Parasieten

Er zijn verschillende parasieten waar honden last van kunnen hebben. Voorbeelden daarvan zijn: vlooien, teken en wormen.

Vlooien en teken

De vlo is de meest voorkomende parasiet bij honden en katten. Het zijn hinderlijke beestjes: ze zuigen bloed en veroorzaken veel jeuk. Ook kunnen ze tot ernstige huidklachten leiden, vooral bij honden met een vlooienallergie. Daarnaast kunnen vlooien ook lintworm overbrengen.

Een vlo legt ontelbare eitjes, die bij u in huis vallen en daar komen binnen 3-4 weken nieuwe vlooien uit. Echter, de eitjes kunnen ook 5 maanden levend blijven in uw huis. Wij adviseren u om uw hond het gehele jaar preventief te behandelen tegen vlooien. Dit kan het beste met een pipet achterin de nek of met een tablet. Sommige middelen werken ook tegen teken. Onze assistentes kunnen u adviseren over het juiste vlooienmiddel voor uw hond!

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen lastig kunnen vallen.  Ze hechten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed, waarbij ze opzwellen tot het formaat van een koffieboon. Tegelijkertijd kunnen ze ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose. Deze laatste komen vooral  in zuidelijk Europa voor.
Om besmetting van uw huisdier en uzelf te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een teek zich niet vastbijt. Als de teek zich wel al vastgezet heeft moet u deze zo snel mogelijk verwijderen, liefst binnen 24 uur om overdracht van ziekten te voorkomen. Gebruik voor het verwijderen een speciaal tekenpincet of tekenhaakje zonder de teek te beschadigen of te doden.
Ter voorkoming kunt u voor uw hond ook een goed tekenbestrijdingsmiddel gebruiken. Vooral in het buitenland is dit belangrijk!

Wormen

De meest voorkomende wormen bij honden zijn spoelwormen en lintwormen. Om te voorkomen dat uw hond last krijgt van wormen, raden wij aan om uw hond elke drie maanden te ontwormen met een daarvoor geschikt middel.

Pups hebben een veel hoger risico op een worminfectie. Besmetting kan zelfs al in de baarmoeder via de placenta. Daarom raden we aan om pups op 2, 4, 6 en 8 weken te ontwormen, samen met de moederhond. Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.

Ontwormen doen we niet alleen voor de hond maar ook voor de volksgezondheid. Bepaalde spoelwormen kunnen namelijk ook een trektocht door de mens maken.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.