Gedrag

Katten zijn geweldige dieren! Soms kan er echter probleemgedrag ontstaan

Wat is probleemgedrag?

We spreken van probleemgedrag als u het gedrag van uw kat als ongewenst ervaart. Voor de kat kan dit gedrag echter normaal natuurlijk gedrag zijn, in reactie op een situatie die voor het dier stress oplevert. Daarnaast kan gedrag een medische oorzaak hebben of aangeleerd zijn.

Probleemgedrag is bijvoorbeeld overmatig miauwen, krabben, plassen of sproeien in huis. Het gedrag vindt vaak overmatig en op ongewenste plekken plaats.

Hoe ontstaat probleemgedrag?

Er zijn vele factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van probleemgedrag. Denk aan gezondheid, karakter, raskenmerken, socialisatie, leerprincipes, omgeving, veranderde situaties in huis en ga zo maar door. Ook een te kleine huisvesting of te weinig benodigdheden voor de kat kunnen voor probleemgedrag zorgen, met name als u meerdere katten in huis heeft.

Wacht niet te lang!

De vele factoren en de vaak al lange duur van het probleemgedrag, maken het niet eenvoudig om een probleem snel te verhelpen. Terwijl u dat natuurlijk wel graag zou willen! Wacht daarom nooit te lang met het zoeken van hulp, dit maakt de kans op het verhelpen van het probleem veel groter.

Onze assistente Miriam Kessenich, kattengedragsdeskundige, helpt u graag!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.