Euthanasie

Het overlijden van uw hond is een vervelend onderwerp waar we liever niet aan denken. Helaas komen alle huisdiereigenaren hier vroeg of laat toch mee in aanraking. De meeste mensen willen graag dat hun hond op hoge leeftijd rustig in zijn slaap overlijdt, echter dit komt niet vaak voor. Vaak gaat er ziekte of een lijdensweg aan vooraf, die we hem liever willen besparen! Dat is het moment dat euthanasie ter sprake komt.

Het is soms erg moeilijk om te bepalen wat het allerbeste en optimale moment is om afscheid te nemen van uw hond. De kwaliteit van leven is daarbij doorslaggevend. Onze dierenartsen begeleiden u graag in dit lastige proces en zullen u helpen de juiste beslissingen te nemen. Wij hebben eventueel ook een boekje met overdenkingen over dit onderwerp.

Hoe gaat euthanasie in zijn werk?

Honden worden eerst in slaap gebracht met een injectie in de bilspier. Dit is een narcosemiddel wat ook gebruikt wordt als een hond bijvoorbeeld geopereerd gaat worden. Deze prik is het enige wat uw hond als vervelend kan ervaren. Na deze injectie zal hij binnen 10 minuten in een diepe slaap vallen, waarna hij geen bewustzijn meer heeft. Zodra uw hond niets meer meekrijgt van zijn omgeving krijgt hij een laatste injectie in een bloedvat in de voorpoot. Dit is een overdosis slaapmiddel waarvan het hart stopt met kloppen.

Thuis?

Als u het prettiger vindt om uw hond thuis in te laten slapen is dit ook mogelijk. U kunt dit overleggen met de dierenarts of de assistentes.

Na euthanasie

Als uw huisdier is overleden zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen uw dier te begraven, thuis of op een dierenbegraafplaats. Ook kunt u kiezen voor crematie bij een dierencrematorium, dit kan individueel of met een groep. Het is ook mogelijk uw dier met destructie mee te laten gaan. Voor meer informatie kunt u onderstaande links bekijken.

Dierenbegraafplaats Klaverweiden in Hoevelaken.
Dierenuitvaartcentrum Nootdorp (Crematorium voor huisdieren en paarden)

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.