Tandheelkunde

Wist u dat 70% van de katten gebitsproblemen hebben?
Dit merkt u in eerste instantie niet aan uw huisdier. Later kunnen als klachten optreden: stinkende adem, moeilijk eten, minder vrolijk zijn.
Bovenstaande klachten kunt u beter voorkomen dan genezen!

Gratis controle

Daarom bieden wij u aan om gratis op het gebitsspreekuur te komen op een van onze vestigingen. Onze tandheelkundige assistente geeft u dan alle informatie en leert u hoe u het gebit van uw kat het beste kunt verzorgen.

Maar wat kunt u doen ter preventie van gebitsproblemen bij uw kat?

Tanden poetsen is daarvan de belangrijkste. Dit zullen niet alle katten toelaten, maar indien u een jonge kat of een makkelijke kat heeft is het de moeite waard om het eens te proberen. Met een klein tandenborsteltje of een vingerborsteltje of een katoenen gaasje om de vinger en speciale tandpasta kunt u aan de slag. Laat uw kat langzaam wennen aan het poetsen, oefen iedere dag eventjes en bouw het langzaam op. U kunt altijd een afspraak maken om gratis op het gebitsspreekuur van onze tandheelkundige assistente te komen. Zij kan het tandenpoetsen voordoen.

Er bestaan ook speciale kattenbrokken, die ervoor zorgen dat het gebit wat schoner blijft. De brokken zijn wat groter en brosser, waardoor het kauwen daarop als een soort tandenpoetsbeurt kan worden beschouwd. Royal canin dental is bij ons te verkrijgen.

Ook bestaan er diverse soorten mondwater met een ontsmettende werking. U kunt een scheutje door het drinkwater doen en zo wordt de bek van de kat een aantal keren per dag als het ware ontsmet.

Behandeling

Veel volwassen katten hebben tandsteen op hun tanden/kiezen. Dit geeft een verhoogde kans op tandvleesontsteking. Indien deze tandvleesontsteking ernstiger wordt is de tand/kies niet meer te redden. Ook geeft deze ernstige vorm van tandvleesontsteking risico op ontstekingen elders in het lichaam, zoals hart en nieren. Indien uw kat veel tandsteen en ontstoken tandvlees heeft is het verstandig om het gebit van uw kat te laten reinigen onder sedatie. Indien de tandvleesontsteking zeer ernstig is kan het tandvlees teruggetrokken zijn en de wortel van het element bloot komen te liggen. Dan is het soms nodig om het element te trekken. Wij beschikken over ultrasone apparatuur om het gebit van uw kat te reinigen. Het gebit wordt na de behandeling tevens gepolijst. Mocht het nodig zijn kunnen wij ook direct elementen verwijderen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.