Gebitsproblemen

Bij konijnen komen er regelmatig gebitsproblemen voor zoals haken op de kiezen en olifantstanden.

Haken op de kiezen

De tanden en kiezen van konijnen groeien levenslang door. Indien een konijn gemengd konijnenvoer eet en weinig hooi, krijgt het konijn te weinig calcium binnen, waardoor de kaakbotten minder stevig worden. Hierdoor verandert de stand van de kiezen, wat weer tot gevolg heeft dat de kiezen niet goed op elkaar afslijten. Zo ontstaan er haken op de kiezen.
Wat u kunt merken aan het konijn met haken op de kiezen zijn: niet of minder eten, terwijl ze wel willen eten, speekselen en vermageren. Onder narcose worden de haken van de kiezen geslepen. Het konijn krijgt pijnstilling tijdens de ingreep en ook pijnstillers mee naar huis. Vaak eet uw konijn nog een aantal dagen slecht. Dan is het zaak om het konijn te gaan voeren. U kunt dit doen door  een speciaal zakje voer met vezels (bij ons verkrijgbaar) te mengen met bijvoorbeeld Olvarit wortel. De poeder roert u door de wortelsubstantie en dit spuit u met beleid in het bekje gedurende een aantal keren per dag. De assistente zal u dit uitleggen en eventueel demonstreren als het konijn naar huis gaat.

Omdat de kiezen altijd doorgroeien en er al standafwijkingen van de kiezen zijn opgetreden is een dergelijk gebitsbehandeling regelmatig nodig. De meeste konijnen zien we eens in de 8-12 weken terug.

Olifantstanden

Dit zijn voortanden, die helemaal scheef in het bekje groeien. Mocht het konijn olifantstanden hebben is de beste therapie het onder narcose verwijderen van de snijtanden. Het konijn kan prima eten zonder voortanden mits het hooi en de groenten in kleinere delen gegeven worden. Soms komen deze olifantstanden samen voor met haken op de kiezen.

Abcessen

Door de scherpe randen langs de kiezen kunnen er ook abcessen aan de wang of tong ontstaan. Indien er sprake is van een abces is het noodzaak deze te behandelen. Dit is vaak een moeilijke en tijdrovende bezigheid. Door de standsafwijkingen kunnen ook de kiezen los komen te zitten. Voerresten kunnen dan langs de kiezen richting de wortel komen en zo ontstaan kaakabcessen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.