In september en oktober ontvangt u 50% korting op de PPID test voor uw paard.

PPID is de correcte naam voor de ziekte van Cushing bij het paard. PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction.

PPID en hypofyse

‘Pituitary gland’ is de Engelse naam voor hypofyse, ook wel bekend als het hersenaanhangsel. Dit is een kleine klier die zich onder aan de hersenen bevindt. Bij PPID is een gedeelte van de hypofyse – de pars intermedia – ontregeld. Dit heeft een effect op de aanmaak van hormonen bij paarden.
De hormonen in het lichaam werken normaliter nauw met elkaar samen en zorgen voor het goed functioneren van het lichaam. Wanneer de reguliere hormoonaanmaak is verstoord doordat een deel van de hypofyse niet goed werkt, kan dit tot uiting komen in allerlei ziekteverschijnselen. Sommige van deze ziekteverschijnselen kunnen in de loop van de tijd steeds erger worden. In het verleden werden deze ziekteverschijnselen bij paarden van middelbare leeftijd – tussen de 15 en 20 jaar – niet herkend. De symptomen werden vaak toegewezen aan ouderdom van het paard.

Symptomen PPID

Hoefbevangenheid, ook wel bekend als laminitis.
Veranderingen in de vacht. Dit kan variëren van milde verharing of verandering van kleur in vroege stadia van de ziekte tot een te volle, langharige en krullerige vacht in latere stadia van de ziekte.
Verandering in de lichaamsbouw: hangbuik, spierverlies van de bovenlijn.
Vetophopingen en verdikkingen rondom de ogen.
Abnormaal zweten rond de nek en schouders. De dikke vacht speelt hierbij mogelijk een rol.
Veel drinken en plassen.
Lusteloosheid en verminderde prestaties.
Verminderd afweersysteem, terugkerende infecties (zoals bijvoorbeeld bijholte-ontsteking) en vertraagde wondgenezing.

In september en oktober krijgt u 50% korting op de test. Bel voor een afspraak voor bloedafname 033 – 2460305.