Chiropractie

Bij sportpaarden zien we regelmatig dat ze ‘vast zitten’ of ‘blokkades’ hebben, wat voort komt uit een bepaalde pijn in het lichaam die primair of secundair effect heeft op de rug. Als u vermoedt dat uw paard hier last van heeft, dan kunnen wij hier verder onderzoek naar doen.

Onderzoek en behandeling
Door middel van een uitgebreid onderzoek wordt gekeken naar waar de pijn vandaan komt en of er sprake is van primaire of secundaire rugpijn. Bij primaire pijn heeft het paard last van zijn rug, bij de secundaire variant is de rugpijn het gevolg van een ander probleem in het lichaam. Met behulp van röntgen- en/of echografisch onderzoek wordt het probleem in beeld gebracht. Om een paard met rugproblemen te behandelen, moet men als dierenarts gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld fysiotherapie, osteopathie of chiropractie. Bij Wellensiek zijn we een samenwerking aangegaan met paardenarts Anne Brünott. Zij is Europees specialist chirurgie en orthopedie. Naast de reguliere benadering binnen de paardengeneeskunde is ze tevens chiropractor voor zowel paarden als honden. Door haar brede scala aan expertise is ze uitermate geschikt voor zowel het onderzoeken als het behandelen van uw paard.  Kijkt u eens op haar website.

Optimale bewegingen
Als een paard niet optimaal beweegt, gaat de zogenaamde biomechanische efficiëntie verloren. Paarden die optimaal bewegen hebben een stuwende kracht vanuit de achterhand, waarbij de benen vanuit gebogen bekken ver onder het lichaam worden gezet. De stuwende kracht van de broekspieren wordt via het bekken overgebracht op het heiligbeen. Vervolgens gaat de energie over van wervel op wervel, richting de voorhand. De voorhand heeft vooral een dragende functie en stuwt niet. Dit is bij een goed bewegend paard een heel efficiënt mechanisme, waarbij met zo min mogelijk energie zo veel mogelijk beweging wordt verkregen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.