Laparoscopie

Laparoscopische operaties (kijkoperatie) worden ook bij honden steeds vaker uitgevoerd. Deze manier van opereren biedt veel voordelen en zal daarom in de toekomst steeds meer gebruikt gaan worden. Ook wij hebben deze moderne apparatuur in huis om sterilisatie bij honden uit te voeren.

Deze methode heeft voor- en nadelen die wij graag aan u uitleggen.

Voordelen laparoscopie

Het meest zichtbare voordeel is dat de hond in plaats van een snede van 5-10 cm maar 3 kleine gaatjes in de buikwand heeft van 0,5-1 cm. Dit heeft als voordeel sneller wondherstel en minder schade aan de buikspier waardoor de hond sneller weer de oude is. Door deze kleine gaatjes doen wij de volledige operatie met een camera, elektronisch mes en tangetjes. Via een beeldscherm zien wij precies wat we doen, waardoor we bij eventuele complicaties ook direct kunnen ingrijpen.
Een minder zichtbaar, maar groot voordeel is dat we met deze methode niet aan de banden van de eierstokken hoeven te trekken, zoals dat wel nodig is bij sterilisatie op de ‘normale’ manier. Dit trekken aan de banden is erg pijnlijk en zorgt ervoor dat we tijdens een operatie soms extra narcose moeten geven om te zorgen dat de patiënt er niets van merkt. Bij de laparoscopische methode hoeft er niet aan de banden van de eierstokken te worden getrokken, waardoor er minder napijn is en we in sommige gevallen minder narcose hoeven te geven.

Nadelen laparoscopie

Het is een illusie dat laparoscopische sterilisatie pijnvrij is. Het is en blijft een operatie en de patiënt zal zeker tijd nodig hebben om te herstellen, maar herstelt meestal sneller dan bij de andere methode van steriliseren.
In uitzonderlijke gevallen reageren honden met een buikvliesontsteking door het gas (co2) wat we gebruiken om de buik tijdens operatie te vullen. Bij oudere honden kunnen soms afwijkingen aan de baarmoeder worden gevonden, waardoor deze ook verwijderd moet worden.
In dat geval zal de hond alsnog op de andere manier gesteriliseerd worden, omdat de baarmoeder niet via de kleine kijkgaatjes verwijderd kan worden. Laparoscopisch steriliseren is duurder dan via de traditionele methode, omdat er extra investeringen in apparatuur worden gedaan en scholing van ons personeel.

Deze methode zal in de toekomst steeds meer de gouden standaard worden, ook bij andere operaties. Omdat wij reeds bedreven zijn in het laparoscopisch opereren zullen wij de toekomstige ontwikkelingen op dit gebied goed kunnen volgen en ons blijven ontwikkelen om zo voor uw hond de beste zorg te kunnen blijven leveren.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.