PRP
De meeste paardeneigenaren herkennen peesblessures aan een ‘dik’ been dat niet meer slinkt en/of aan een paard dat kreupel loopt. Paardenpezen zijn zeer gevoelig en kunnen beschadigen na herhaaldelijk mictrotrauma (zoals constante overbelasting) of een acuut trauma (bijvoorbeeld bij de landing na een hindernis of door een diepe wond aan het been).
Het genezingsproces vergt veel tijd en precisiewerk. Een zorgvuldig behandeltraject is daarbij essentieel en kan een groot verschil maken. Gelukkig is er steeds meer mogelijk op het gebied van peesblessures.
PRP
Een van de technieken die wij onder andere toepassen bij peesletsel is de Platlet Rich Plasma behandeling (PRP). Dit is een moderne behandelmethode waarbij lichaamseigen groeifactoren in de pees worden gebracht die het herstelproces versneld opstarten.
Procedure
Bij een PRP behandeling wordt bloed afgenomen van het paard. Uit het bloed worden de bloedplaatjes en een deel van de witte bloedcellen gefilterd. De bloedplaatjes bevatten een hoge concentratie aan groeifactoren die het herstelproces in de pees bevorderen. Na filtratie worden de groeifactoren onder echobegeleiding ingespoten in het beschadigde deel van de pees. De hele procedure vindt plaats bij een staand paard onder lichte sedatie en is niet pijnlijk.
Effect
Door PRP krijgt het herstel van de pees als het ware een kickstart. Groeifactoren en witte bloedcellen worden in hoge concentratie op de juiste plek ingebracht en zorgen voor een beter en sneller herstel van de pees.
Nabehandeling
Direct na het inspuiten wordt een drukverband aangelegd en krijgt het paard enkele dagen boxrust. Daarna wordt afhankelijk van de ernst en locatie van de beschadiging een revalidatieschema opgesteld door één van onze artsen. Na zes weken wordt een nieuwe echo gemaakt om het herstel te controleren. Indien gewenst vindt het hele revalidatietraject plaats onder begeleiding van een paardendierenarts, totdat het paard volledig hersteld is.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.