Vaccineren

Twee virussen komen bij het konijn regelmatig voor: VHS en Myxomatose. Deze virussen kennen vaak een dodelijke afloop. Om deze ziekten te voorkomen raden wij u aan om 1x per jaar uw konijn te laten vaccineren tegen deze ziekten. U kunt hiervoor altijd een afspraak maken telefonisch of online.

VHS

VHS staat voor viraal haemorrhagisch syndroom en wordt veroorzaakt door een calicivirus. Deze ziekte is meestal dodelijk ten gevolge van bloedingen in het lichaam. Vaak zie je niets aan het dier behalve dat het zeer plotseling dood gaat. Besmetting treedt op via contact met zieke dieren, mest, insecten en besmet materiaal (bijvoorbeeld besmet gras of groente). Sinds een aantal jaar is er ook een variant van deze ziekte (VHS2) aanwezig in Nederland, waartegen het toenmalige vaccin niet werkte. Gelukkig zit dit nu ook in het vaccin verwerkt!

Myxomatose

Myxomatose, oftewel konijnenziekte, wordt veroorzaakt door het myxomavirus. De ziekte wordt voornamelijk overgebracht door stekende insecten, maar kan ook via direct contact met zieke dieren. De verschijnselen zijn: dikke oogleden, dikke anus, gezwollen slijmvliezen, verdikkingen in de huid. In de natuur gaan bijna alle konijnen met myxomatose dood. Een zeer klein aantal konijnen die als huisdier gehouden worden, kunnen met een intensieve verzorging opknappen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.