Vuurwerk

Vuurwerk rondom oud en nieuw is voor vele honden een angstige gewaarwording.
Indien uw hond nog niet zo lang bang is voor vuurwerk, is het verstandig om hiermee vroeg in het jaar aan de slag te gaan met als doel de angst te laten verdwijnen.

Angst voor vuurwerk kan namelijk verergeren en zich ook uitbreiden naar angst voor andere dingen, zoals onweer en luchtballonnen. Het beste resultaat geeft het oefenen met een geluids-cd onder begeleiding van een gedragsdeskundige. Bij huisdieren die al jaren bang zijn voor vuurwerk is het erg moeilijk om de angst te laten verdwijnen, echter kan wel de angst verminderd worden met behulp van training.

Om uw hond wat minder angstig te laten zijn kunt u rondom oud en nieuw in huis een verdamper gebruiken die kalmerend/geruststellend werkt. Deze verdamper geeft feromonen af. Dit zijn geurstoffen, die wij niet kunnen ruiken maar uw hond wel. De moederhond geeft deze af als ze puppy’s heeft. (De verdamper heet Adaptil). Voor honden zijn er ook halsbanden te krijgen, die dit stofje afgeven.

Voorzorgsmaatregelen die u vrij simpel kunt nemen voor oudejaarsavond zijn:

  • de hond op tijd aan de lijn uitlaten met een penning of adreskokertje aan de halsband (of chip)
  • gordijnen sluiten (tegen lichtflitsen)
  • muziek, radio of tv aanzetten (overstemt het geknal)
  • de hond niet alleen laten en voorkomen dat hij naar buiten kan glippen
  • geef de hond een kauwbot of een gevulde Kong

Medicijnen

Het angstgedrag is ook tijdelijk te onderdrukken door middel van medicijnen. Wanneer uw hond al in de voorafgaande weken erg angstig is adviseren wij om Pexion® te gebruiken. Dit middel heeft imepitoine als werkzame stof en wordt ook gegeven aan epilepsiepatiënten. Door dit middel worden binnenkomende prikkels afgezwakt, waardoor de hond minder bang zal zijn. Met Pexion® dient in ieder geval 2 dagen voor oudjaarsdag
begonnen te worden, maar langer geven mag ook. Pexion® mag niet gegeven worden aan honden lichter dan 2 kg of honden die een systemische ziekte hebben zoals hart of nierziekten.

Een ander middel wat gebruikt kan worden is Diazepam®. Dit middel behoort tot de valiumachtige en heeft naast een slaapverwekkende werking ook een angst remmende werking. Dit middel wordt soms in plaats van Pexion® voorgeschreven.

Vraag gerust na wat voor uw huisdier de beste keuze is!

Klik op onderstaande document voor nog meer tips, specifiek voor pups

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.