatig de bloeddruk van uw kat te laten controleren.
Wij zijn in het bezit van een moderne bloeddrukmeter waarmee we snel en makkelijk de bloeddruk kunnen meten.

Hoe gaat zo’n bloeddrukmeting?

De grootste uitdaging bij een bloeddrukmeting is dat de kat niet te bang moet zijn, dan schiet zijn bloeddruk namelijk omhoog. Daarom laten we de kat altijd even rondlopen om zich wat meer op zijn gemak te voelen. Ook meten wij de bloeddruk zonder witte jas aan, waardoor de kat hopelijk minder angstig is. We bevestigen een manchet om zijn pootje of staart en met één druk op de knop wordt de bloeddruk gemeten. We doen altijd een paar metingen achter elkaar om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen.
Als de bovendruk meer dan 160 mm is, bestaat er een groot risico op schade aan de organen. Dan schrijven wij medicatie voor. De meest voorgeschreven bloeddrukverlager is amlodipine. Dit middel wordt als een drankje verkocht en hoeft maar 1x daags gegeven te worden. Wij raden altijd aan om de bloeddruk regelmatig te blijven controleren, zodat indien nodig de medicatie kan worden aangepast.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.