Chirurgie

De meest voorkomende operaties bij katten zijn castraties en sterilisaties, gebitsbehandelingen, verwijderen van tumoren, oogoperaties, buikoperaties en orthopedische ingrepen. Operaties worden dagelijks uitgevoerd op al onze vestigingen.

Hoe gaat een operatie in zijn werk?

Een operatie is maatwerk, afhankelijk van vele factoren, zoals leeftijd, type ingreep, toestand van de kat en gewicht. Bij elke operatie maken wij het beste en veiligste plan voor de situatie van uw kat en bereiden dit zorgvuldig voor.

In het algemeen vinden ingrepen plaats onder algehele narcose, waarbij uw kat extra zuurstof toegediend krijgt via het anesthesieapparaat en wordt beademd als dat nodig is. Ook kan extra narcosegas (isofluraan) worden toegediend indien nodig. Katten die een grote ingreep ondergaan krijgen standaard een infuus in het bloedvat. Ook door middel van dit infuus kan de narcose geregeld worden.
Tijdens de operatie liggen de dieren op een verwarmde operatietafel om het afkoelen te beperken. Wij beschikken over bewakingsapparatuur om uw kat te monitoren gedurende de operatie en automatisch te beademen.
Na afloop komt uw kat in onze recoveryruimte waar hij rustig kan bijkomen van de narcose. Wij houden uw kat hier nauwlettend in de gaten.

Hoe ziet de operatiedag eruit voor u en uw kat?

Operaties gebeuren altijd op afspraak en meestal in de ochtend, zo kan uw kat na de operatie zolang als nodig onder ons toezicht blijven. We nemen uw kat op in onze opname en creëren voor de kat een zo stressloos mogelijke omgeving, waarna we de kat in slaap brengen voor de operatie.

Zodra uw kat veilig naar huis kan bellen we u hierover op. Als uw dier naar huis gaat, is hij weer goed wakker en op temparatuur. Bij het ophalen krijgt u altijd uitleg van ons over de nazorg en kunt u met vragen bij ons terecht. Het is raadzaam dat u de rest van de dag thuis bent om uw kat te verzorgen en in de gaten te houden.

Soms kan het voorkomen dat u naar een andere vestiging moet dan u gewend bent. Dit is afhankelijk van het soort operatie, de apparatuur die op een locatie aanwezig is en de dierenarts die werkzaam is.

Voor de meest voorkomende operaties is ook een specifieke informatiebrief, deze krijgt u van de assistente of per e-mail. Hier staat zeer uitgebreide informatie in over de ingreep die bij uw kat zal plaatsvinden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.