Vaccineren

Tijdens uw jaarlijkse bezoek voor de inenting kijken wij uw kat helemaal na. Tijdens dit klinisch onderzoek kijken we naar de algehele gezondheidstoestand van uw kat: ogen, oren, gebit, gewicht, ademhaling, hart, enzovoort.

Dit onderzoek doen wij met twee redenen. Ten eerste is het belangrijk dat een kat gezond is en een goed immuunsysteem heeft op het moment dat hij een vaccinatie krijgt. Daarnaast is het goed om uw kat eens per jaar helemaal na te laten kijken. Zo ontdekken we eventuele ziektes in een eerder stadium en kunnen we, indien nodig vroegtijdig een behandeling inzetten.

Als u uw kat goed laat inenten is hij beschermd tegen kattenziekte en niesziekte. Van deze ziektes kan uw kat ernstig ziek worden of zelfs doodgaan. Dit is de reden dat katten preventief ingeënt worden.

Voor kattenziekte hoeft uw kat maar eens per drie jaar te worden ingeënt. De inenting voor de niesziekte geeft slechts een jaar bescherming. Daarom werken wij met het schema waarbij uw kat eens in de drie jaar voor katte- en niesziekte wordt gevaccineerd en in de tussenliggende jaren voor alleen de niesziekte. Zo is uw kat altijd goed beschermd. Klik op onderstaande document voor dit schema en uitleg over de verschillende ziektes waartegen gevaccineerd wordt.

Gaat uw kat naar plekken waar veel katten samenkomen, zoals shows of een pension? Dan raden wij u aan om uw kat ook te laten inenten tegen Bordetella. Dit is een bacteriële infectie die mede oorzaak kan zijn van niesziekte.

Gaat uw kat naar het buitenland?

Dan is het verplicht om uw kat te vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës). Let op: Voor de meeste landen moet dit minimaal 3 weken voor vertrek gebeuren. Deze vaccinatie is drie jaar geldig. Voor meer informatie kunt u terecht bij onze assistentes. In Nederland komt deze dodelijke ziekte niet meer voor, waardoor deze enting niet standaard wordt gegeven.

Heeft u een kitten? Dan geldt een opbouwend vaccinatieschema. Meer informatie vindt u in het document hieronder.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.