Oogheelkunde

Het oog is een bijzonder orgaan, waar we zuinig op moeten zijn. Als u dier knijpt met het oog of u ziet andere afwijkingen, denk hier dan niet te licht over! Simpele infecties en beschadigingen kunnen erg pijnlijk zijn en soms tot ernstige gevolgen leiden. Gelukkig zijn de meeste oogproblemen met de juiste zalf goed te genezen en is er meestal geen sprake van blijvende schade.

Erfelijke afwijkingen

Bij veel rassen komen erfelijke oogafwijkingen voor. Hierbij kun je denken aan het naar binnen (entropion) of naar buiten (ectropion) krullen van het ooglid en haartjes op de binnenkant van het ooglid. Maar ook problemen met traanproductie, traanbuizen of problemen in het oog zoals bijvoorbeeld glaucoom (een hoge oogboldruk) komen veel voor. Deze afwijkingen geven vaak grote problemen maar kunnen, mits in vroeg stadium waargenomen, middels operatie of andere behandeling verholpen of verbeterd worden. Wij hebben de juiste kennis en apparatuur in huis om snel diagnoses te kunnen stellen. Zo kunnen wij met een moderne oogboldrukmeter direct de druk in het oog bepalen, zonder dat uw huisdier daarvoor doorgestuurd hoeft te worden!

Chirurgie

Bij een aantal oogproblemen kan chirurgie nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan bovengenoemde erfelijke afwijkingen, cherry eye (dit is een traanklier die in het 3e ooglid zit, die kan uitpuilen en dan lijkt op een “kers”) of kleine tumoren aan het ooglid, maar ook niet genezende beschadigingen van het hoornvlies. Binnen onze praktijk hebben wij de beschikking over een loepbril en de juiste chirurgische oogapparatuur, zodat wij dit soort operaties met grote precisie kunnen uitvoeren om een optimaal resultaat te krijgen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.