Parasieten
Katten kunnen last hebben van verschillende parasieten. Voorbeelden daarvan zijn wormen, vlooien en teken.
Vlooien en teken
De vlo is de meest voorkomende parasiet bij katten. Het zijn hinderlijke beestjes: ze zuigen bloed en veroorzaken veel jeuk. Ook kunnen ze tot ernstige huidklachten leiden, vooral bij katten met een vlooienallergie. Daarnaast kunnen vlooien ook lintworm overbrengen.
Een vlo legt ontelbare eitjes, die bij u in huis vallen en daar komen binnen 3-4 weken nieuwe vlooien uit. Echter de eitjes kunnen ook 5 maanden levend blijven in uw huis. Wij adviseren u om uw kat het gehele jaar preventief te behandelen tegen vlooien. Dit kan het beste met een pipet achterin de nek. Sommige pipetjes werken ook tegen teken. Deze pipetten moeten maandelijks toegediend worden. Onze assistentes kunnen u adviseren over het juiste vlooienmiddel voor uw kat!
Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen lastig kunnen vallen. Ze hechten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed, waarbij ze opzwellen tot het formaat van een koffieboon. Tegelijkertijd kunnen ze ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.
Om besmetting van uw huisdier en uzelf te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een teek zich niet vastbijt. Als de teek zich wel al vastgezet heeft moet u deze zo snel mogelijk verwijderen, liefst binnen 24 uur om overdracht van ziekten te voorkomen.
Gebruik voor het verwijderen een speciaal tekenpincet of tekenhaakje zonder de teek te beschadigen of te doden.
Ter voorkoming kunt u voor uw kat ook een goed tekenbestrijdingsmiddel gebruiken, voor de kat zijn dit pipetjes in de nek.
De middelen voor de hond zijn absoluut niet geschikt voor de kat.
Wormen
De meest voorkomende wormen bij katten zijn spoelwormen en lintwormen. Om te voorkomen dat uw kat last krijgt van wormen, raden wij aan om uw kat elke drie maanden te ontwormen met een daarvoor geschikt middel. Hiervoor hebben wij tabletten. Als het lastig is deze in te geven, is er ook pasta om oraal te geven of pipetten om in de nek te druppelen.
Spoelwormen zijn dunne wormen van 5 tot 10 cm lang, die leven in de darm van uw kat.
Via de moedermelk en via eitjes in de omgeving worden katten besmet. Ook mensen, en vooral kinderen kunnen besmet raken.
Lintwormen zijn platte wormen die uit segmentjes bestaan. Deze segmentjes komen naar buiten via de anus en drogen in als een soort rijstekorreltjes. Een kat wordt besmet via vlooien of via gevangen muizen of vogels. Het is belangrijk uw kat 4x per jaar te ontwormen.
Kittens hebben een veel hoger risico op een worminfectie. Zij worden na de geboorte besmet door het drinken van moedermelk. Daarom is het belangrijk kittens op 3, 5 en 7 weken te ontwormen, samen met de moederpoes. Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.
Ontwormen doen we niet alleen voor de kat, maar ook voor de volksgezondheid. Bepaalde spoelwormen kunnen namelijk ook een trektocht door de mens maken en voor met name kinderen gevaarlijk zijn.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.