Recent is er in Harderwijk en Ermelo kattenziekte (feline panleucopenie virus)  geconstateerd. Dit is een dodelijk virus voor katten! We kunnen katten hier gelukkig wel tegen vaccineren. We raden alle katteneigenaren aan om te controleren of hun kat gevaccineerd is en of de vaccinatie nog geldig (werkzaam) is. Mocht u hierover twijfelen neem dan gerust contact met ons op zodat wij u hierover kunnen informeren en adviseren.

Door deze uitbraak is het vaccinatiebeleid voor kattenziekte op advies van de Knmvd (beroepsvereniging) en WSAVA (internationale richtlijnen) in de provincie Gelderland aangepast omdat Gelderland nu geldt als risicogebied. In risicogebieden lopen met name kittens een groter risico. Dit betekent voor uw kat het volgende:

  • Voor kittens geldt het advies om naast de reguliere 9 en 12 weken vaccinatie tegen kattenziekte, deze nogmaals te herhalen (boosteren) op 16 weken leeftijd. Normaal worden kittens als ze een jaar oud zijn opnieuw tegen kattenziekte gevaccineerd. In de huidige situatie wordt geadviseerd dit al eerder te doen, namelijk op 9 maanden leeftijd.
  • Voor kittens die momenteel tussen 16 weken en 1 jaar oud zijn adviseren wij om op korte termijn nogmaals te vaccineren.
  • Katten die langer dan 3 jaar niet gevaccineerd zijn tegen kattenziekte of de vaccinatiestatus onbekend is, adviseren wij om op korte termijn te vaccineren.

Mocht u vragen hebben neemt u dan gerust contact met ons op voor meer informatie.